Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Naistenniksen tulikuumin pelaaja juuri nyt on japanilais-haitilainen – Navratilova vertaa jo Serena Williamsiin

Naomi Osaka voitti Indian Wellsin turnauksen ja saattaa olla naistenniksen seuraava suuri nimi.

Naomi Osaka.
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Juttu on julkaistu maaliskuussa 2018.

Naisten tennis on ollut melko sekavassa tilanteessa siitä lähtien, kun Serena Williams jäi äitiyslomalle viime keväänä. Selkeää ykköspelaajaa ei ole ollut ja voittajat ovat vaihdelleet isosta turnauksesta toiseen. Juuri tällä hetkellä tulikuumin ja kiinnostavin nimi on japanilainen Naomi Osaka.

Naomi Osakan tausta on hyvin kansainvälinen. Hän on syntynyt - kuinkas muuten - Osakassa, Japanissa. Hänen äitinsä on japanilainen ja isänsä haitilainen. Osaka on pitkälti amerikkalaisen tennisvalmennuksen kasvatti, sillä hän on asunut kolmevuotiaasta lähtien Yhdysvalloissa, nykyisin Floridassa.

Osakasta voisi olla pitempiaikaiseksikin tähdeksi. 20-vuotias Osaka on yksi monista nuorista pelaajista, joita WTA-kiertueelle tulee jatkuvasti. Yhteistä heille on se, että palloa lyödään todella kovaa, mutta virheitäkin tulee. Osaka on kuulunut tähän ryhmään, mutta nyt hän näyttää ottaneen askeleen eteenpäin ja saaneen pelinsä varmemmaksi.

Osakan todellinen läpimurtoturnaus oli viime sunnuntaina päättynyt Indian Wellsin suurturnaus. Hän aloitti sen voittamalla entisen maailmanlistan ykkösen Maria Sharapovan 6-4, 6-4. Turnauksen aikana Osaka kaatoi myös toisen entisen maailmanlistan ykkösen Karolina Pliskovan 6-2, 6-3 ja nykyisen maailmanlistan ykkösen Simona Halepin 6-3, 6-0. Finaalissa kaatui toinen nuori pelaaja, venäläinen Daria Kasatkina 6-3, 6-2. Todella ylivoimaisia voittoja siis.

Osakan voittopuhe finaalin jälkeen oli varsin hauska ja osoitti hyvin, että tilanne oli hänelle uusi:

Indian Wellsin turnausvoitto nosti Osakan maailmanlistalla jo sijalle 22. Muutama päivä Indian Wellsin jälkeen Osaka aloitti toisen kevään suuren turnauksen Miamissa. Arpa oli todella mielenkiintoinen, sillä vastaan tuli heti ensimmäisellä kierroksella hänen idolinsa Serena Williams. Osaka jatkoi samaa tahtia ja kukisti Williamsin 6-3, 6-2. Juuri kentille palannut Williams ei toki ole vielä parhaimmillaan, mutta selvä voitto osoitti silti vahvaa henkistä puolta. Monelle kokeneemmaallekin pelaajalle seuraavat ottelu nopeasti turnausvoiton jälkeen on vaikea.

Osakan tämän vuoden kehityksestä on annettu kiitosta hänen uudelle valmentajalleen Sascha Bajinille. Bajin on tullut tunnetuksi muun muassa Serena Williamsin ja Caroline Wozniackin lyöntipartnerina. Osakan kanssa hänen roolinsa on enemmän valmentajan rooli.

Martina Navratilova nosti esiin kolumnissaan WTA:n sivuilla Osakan yhtäläisyydet nuoreen Serena Williamsiin. Navratilova painotti juuri sitä, että molemmilla on aina ollut paljon voimaa lyönneissään, mutta tärkeää on ollut se, että he ovat oppineet kontrolloimaan voimaansa.

Osakan seuraava haaste on jo heti tänä iltana. Kaavio Miamissa jatkuu vaikeana, kun vastaan tulee maailmanlistan nelonen Elina Svitolina.

Suosittelemme sinulle