Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suurikokoiset hintalaput, esteetön pääsy senioritemppelille – Tokiossa iäkkäillä shoppaajilla on oma katu

Senioreiden pulleille kukkaroille suunnataan, sillä tulevaisuudessa yhä suurempi osa japanilaisista asiakkaista on yli 65-vuotiaita.

Arvioiden mukaan 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat muodostavat noin 38 prosenttia Japanin väestöstä vuonna 2065.
Arvioiden mukaan 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat muodostavat noin 38 prosenttia Japanin väestöstä vuonna 2065. Kuva: Andy Rain / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Onko minulla ollut numero 24? kysyy kynsiväristään 91-vuotias japanilaisrouva.

– Kyllä, sinulla on ollut se väri kesällä, kertoo kynsienhoitaja BBC:n videolla.

Video on kuvattu kynsihoitolassa Tokiossa kadulla, joka tunnetaan "isoäitien harajukuna". Harajuku viittaa tokiolaiseen muodikkaiden myymälöiden ja katumuodin kaupunginosaan.

Sugamon alueen Jizo Dori kadulla on yli 200 senioreille suunnattua liikettä.

Kadulla sijaitsevien kauppojen hintalaput on varustettu normaalia suuremmilla teksteillä, että hinnan näkee vaivattomasti myös huononäköisempi ostaja. Kynsihoitolassa 100-vuotiaalle luvataan 100 prosentin alennus.

Kynsiään hoitava japanilaisseniori huokaa videolla, miten vanheneminen on rankkaa.

– Tämä on sellaista: Oi, missähän minä olen? En halua enää vanheta.

Jizo Dori kadulla on myös temppeli, joka on tarkoitettu erityisesti senioreiden toiveille.

Kynnyksettömään temppeliin helposti asteleva ikäihminen voi keskittyä pyytämään korkeammilta voimilta lisää ikävuosia tai rauhoittua temppelialueella ostosten tekemisen lomassa.

Shoppauskadun vastakohtana "dementiakaupunki"

Väestön vanheneminen ja supistuminen on aiheuttanut Japanin hallitukselle päänvaivaa jo vuosikymmeniä. Arviot vaihtelevat, mutta yhden arvion mukaan 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat muodostavat noin 38 prosenttia Japanin väestöstä vuonna 2065.

Samoihin aikoihin Japanissa arvioidaan elävän noin 88,1 miljoonaa kansalaista, kun heitä oli vuonna 2015 vielä 127,1 miljoonaa.

Tulevaisuudessa keveän shoppauskadun vastakohtana saattavat olla dementikkoja pursuavat kaupungit.

Alzheimerin tauti ja dementia ovat ikääntyvän väestön ongelmana myös Japanissa. Viranomaisten tilastojen mukaan noin 4,6 miljoonaa ihmistä sairastaa jonkin asteista dementiaa. Lukujen odotetaan nousevan 7,3 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä.

Japanissa ollaankin yritetty siirtyä muistisairauksien lääkehoidosta yhteisöllisempään hoitoon. Ongelmana on kuitenkin se, että hoitoyksiköiden koon pelätään alkavan muistuttaa pieniä kaupunkeja, joissa hoidon laatu saattaa kärsiä.

Japanin väestön määrä on ollut viime vuosina laskussa ensimmäisen kerran sitten väestölaskennan alkamisen vuonna 1920.
Japanin väestön määrä on ollut viime vuosina laskussa ensimmäisen kerran sitten väestölaskennan alkamisen vuonna 1920. Kuva: Franck Robichon / EPA

"Hopeataloudella" Japani nousuun?

Seniorit käyttävät rahaa enemmän kuin nuoremmat japanilaiset, on kertonut muun muassa Bloomberg.

Japani onkin jo pari vuotta kääntänyt huomionsa "hopeatalouteen" kehittämällä ikääntyville robotteja ja uusia teknologiatuotteita.

Japanin senioreiden kukkaron hyödyntäminen nähdään myös potentiaalisena testiareenana maailman muille ikääntyville maille, kirjoitti The Economist -lehti muutama vuosi sitten.

Kehittelyssä ovat mukana suuret yritykset kuten elektroniikkajätti Panasonic, supermarkettiyritys Aeon ja it-yritys Fujitsu. Myös autonvalmistaja Toyota on alkanut viime vuosina käyttää mainoksissaan harmaahapsisia malleja.

Väestön vanhenemisesta ja maan talouden huonoista näkymistä on syytelty nirsoja sinkkuja, jotka eivät perusta perheitä.

Miljoonat aikuiset asuvat edelleen kotona vanhempiensa luona. Heitä taloustieteilijät kutsuvat "tikittäväksi aikapommiksi". Vaarana on se, että nuoret eivät vastaa omista menoistaan, kun vanhemmista aika jättää.

Japanin kohdalla "hopeatalouden" pönkittäminen saattaa olla vain hetken helpotus.

Suosittelemme