Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Jehovan todistajiin kohdistunut pedofiliasyyte päättyi sovitteluun – järjestön arkistot hyväksikäyttötapauksista pysyvät piilossa, toistaiseksi

Jehovan todistajien seurakunta Kaliforniassa on maksanut vuodesta 2016 lähtien 4 000 dollaria päivässä sakkoa, koska se ei ole luovuttanut arkistotietojaan epäillyistä pedofiliatapauksista.

Jehovantodistajien pääkonttori Pensylvanian Brooklynissä.
Kuva: Ryan McGinnis / AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

San Diegossa, Kaliforniassa toimiva jehovan todistajien seurakunta on tehnyt sovintosopimuksen kahden miehen kanssa. Seurakunnan johdossa toiminut mies oli syytteen mukaan käyttänyt heitä seksuaalisesti hyväkseen, kun he olivat olleet lapsia. Miesten mukaan seurakunnan johto oli ollut tietoinen pedofiliasta, mutta salannut sen.

Seurakunnan sisällä toimiva oikeuskomitea oli tehnyt väitetyistä hyväksikäytöstä tutkimuksen ja raportin, joka oli jehovan todistajien käytännön mukaan arkistoitu seurakunnan tiloihin. Näin tehdään aina, kun seurakunta saa tietoonsa rikoksen, johon seurakunnan jäsen on osallinen.

Kun oikeudenkäynti alkoi vuonna 2014, jehovan todistajat kieltäytyivät luovuttamasta arkistoituja tietojaan. Kaksi vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen kantajien asianajaja Irwin Zalkin sai tiedot, mutta sillä ehdolla, ettei hän kertoisi julkisesti niiden sisällöstä tai jakaisi niitä, edes viranomaisille.

Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun mikään taho saa haltuunsa jehovan todistajien oikeuskomiteoiden salaisia raportteja.

Koska tiedot pääasiassa kuitenkin pysyivät salaisina, kalifornialainen oikeusistuin määräsi vuonna 2016 seurakuntaa luovuttamaan arkistotiedot tapauksesta. Jehovan todistajat kieltäytyivät jälleen. Tämän seurauksena he ovat joutuneet maksamaan 4 000 dollaria sakkoa päivittäin. Summa ehti nousta miljooniin dollareihin.

Sanomalehti San Diego Union Tribune kertoi maaliskuun alkupuolella, että jehovan todistajien hallintoelin Watchtower Bible and Tract Society on päässyt sopimukseen miesten kanssa ja syyte vedetään takaisin.

Sopimus on luottamuksellinen, eikä osapuolilla ole oikeutta kommentoida sen sisältöä. Jehovan todistajien toimintaa seurannut Revealnews.org-sivusto arvelee, että syytteen nostaneet miehet ovat saaneet suuren korvaussumman.

Päätöksen seurauksena jehovan todistajien arkistot pysyvät edelleen salassa. Revealnews kertoo kuitenkin, että asianajaja Zalkinilla on käynnissä useita oikeusjuttuja monissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

Oikeusjutuissa kyse on nimenomaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä jehovan todistajien seurakunnissa ja seurakuntien halusta pitää tapaukset salassa.

– Vaikka [...] tapaukset on saatu soviteltua, ponnistelemme, jotta saisimme haltuumme vuosikymmenien aikana kertyneet tiedostot ja datan tunnetuista lasten hyväksikäyttäjistä jehovan todistajien seurakuntien sisällä, Zalkin kommentoi.

Jehovan todistajien säännöt ovat peräisin heidän omasta raamutunkäännöksestään

Yle on kertonut Suomessa jehovan todistajista eronneiden henkilöiden kuvauksista, joissa he sanovat seurakuntien yrittäneen estää heitä kertomasta seurakuntien sisällä tapahtuneista seksuaalirikoksista.

Jehovan todistajien säännöt ovat peräisin heidän omasta raamatunkäännöksestään ja sääntöjä noudatetaan tunnontarkasti. Sääntöjä ei raamatullisen alkuperän takia voi muuttaa, joskin tiedossa on, että sääntöjen tulkintaa muutetaan silloin tällöin.

Jehovan todistajien seurakunnissa toimivat oikeuskomiteat tulkitsevat ohjeita ja tuomitsevat epäiltyjä. Rikosten tutkinnassa suurta haittaa tuottaa raamatusta löydettävissä oleva sääntö, jonka mukaan rikoksella on oltava kaksi todistajaa. Jos todistajia ei ole, epäiltyä ei voi tuomita.

Jehovan todistajat ovat antaneet lupauksia, että he ilmoittavat lapsiin kohdistuneet rikokset "maallisille" viranomaisille. On kyseenalaista, tapahtuuko näin.

Revealnews.org:n mukaan asianajaja Zalkin kysyi Kalifornian oikeudenkäynnin aikana jehovan todistajien edustajilta, jotka olivat siis oikeudessa valan velvoittamia, oliko seurakunta koskaan ilmoittanut epäillyistä lasten hyväksikäyttötapauksista viranomaisille sen jälkeen, kun näitä tapauksia alettiin raportoida Kaliforniassa vuonna 1997. Vartiotorni-liikkeen edustaja vastasi "Ei".

Suosittelemme