Hyppää sisältöön

Poliisin tärkeä apuväline taivaalla: Löytää salametsästäjät tai maastoon eksyneet

Poliisi käyttää kuvauskoptereita päivittäin. Esimerkiksi Lapissa kopteria tarvittiin parin päivän sisään kadonneen etsinnässä ja salametsästysrikoksen paljastamisessa.

Kuvauskopterista on hyötyä esimerkiksi maastoon eksyneiden etsinnässä. Kuva: Sami Hätönen, Poliisin arkistokuva
Minna Aula

Poliisi tarttuu kauko-ohjaimeen ja nostaa kopterin ilmaan. Jälleen kerran poliisin työssä on tarvetta kuvauskopterille. Ilmasta katsottuna lumesta on helppo havaita moottorikelkan jäljet, jotka kuuluvat hirven salakaatajalle.

Vastaavanlainen rikospaikkatutkinta on vain yksi lukuisista mahdollisista tilanteista, joissa miehittämätön ilma-alus, kuvauskopteri eli drooni on poliisin työkaluna.

Parissa vuodessa Suomen poliisi on ottanut miehittämättömät ilma-alukset osaksi työarkea. Poliisi voi käyttää kopteria käytännössä kaikissa tehtävissään. Sen avulla selvitetään rikoksia, tarkkaillaan väkijoukkoja, lisätään työturvallisuutta, valvotaan liikennettä ja etsitään kadonneita maastosta.

Poliisi käyttää koptereita päivittäin. Eri puolilla maata poliisi tekee 5–15 lentoa. Pelkästään viime vuonna poliisilla oli miehittämätön ilma-alus käytössä noin 850 tehtävässä. Laitteiston lisäksi on satsattu koulutukseen ja yhä useampi poliisi osaa kauko-ohjata koptereita. Poliisilaitosten käytössä on tällä hetkellä sata miehittämätöntä ilma-alusjärjestelmää.

Viimeksi Lapissa kopteri oli merkittävässä roolissa Posion Riisitunturilla seurueestaan eksyneen miehen löytymisessä.

Kopteri ohjasi eksyneen pois maastosta

Varsinkin Lapin erämaissa silmät taivaalla ovat poliisille tärkeä työkalu. Kopteri voi nopeuttaa kadonneen etsintää ja pelastaa ihmishenkiä.

Posiolla Riisitunturilla valokuvaamassa ollut turisti eksyi muusta seurueesta lauantain vastaisena yönä. Mies ehti olla eksyksissä muutaman tunnin. Poliisi etsi kadonnutta kopterin avulla ja sai pian havainnon maastossa liikkuvasta miehestä.

Poliisin kopteri ohjasi miestä reilun kilometrin matkan, kunnes tämä pääsi moottorikelkkapartion kyytiin ja pois maastosta.

Heti seuraavana sunnuntaina Lapin poliisi tarvitsi jälleen kopteria, tällä kertaa rikostutkintaan. Poliisi sai ilmoituksen epäillystä hirven salakaadosta, meni moottorikelkalla tapahtumapaikalle Tervolan Reutuaavalle ja nosti kopterin ilmaan.

Salakaatopaikalta poliisi seurasi moottorikelkan jälkeä läheisen talon pihaan. Pihassa olleiden moottorikelkkojen telojen leveys sopi rikospaikalta löydettyihin jälkiin. Talossa tehdyssä kotietsinnässä löytyi 60 kiloa hirvenlihaa.

Epäilty myönsi lihan olevan peräisin salakaadetusta hirvestä.

Lapin poliisi pääsi salakaatajan jäljille kuvauskopterin avulla. Kuva: Lapin poliisilaitos

Itsenäisyyspäivänä jättioperaatio

Miehittämättömiä ilma-aluksia käytetään muun muassa silloin, kun poliisi tarvitsee ajantasaista tietoa, silmät taivaalle tai elävää karttakuvaa. Kopterin avulla voidaan dokumentoida poliisin tai muiden toimia esimerkiksi suurissa yleisötilaisuuksissa. Ylikomisario Sami Hätösen mukaan Suomessa kopteri on käytössä aina kun on tarve.

– Esimerkiksi muualla Euroopassa kopteria käyttävät vain tietyt henkilöt ja vain erikoisoperaatioissa. Lopputulos on ollut, että tuloksia ei ole tullut lainkaan, Hätönen sanoo.

Hätösen mukaan tulokset puhuvat Suomessa puolestaan. Kopteria käytetään paljon ja se on jo todettu tarpeelliseksi. Jokaisen lennon jälkeen kauko-ohjaaja tekee arvion kopterin hyödyllisyydestä. Jatkossa poliisi tutkia vielä tarkemmin kopterin tuomat hyödyt tutkimuksen avulla.

Hätönen nostaa esiin Helsingissä itsenäisyyspäivän aikaan tapahtuneen poliisioperaation, jossa oli käytössä peräti 21 miehittämätöntä ilma-alusta. Se on tähän mennessä suurin operaatio, jossa koptereita on hyödynnetty yhtäaikaisesti niin paljon. Poliisi sai suoraa tilannekuvaa eri puolilta Suomea.

– Sen jälkeen on noussut esille, että haluamme aina isoihin yleisötapahtumiin käyttöön vastaavanalaisen suorituskyvyn.

Suosittelemme sinulle