Hyppää sisältöön

Meppi Heidi Hautala kieltäisi muovipillit: "Pitääkö aikuisen ihmisen imeä pillillä?"

Muoviton maaliskuu -kampanjan ideoija ja europarlamentaarikko Heidi Hautala uskoo, että erilaiset maksut ja verot auttaisivat vähentämään muoviin liittyviä haittoja.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) Ylen A-studiossa 20. maaliskuuta. Kuva: Yle

Euroopassa syntyy vuodessa yli 25 miljoonaa tonnia muovijätettä, joka tarkoittaa lähes 10 000 roska-autollista päivässä.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) pohtii Ylen A-studiossa keinoja vähentää muoviin liittyviä haittoja. Hän nostaa arjesta esiin muoviset kertakäyttöpillit.

–Ajattelen, ettei olisi kovin suuri uhraus, että muovipillit kiellettäisiin. Pitääkö aikuisen ihmisen imeä pillillä ja nimenomaan muovipillillä? toteaa Hautala.

Hänellä on käsitys, että kielto saattaa jopa tapahtua. Euroopan komissio nimittäin suunnittelee joidenkin kertakäyttötuotteiden kieltämistä, ja esiin ovat nousseet juuri muovipillit.

– Muovipillien volyymi ei ole kauhean suuri, mutta jos katsotaan, mitä haittaa niistä aiheutuu eläimille, kuten kaloille, kilpikonnille ja valaille, niin sehän on valtavan suuri.

Muovivero ratkaisu haittojen vähentämiseksi?

Heidi Hautala korostaa, kuinka muovipillien tyyppisistä tuotteista pitäisi kerta kaikkiaan päästä eroon. Hänen mielestään erilaiset maksut ja veronkaltaiset ovat ratkaisu.

Suomessa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ehdotti maaliskuun alussa muoviveron mahdollisuutta tai kertakäyttöisten muovituotteiden kieltoa.

Tammikuussa julkaistussa EU:n komission muovistrategiassa vaaditaan jäsenmaita vähentämään mikromuoveja ja kehittämään muovin kierrätettävyyttä.

– EU pystyy myös kemikaalilainsäädännön kautta vaikuttamaan hyvin paljon siihen, mitä muoveissa oikein on, Hautala jatkaa.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Kulutusjuhlaa viettänyt kauppatieteen opiskelija pani elämänsä uusiksi – Nyt hän tekee deodoranttinsakin itse, jotta ei tuottaisi yhtään muovia

Tiesitkö, että juot pulloveden mukana muovia? Laaja, kansainvälinen selvitys paljastaa, että pullovesissä on runsaasti mikromuoveja

Onko suomalaisissakin pullovesissä mikromuoveja? Sitä ei vielä tiedetä – Tutkimusmenetelmiä vasta kehitetään Suomessa

Onko muovi haitallista terveydelle? Voiko muovi mennä ihmisen solujen sisään? Asiantuntijat vastaavat

Maailman terveysjärjestö alkaa tutkia juomaveden mikromuoveja

Biopussi, muovisäkki vai paperikassi – onko roskien vieminen ekologisesti jäteastiaan arjen mahdoton tehtävä?

Suosittelemme sinulle