Hyppää sisältöön

Pete ja Taylor asuvat minibussissa, soittavat folkia ja tienaavat Instagramissa – #vanlife-yhteisö kasvaa Kaliforniassa, kun millenniaalit kaipaavat pois oravanpyörästä

Joillekin autossa asuminen on unelma, toisille Kalifornian kovista vuokrista johtuva pakkotilanne.

Taylor Bucher ja Pete Thule eivät halunneet tehdä töitä yhdeksästä viiteen. Nyt he kiertävät Kaliforniaa minibussilla ja saavat osan elannostaan Instagramista. Kuva: Riikka Tuomivaara

UKIAH, KALIFORNIA Valkoinen minibussi kurvaa parkkipaikalle, ja ulos astuu iloinen nuoripari leppoisan pitbullin kanssa. Bussin kyljessä lukee Always the Road.

Se on Pete Thulen ja Taylor Bucherin nettisivun ja yrityksen nimi. Petelle, 24, ja Taylorille, 25, minibussi ei ole pelkästään kulkuväline vaan myös ensimmäinen yhteinen koti ja ammatti.

He ovat osa Yhdysvalloissa kasvavaa #vanlife-yhteisöä. Kuvapalvelu Instagramista löytyy aihetunnisteella lähes kolme miljoonaa kuvaa, jossa kodiksi muutettu pakettiauto parkkeerataan auringonlaskun aikaan merenrantaan tai vuorille.

Näissä kuvissa elämä näyttää olevan yhtä loputonta lomaa.

Petelle ja Taylorille asuminen minibussissa oli pitkäaikainen haave. Samoin kuin monille muillekin millenniaaleille, jotka kaipaavat vapautta oravanpyörästä ja mahdollisuutta matkustaa halvalla.

– Meidän sukupolvemme on nähnyt, miten vanhempamme ovat keränneet omaisuutta, joka ei välttämättä olekaan tehnyt heistä onnellisia, Pete pohtii.

Vanha lentokenttäbussi muutettiin asumiskelpoiseksi Peten vanhempien puutyöpajalla. Kuva: Riikka Tuomivaara

Pete ja Taylor tapasivat yliopistossa, jossa he kumpikin opiskelivat markkinointia. Opiskeluaikanaan he reppureissasivat Aasiassa, ja siitä syntyi kipinä matkustamiseen.

Minibussiin pari muutti heti valmistumisensa jälkeen noin vuosi sitten.

– Muut etsivät ensimmäisiä työpaikkojaan, mutta me mietimme, miten voisimme keksiä jotain merkityksellisempää kuin se tavallinen työ yhdeksästä viiteen, Taylor sanoo.

Vastaus löytyi Instagramista.

Wisconsinista kotoisin oleva pariskunta paiski opiskelun ohella töitä ja osti noin 3 600 eurolla vanhan lentokenttäbussin. Se muutettiin asumiskelpoiseksi 4 000 eurolla Peten vanhempien puutyöpajalla.

Kodin valmistumisen jälkeen Pete ja Taylor ovat matkustaneet 20 osavaltiossa ja löytäneet tiiviin yhteisön muista autoissa asuvista.

Peten ja Taylorin liikkuvasta kodista löytyy paljon muistutuksia, jotka kehottavat nauttimaan elämästä. Kuva: Riikka Tuomivaara

Yhteisön kautta Pete ja Taylor ovat löytäneet myös nykyisen työpaikkansa.

– Kun uskaltaa laittaa itsensä likoon, maailma kyllä kannattelee. On paljon mahdollisuuksia, joista ei kotona istuskellessaan koskaan saa tietää, Taylor sanoo.

Viimeiset puoli vuotta Pete ja Taylor ovat työskennelleet kalifornialaisella kannabistilalla lähellä Ukiahia, vajaat parisataa kilometriä San Franciscosta pohjoiseen. Työnkuvaan kuuluu muun muassa kasvihuoneiden pystyttäminen, kasvien istuttaminen, kastelu ja sadonkorjuu.

Autossa elämistä kustannetaan myös luovilla ratkaisuilla.

Ensimmäisen kuukautensa Kaliforniassa Pete ja Taylor viettivät Joshua Treen luonnonpuistossa, jossa he kirjoittivat oppaan siitä, miten minibussi muutetaan asunnoksi. Opasta he myyvät netissä ja kertovat blogissaan (siirryt toiseen palveluun) elämästä tien päällä.

Pete ja Taylor kertovat saaneensa paljon kehuja autonsa "pohjaratkaisusta". Sohvat muuntuvat nopeasti sängyksi, jossa on tilaa myös Snoop-koiralle. Kuva: Riikka Tuomivaara

E-kirjan lisäksi Pete ja Taylor ovat tehneet folklevyn.

– En usko, että olisin saanut levyä tehtyä, jos en asuisi autossa. Mutta kun usein ei ole nettiyhteyttä ja iltoja ei voi käyttää Netflixin katsomiseen, jää aikaa muuhun, Pete sanoo.

Rahaa alkaa pikkuhiljaa tulla myös sosiaalisen median ja sponsorien kautta. Instagramissa pariskunnalla on yli 50 000 seuraajaa.

Yritykset maksavat siitä, että Pete ja Taylor jakavat somekanavissaan kuvia niiden tuotteista. Ja siitä, että he käyvät festivaaleilla ja kertovat elämäntyylistään ja yritysten tuotteista. Pete käyttää tästä termiä "brändin suurlähettiläs".

He myös myyvät yrityksille itse ottamiaan kuvia, joissa yritysten tuotteet ovat esillä.

Peteä harmittaa, että moni tuntuu pitävän pariskuntaa jonkinlaisina yhteiskunnan vapaamatkustajina.

– Vaikka emme aina käy päivätöissä, me tienaamme ja kulutamme rahaa aivan kuten muutkin. Siksi on huvittavaa, kun ihmiset sanovat, että emme muka osallistu kansantalouden pyörittämiseen tai että elämme vanhempiemme säästöillä, hän sanoo.

Kesällä 2017 Pete ja Taylor osallistuivat Oregonissa festivaaliin, jossa oli oma kylä pakettiautossa asuville. Kuva: Taylor Bucher

Kaikille autossa asuminen ei ole elämäntapavalinta. Etenkin Kaliforniassa se on yhä useammalle ainoa vaihtoehto, sillä asuntojen hinnat ovat kovat.

Esimerkiksi Los Angelesissa keskivertoyksiön vuokra on yli tuhat euroa kuukaudessa ja San Franciscossa noin 3 000 euroa.

Vaikka Kalifornia on koko maailman kuudenneksi suurin talousalue, se on korkeiden vuokriensa takia Yhdysvaltain osavaltioiden köyhyystilastojen kärjessä (siirryt toiseen palveluun). Kodittomuus saattaa sattua kenen kohdalle tahansa, jos menettää työpaikkansa tai sairastuu.

Kaupungeissa tilanne on tiedossa. Los Angeles hyväksyi viime vuonna ohjelman, jossa käytetään noin 800 miljoonaa euroa kohtuuhintaisten asuntojen rakentamiseen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi vuokratukiin suunnataan vajaat kolme miljardia.

Toimien tepsimistä odotellessa autossa asuminen yleistyy. Pelkästään Los Angelesissa autoissa asui viime vuoden tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)noin 8 500 ihmistä. Monet heistä ovat tavallisia työssäkäyviä ihmisiä: sairaanhoitajia, myyjiä ja ravintolatyöntekijöitä.

Heitä on jo niin paljon, että paikoin on ryhdytty pohtimaan erityisiä pysäköintijärjestelyjä.

Yhdysvalloissa yksityiselle maalle parkkeeraaminen ei nimittäin käy päinsä. Aikaisemmin autossa asuvat ovat voineet huoletta yöpyä Walmart-kauppojen pihalla, mutta nykyään myös jotkut Walmartit rajoittavat yöpyjien määrää.

Esimerkiksi Santa Barbaran kaupunki on yrittänyt Los Angeles Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ratkaista ongelmaa tarjoamalla autossa asuville ilmaisia ja turvallisia parkkialueita. Samaa yritetään tuoda myös Los Angelesiin.

Koska kysyntää riittää, siihen vastaamaan on syntynyt myös sovelluksia ja nettisivuja, jotka auttavat autossa asuvia etsimään seuraavaa yöpaikkaa.

Boondockerswelcome.com (siirryt toiseen palveluun)-nettisivun kautta voi etsiä ihmisiä, joiden pihalle saa parkkeerata ilmaiseksi. Freecampsites.net (siirryt toiseen palveluun)-nimisellä sivustolla taas voi selata muiden autossa asuvien suosittelemia ilmaisia parkkipaikkoja.

Autossa asuminen Snoop-pitbullin kanssa ei ole aiheuttanut suurempia ongelmia – paitsi kerran, kun iltalenkillä puskasta löytyi haisunäätä. Kuva: Riikka Tuomivaara

Vapaaehtoisesti kiertolaiselämää viettävät Pete ja Taylor yrittävät jakaa somessa myös autossa asumisen realistisia puolia täydellisen Instagram-kiiltokuvaelämän sijaan.

Sellaista kuvapalvelu on pullollaan, joten joukosta erottuvat ne, jotka näyttävät vilauksia kulissien takaa. Aitous voi toimia myös osana imagonrakennusta.

Peten ja Taylorin autossa on usein sotkuista ja moottori reistailee. Viime vuonna Snoop-koira löysi pusikosta haisunäädän ja haisi kuvottavalta kuukausikaupalla. Silti koira nukkui autossa joka yö.

Kaiken lisäksi Petellä on Crohnin tauti, jonka oireita ovat muun muassa ripuli ja vatsavaivat. Autossa asuvalla tieto seuraavasta vessasta on aina epävarma.

Silti pariskunta ei vaihtaisi pyörillä liikkuvaa kotiaan mihinkään.

Puolen vuoden maatöiden ja säästämisen jälkeen Pete ja Taylor suuntaavat jälleen Etelä-Kaliforniaan. Seuraava projekti on ostaa toinen pakettiauto, remontoida se Peten vanhempien kotona asumiskelpoiseksi ja myydä eteenpäin.

Kovin pitkälle Pete ja Taylor eivät suunnittele. He ovat tavanneet useita autossa asuvia lapsiperheitä mutta eivät vielä osaa sanoa, millaiseksi heidän oma elämänsä joskus myöhemmin muovautuu.

– Asunnon hankkiminen jossain vaiheessa ei ole mahdoton ajatus. Unelmamme on kuitenkin, että voisimme aina tehdä kuusi kuukautta töitä ja matkustella sitten toiset kuusi kuukautta, Taylor sanoo.

Yksi Taylorin lempikirjoista on The Rolling Home, jonka on kirjoittanut britannialainen pakettiautossa asuva pariskunta. Kuva: Riikka Tuomivaara

Suosittelemme sinulle