Hyppää sisältöön

Puotilan ala-aste puretaan homelöydösten ja kosteusongelmien takia – uusi koulu tilalle

Itähelsinkiläisen koulun kuntotarkastauksessa on löydetty kosteutta, hajua ja mikrobivaurioita. Oppilaita ei kuitenkaan ainakaan näillä näkymin siirretä väistötiloihin.

Puotilan ala-aste
Puotilan ala-aste Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Elina Jämsen

Helsinki on päättänyt purkaa Itä-Helsingissä sijaitsevan Puotilan ala-asteen ja rakentaa koulun tilalle uuden.

– Koulun peruskorjaus tulisi kalliimmaksi kuin uuden koulun rakentaminen, kertoo projektipäälliikkö Anna Saarinen Helsingin kaupungin sisäilmatiimistä.

Saarinen kertoo, että tämänhetkisen arvion mukaan uudisrakennus valmistuu vuonna 2021.

– Vanhan koulun purkamisen aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ennen uuden rakentamista se täytyy tehdä, Saarinen kertoo.

Viime vuonna valmistuneessa kuntotutkimuksessa koulun kahden luokan lattiarakenteissa havaittiin kosteutta ja ulkoseinäeristeissä mikrobivaurioita.

– Tutkimuksessa havaittiin rakennuksen iälle tyypillisiä vaurioita, joita olivat muun muassa poikkeava haju ryömintätilassa ja ulkoseinäeristeiden mikrobivauriot. Lisäksi väestönsuojan yläpuolella olevien kahden luokan lattioissa todettiin kosteutta ja ilmavuotoja rakenteista. Myös muualla rakennuksessa havaittiin ilmavuotoja rakenteista, kertoo Saarinen.

– Rakennuksen mikrobeista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä home-, hiiva- ja lahottajasieniä sekä bakteereja, tarkentaa Saarinen.

Puotilan ala-aste
Puotilan ala-aste Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Kaupungin tietojen mukaan ennen kuntotutkimusta koulussa ei ollut havaittu sisäilmaongelmia.

– Rakennuksen kuntotutkimus tehtiin perusparannuksen hankesuunnittelua varten kaupungin yleisen käytännön mukaisesti kiinteistön iän perusteella. Ennen tutkimusta tai sen aikana ei noussut esiin, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia, sanoo Anna Saarinen.

Koululaisten vanhemmat ovat julkisuudessa arvostelleet kaupungin olematonta tiedotusta tilanteesta. (siirryt toiseen palveluun)Koulurakennuksen ensimmäisessä kerroksen kahden luokan toiminta on siirretty pihalla olevaan väliaikaiseen koulutilaan

Puoltilan ala-asteen oppilaita ei aiota ainakaan näillä näkymin siirtää väistötiloihin.

– Kuntotutkimuksessa havaittujen rakenteellisten ongelmien vuoksi koulussa on tehty korjaustoimia ja pihalla ollut väliaikainen opetusrakennus on korvattu uudella tutkimusraportin suosituksen mukaisesti, projektipäällikkö Anna Saarinen sanoo.

Sisäilmatiimistä kerrotaan, että raportin tulosten pohjalta rakenteita on tiivistetty. Tämän avulla pyritään estämään epäpuhtauksien mahdollinen kulkeutuminen sisäilmaan. Ilmamäärien mittaus ja säätötyöt ovat käynnissä, minkä jälkeen koulun tilat ylipaineistetaan.

Kaupungin mukaan Puotilan ala-asteella on tehty juuri THL:n (Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen) oppilaiden oirekysely, jonka avulla saadaan luotettavaa tietoa oppilaiden oireilutilanteesta. Kysely on osa laajempaa hanketta, jossa selvitetään sisäilmaan liittyviä haittoja Helsingin peruskouluissa.

Suosittelemme sinulle