Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Törkeästä ympäristön turmelemisesta tuomittu Pekka Perä on tyytymätön, syyttäjä pitää tuomiota oikeana

Talvivaaran entisen toimitusjohtajan Pekka Perän puolustus aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Kainuun käräjäoikeuden tuomio ympäristön turmelemisesta koveni hovissa törkeäksi ympäristön turmelemiseksi.

Pekka Perä.
Pekka Perän rikosnimike muuttui hovioikeudessa törkeäksi ympäristönturmelemiseksi. Kuva: Sauli Antikainen / Yle
Julia Sieppi,
Henry Lämsä,
Antti Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pekka Perän puolustus on pettynyt Rovaniemen hovioikeuden ratkaisuun koventaa Talvivaaran kaivososakeyhtiön entisen toimitusjohtajan käräjätuomio törkeäksi ympäristön turmelemiseksi.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2016 entiset Talvivaara-pomot ympäristönturmelemisesta sakkoihin. Hovioikeus kovensi Perän tuomiota ja langetti hänelle kuuden kuukauden ehdolliseen vankeustuomion. Perän osalta syyttäjän vaatimus rikosnimikkeen koventamisesta meni läpi, mutta puolustus aikoo hakea valituslupaa tuomiosta.

– Olemme pettyneitä hovioikeuden tuomioon. Talvivaaran kaivostoimintaa harjoitettiin voimassa olevalla ja pätevällä ympäristöluvalla, eikä ympäristölupaehtoja rikottu. Hovioikeiden syyksi lukema tuomio ja sen perustelut ovat mielestämme ristiriidassa keskeisten rikosoikeuden yleisten oppien kuten laillisuusperiaatteen kanssa, sanoo Perän puolustusasianajaja Markus Kokko.

Tuomiosta haetaan valituslupaa

Perän puolustus aikoo hakea valituslupaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Perä ja muut Talvivaara-pomot ovat alusta alkaen kiistäneet kaikki syytteet.

– Hovioikeuden tuomiossa on sellaisia uusia ja yllättäviäkin oikeudellisia tulkintoja, että niiden oikeellisuus on syytä saattaa korkeimman oikeuden arvioitavaksi, sanoo Kokko.

Mikäli juttu etenee korkeimpaan oikeuteen, ympäristön turmelemisrikoksen tulkinta ja laillisuusperiaate ovat Kokon mukaan asioita, jotka vaativat vielä käsittelyä.

Syyttäjä: "Perän rikosnimike on nyt oikea"

Syyttäjä Kimmo Vakkala on tyytyväinen Pekka Perän rikosnimikkeen muuttumisesta hovioikeudessa törkeäksi ympäristön turmelemiseksi.

– Perän rikosnimike on nyt oikea, Vakkala sanoo.

– Syyte oli kaikkien neljän osalta törkeä. Jos perehtyy oikeuskäytäntöön, siihen minkälaisissa tapauksissa on tullut tuomioita törkeästä ympäristön turmelemisesta, niin kyllä syyttäjien rangaistusvaatimus tuntuu oikeutetulta, hän jatkaa.

Vakkala ja toisena syyttäjänä asiassa oleva Heikki Ylisirniö tutustuvat perusteellisesti Rovaniemen hovioikeuden tuomioon lähipäivinä.

Vakkalan mukaan syyttäjät osoittivat hovioikeudessa vääriksi syytettyjen väitteet muun muassa toiminnanharjoittajan velvoitteista ja rikosvastuun perusteista.

– Käymme läpi hovioikeuden perusteita muiden syytettyjen sekä metallitehtaan johtajan syytteen hylkäämisen osalta. Lisäksi todella suuria näkemyseroja on rikoshyötyaihepiirissä.

Entisen kaivoksen johtajan tuomio ei muuttunut

Entisen kaivoksen johtajan tuomio pysyi hovioikeudessa ennallaan. Hän sai 60 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta. Myös hänen puolustuksensa on tuomioon tyytymätön ja aikoo hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

– Talvivaaran kaivostoimintaa on harjoitettu voimassaolevan ympäristöluvan lupaehtojen mukaisesti, ja siksi Talvivaaran toiminnassa ei voi olla kyse rikollisesta menettelystä. Päämieheni katsoo, että hovioikeuden tuomio on ristiriidassa rikosoikeuden keskeisten oppien kanssa, kommentoi puolustusasianajaja Tero Kovanen.

Syyttäjä vaati, että entisen kaivoksen johtajan olisi osallistuttava 13,3 miljoonan euron rikoshyödyn korvaamiseen yhdessä Talvivaara Sotkamon ja sen muun johdon kanssa. Tämän vaatimuksen hovioikeus käräjäoikeuden tavoin hylkäsi. Kovasen mukaan tältä osin entinen tehtaanjohtaja on tyytyväinen hovin ratkaisuun.

Talvivaara Sotkamon entisen toimitusjohtaja Harri Natusen saama sakkotuomio ympäristönturmelemisesta nousi 100 päiväsakkoon. Natusen puolustus ei torstaina kommentoinut hovioikeuden tuomiota.

Listaus Talvivaaran tapahtumista vuosi kerrallaan.
Kuva: Henry Lämsä ja Antti Hämäläinen / Yle

Lue myös:

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Pekka Perän Talvivaara-jutussa törkeästä ympäristön turmelemisesta

Talvivaaran tuomiopäivä: 8 asiaa, jotka sinun pitää tietää Suomen suurimmasta ympäristörikosjutusta

Talvivaaran johdolle sakkotuomioita ympäristörikoksesta – yhtiölle yhteisösakko

Suosittelemme