Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tilastokeskus: "Hyvästit halpuutukselle" – ruoan hinta kääntynyt nousuun

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö arvioi blogikirjoituksessaan, että elintarvikkeiden hintojen nousu tulee jatkumaan pitkään.

Tomaatteja kaupan vihannestiskillä.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruoan reaalihinta on kääntynyt tämän vuoden alusta nousuun, kirjoittaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen blogissaan.

Elintarvikkeiden hintojen vuosimuutos lähti nousuun tämän vuoden tammikuussa ja nousu jatkui myös helmikuussa.

Tilastokeskuksen Tieto&trendit-sivuston blogissa Lehtinen ennustaa, että palkankorotusten ja maailmanmarkkinahintojen nousun takia elintarvikkeiden hintojen nousu tulee jatkumaan pitkään.

– Halpuutukselle voidaan sanoa hyvästit, Lehtinen sanailee.

Ruokakaupat ovat kilpaa alentaneet tuotteidensa hintoja parin viime vuoden aikana. S-ryhmä alkoi markkinoinnissaan kutsua tätä ruokatuotteiden hintojen alentamista "halpuutukseksi".

Ilkka Lehtisen mukaan halpuutuksen takana olivat vilja-, liha-, maito- ja rasvatuotteiden hintojen lähteminen laskuun keväällä 2014. Parhaimmillaan liha- ja maitotuotteiden vuosittainen lasku oli viisi prosenttia ja viljatuotteiden kolme prosenttia.

Venäjän tuontirajoitukset laskivat ruoan hintaa

Lehtinen huomauttaa, että yksi syy ruoan hinnan laskuun oli Venäjän tuontirajoitusten aiheuttama ylitarjonta. Tämä laski vilja-, liha- ja maitotuotteiden tuottajahintoja koko Euroopassa.

Muita syitä hintojen laskulle olivat maailmanmarkkinahintojen lasku ja kotimainen kilpaillu.

Tämän vuoden alussa vilja- ja lihatuotteiden hinnat ovat olleet vajaan prosentin nousussa.

Rasvatuotteiden hinnat ovat puolestaan olleet nousussa jo viime vuoden toukokuusta lähtien, koska voin maailmanmarkkinahinta on noussut voimakkaasti.

Kalatuotteiden hinnat ovat sen sijaan olleet laskusuunnassa tämän vuoden alussa. Niiden hinnat ovat viime vuosina nousseet johtuen kansainvälisen tarjonnan ongelmista, Lehtinen kirjoittaa.

Lue myös:

Tilastokeskus vertaili: Kaupat aloittivat hintakilpailun pari vuotta sitten – kuinka paljon hinnat ovat oikeasti laskeneet?

Suosittelemme sinulle