Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Brasilialaisen poliitikon murha kuohuttaa Hollywoodia myöten – Mutta miksi tavallisen kaupunginvaltuutetun kuolema kuohuttaa?

Murhattu kaupunginvaltuutettu tunnettiin naisten, mustien ja LGBT-yhteisön puolestapuhujana.

Marielle Franco
Kuva: Mario Vasconcellos / AOP
Iida Tikka
Avaa Yle-sovelluksessa

– Tämä seuraava laulu on sinulle. Ei ole väliä, tuletko faveloista vai oikein kivalta alueelta. Missä olet, ketä rakastat tai mikä on ihosi väri, yhdysvaltalainen pop-tähti Katy Perry lausui sunnuntaina Rio de Janeirossa ennen kuin esitti vanhan hittinsä Unconditionally, vapaasti suomennettuna "Ilman ehtoja".

Todellisuudessa laulu oli omistettu yhdelle ihmiselle: brasilialaiselle kaupunginvaltuutetulle Marielle Francolle. Hän oli kotoisin favelasta, rakasti naista ja hän oli musta.

Viime viikolla Franco murhattiin raa'asti Rio de Janeirossa. Nyt hänen kuolemansa ovat huomioineet Katy Perryn lisäksi muun muassa drag queen RuPaul sekä Hollywood-tähdet kuten näyttelijä Viola Davis.

Esimerkiksi Greyn Anatomia -tv-sarjan tähti Jesse Williams kirjoitti Francosta kuvapalvelu Instagramissa:

– Marielle oli jotain, mitä Brasilia niin kipeästi tarvitsee, mutta mitä sillä on valitettavan vähän – ihmisiä, jotka ymmärtävät ahdinkoa, jossa valtava osa brasilialaisista elää.

Franco oli yksinhuoltaja ja naisten oikeuksien, mustien, köyhien sekä LGBT-yhteisön puolestapuhuja. Hän oli Rion kaupunginvaltuustossa ainutlaatuinen, sillä musta nainen on valittu valtuustoon viimeksi kymmenen vuotta sitten.

Symboli sorron vastustamiselle

Twitterissä leviävät hashtagit #SayHerName eli "sano hänen nimensä" sekä #MariellePresente eli Marielle läsnä ovat The Washington Postin laskujen mukaan keränneet miljoonia mainintoja sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisessa mediassa Franco on nostettu nimenomaan rasismin vastustamisen symboliksi. SayHerName-kampanja on itse asiassa alun perin laajempi mustien naisten kokemaa poliisiväkivaltaa vastustava kampanja.

Protestoijia Rio de Janeirossa
Mielenosoittajat esittävät kuollutta poliitikko Marielle Francon murhaa protestoivassa mielenosoituksessa. Kuva: Marcelo Sayao / EPA

Kuohunta ei ole jäänyt vain internetiin. Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään paitsi Brasiliassa myös esimerkiksi Lontoossa, Pariisissa sekä Tukholmassa. Ainakin osa mielenosoituksista on Francon muistamisen ohella keskittynyt vastustamaan rasismia.

Kaksijakoinen suhtautuminen

Brasiliassa suhtautuminen Francon murhaan on kaksijakoinen.

Marielle Franco oli ennen kaikkea poliisiväkivallan kriitikko, ja sitä hän kritisoi myös yhdessä viimeisistä twiiteistään.

Franco tapettiin autoonsa, kun hän oli kotimatkalla tapahtumasta, joka käsitteli mustien naisten vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Koska murha vaikutti hyvin ammattimaiselta, Brasiliassa epäillään nyt poliisin tai armeijan olevan kytköksissä siihen.

Mieltään osoittavat brasilialaiset pitävät murhaa räikeänä esimerkkinä erityisesti mustiin ja köyhiin kohdistuvasta poliisiväkivallasta.

The Washington Postin mukaan toista ääripäätä edustaa osa Brasilian valkoisesta väestöstä. Heidän mielestään murha on esimerkki Rio de Janeiron väkivaltaisuudesta ja sellaisena peruste poliisin koville otteille.

Suosittelemme sinulle