Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve vapautettu esimiestehtävistä epäasiallisen käytöksen vuoksi – jatkaa kautensa loppuun

Päätös liittyy tanssijoiden esiin nostamaan Greven epäasialliseen käytökseen.

Kenneth Greve
Kenneth Greve Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallisooppera ja -baletti on tänään vapauttanut Kenneth Greven esimiestehtävistään. Hän kuitenkin jatkaa kautensa loppuun Kansallisbaletin johtajana. Kausi loppuu 31. heinäkuuta.

Päätös liittyy tanssijoiden esiin nostamaan Greven epäasialliseen käytökseen. Kyse on esimerkiksi kielenkäytöstä liittyen tanssijan ulkonäköön tai yksityiselämän piiriin kuuluviin asioihin.

Kansallisooppera ja -baletti ei hyväksy epäasiallista käytöstä, ja organisaatiossa on selkeät toimintamallit tällaisten asioiden ehkäisyyn ja käsittelyyn, asiasta kertovassa tiedotteessa sanotaan.

– Olemme keskustelleet tästä tilanteesta avoimesti organisaation sisällä. Työyhteisön hyvinvoinnin kannalta päätös esimiesroolista luopumisesta oli minun ja Kenneth Greven yhteinen, pääjohtaja Gita Kadambi toteaa tiedotteessa.

Kansallisbaletin luottamusmies Jouka Valkama toteaa, että tilannetta on käsitelty asianmukaisesti ja käsittely jatkuu ainoastaan organisaation sisällä. Myös tanssijat toivovat työrauhan säilyvän ja esityskauden jatkuvan mahdollisimman normaalisti.

– Olen äärimmäisen pahoillani. Suhtaudun intohimoisesti työhöni ja tunnistan, että olen ylittänyt rajani johtajan asemassa. Pyydän käytöstäni anteeksi tanssijoilta ja Kansallisbaletilta. Toivon, ettei tämä vahingoita Kansallisbaletin mainetta ja tulevaisuutta Suomessa, Kenneth Greve sanoo tiedotteessa.

– Tämä on erittäin valitettava tilanne. Huolimatta tästä arvostamme edelleen Kenneth Greven Kansallisbaletin hyväksi tekemää ansiokasta työtä, Gita Kadambi painottaa.

Myös Kansallisoopperan ja -baletin hallitus kokoontui asian tiimoilta kuluneen viikon sisällä.

– Kyseessä on operatiivinen päätös, ja hallitus tukee täysin johdon tekemää päätöstä, hallituksen puheenjohtaja Leena Niemistö toteaa.

Niemistön mukaan on merkittävää, että tanssijat ovat tulleet nyt esille omilla nimillään.

– Jos ihmiset eivät pysty tulemaan omilla nimillään esille, se tuo myös ison haasteen johtamisen kannalta.

Greven johtamistapoja on arvosteltu aiemminkin

Yle Uutiset kertoi Kenneth Greven johtamistavoista jo vuonna 2010. Tulloin osa Kansallisbaletin tanssijoista syytti Greveä muun muassa tanssijoiden ylikuormittamisesta. Yle Uutisten tietojen mukaan Kansallisbaletin sairauslomapäivät olivat tuolloin kaksinkertaistuneet.

Tanssijat arvostelivat tuolloin Greveä myös epäasiallisesta kielenkäytöstä.

Kansallisoopperan silloinen pääjohtaja Päivi Kärkkäinen kiisti väitteet. Hän kuitenkin kertoi, että Greven johtamisesta oli tuolloin keskusteltu.

Juttua täydennetty kello 11.20.

Suosittelemme