Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miksi auton jano kasvaa pakkasella? Nämä viisi tekijää lisäävät polttoaineen kulutusta kylmässä

Talvella auton polttoaineen kulutus kasvaa lisääntyneen vierintävastuksen, ilmanvastuksen ja moottorin huonon hyötysuhteen vuoksi. Moottorin kylmäkäynnistys kuluttaa muutaman kilometrin matkalla reippaasti enemmän polttoainetta kuin kesällä.

Jäätynyt auto.
Mitä kylmempi ilma, sitä suurempi on auton kulutus. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Juha Hintsala
Avaa Yle-sovelluksessa

Harva tulee ajatelleeksi, että suuri osa talven aiheuttamasta polttoaineen lisäkulutuksesta johtuu liikkumiseen tarvittavan energian lisäämisestä, eikä vain moottorin kylmäkäynnistyksestä. Asiantuntijana johtava tutkija Juhani Larikko VTT.

1. Vierintävastus kasvaa talvella

Talvella auton vierintävastus voi lisääntyä tiellä olevan lumen ja epätasaisuuksien vuoksi jopa 40 prosenttia. Tien auraus ja puhtaanapito vähentävät energiahukkaa.

2. Ilmanvastus kasvaa kylmässä

Talvella liikkumiseen tarvitaan enemmän energiaa, sillä ilma on tiheämpää viileässä. Kun siirrytään kesän +20 asteesta talven -20 asteeseen, ilmanvastus lisääntyy kymmenellä prosentilla. Ilmanvastuksen merkitys korostuu erityisesti suurilla nopeuksilla.

3. Kylmän moottorin huono hyötysuhde

Kun moottori käynnistetään kylmänä, sen hyötysuhde on huono. Polttoaine palaa epätäydellisesti, ja auton moottori kuluttaa osan polttoaineesta itsensä lämmittämiseen. Viiden kilometrin matkalla lisäkulutus voi olla kymmeniä prosentteja.

4. Sisätilojen lämmittäminen

Auton polttoainekäyttöinen lisälämmitin, sähköiset penkki- ja lasinlämmittimet sekä sisätilojen lämmittäminen kuluttavat energiaa, mutta ne lisäävät ajomukavuutta ja parantavat turvallisuutta.

5. Alhaiset rengaspaineet

Ilman kylmetessä renkaitten paine laskee ilmantiheyden muuttuessa. Alipaineinen rengas kuluttaa enemmän polttoainetta ja lyhentää renkaan käyttöikää.

Talvella moottorin esilämmitys vähentää  polttoaineen kulutusta.
Talvella moottorin esilämmitys on paras keino vähentää polttoaineen kulutusta. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Täsmennys 28.3.2018 klo 09:20: "Auton polttoainekäyttöinen lisälämmitin, sähköiset penkki- ja lasinlämmittimet sekä sisätilojen lämmittäminen kuluttavat energiaa, mutta ne lisäävät ajomukavuutta ja parantavat turvallisuutta." Aiempi: Auton sisätilojen lämmittäminen kuluttaa energiaa, mutta lisää ajomukavuutta ja parantaa turvallisuutta.

Suosittelemme sinulle