Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Slovakia vaihtoi ministereitä toimittajamurhan nostattaman kuohunnan seurauksena

Pääministeri Peter Pellegrinin tehtävänä on palauttaa kansan luottamus ja varmistaa murhien riippumaton tutkinta.

Slovakian uusi pääministeri Peter Pellegrini  saa tehtäväksen palauttaa kansan luottamuksen järjestelmään.
Slovakian uusi pääministeri Peter Pellegrini saa tehtäväksen palauttaa kansan luottamuksen järjestelmään. Kuva: Vladimir Simicek / AFP
Hannele Muilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Slovakian presidentti Andrej Kiska nimitti torstaina maan uudeksi pääministeriksi Peter Pellegrinin. Hän edustaa samaa sosiaalidemokraattista Smer-puoluetta kuin eronnut pääministeri Robert Fico. Hallituksen 15 ministeristä kuusi vaihtuu.

Presidentti toivoo vaihdosten rauhoittavan Slovakian ilmapiirin.
– Pyydätte kohta luottamuslausetta parlamentilta mutta vielä tärkeämpää teidän on voittaa kansan luottamus. En anna teidän unohtaa vastuuta siitä, Kiska sanoi uusille ministereille.

Slovakia ajautui poliittiseen kaaokseen, sen jälkeen kun tutkiva toimittaja Ján Kuciak ja hänen morsiamensa Martina Kušnírova murhattiin helmikuun lopulla. Kymmenet tuhannet kansalaiset kokoontuivat kaduille osoittamaan mieltä, vaatimaan murhien kunnollista tutkintaa ja uusia vaaleja. Mielenosoitukset johtivat pääministeri Ficon eroon.

Toimittaja Kuciak kirjoitti liikemies Antonino Vadalan yhteyksistä hallitukseen viimeiseksi jääneessä artikkelissaan. Vadalalla kerrotaan olevan yhteyksiä Italian mafiaan ja rikollisjärjestö Ndrangetaan.

Presidentti ja maan johtavassa asemassa olevat puolueet olivat yhtä mieltä siitä, että Fico voisi valita itse seuraajansa. Kolmen puolueen hallitus pysyy vallassa, mutta kuusi ministeriä vaihtuu. Vain kahdella heistä ei ole aiempaa minsterikokemusta.

Pellegrini on Smer-puolueen kannattajien parissa suosittu. Varapääministerinä tähän saakka toiminut Pellegrini aikoo jatkaa maansa EU:ta ja Natoa suosivaa politiikkaa.

Sisäministerinä aloittaa puolueettomaksi nähty Tomas Drucker, jonka tehtäväksi tulee varmistaa Kuciakin murhan riippumaton tutkinta. Kiska ja ministeri ovat yhtä mieltä siitä, että maan poliisijohto täytyy vaihtaa.

Suosittelemme