Hyppää sisältöön

Seinäjoki ja Kaakkois-Suomi saamassa oman lääkärihelikopterin aikaisintaan vuonna 2022

Eduskunta käsittelee uusien lääkärihelikopteritukikohtien perustamista syksyn budjettiriihessä. Kopterien ylläpidon maksaisivat uudet maakunnat.

Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistämässä selvityksen kahden uuden lääkärihelikopteritukikohdan perustamisesta. Uudet kopterit palvelisivat Seinäjoen seutua ja Kaakkois-Suomea, joista oma lääkärihelikopteri puuttuu.

– Ensimmäistä kertaa Suomessa eduskunta joutuu syksyllä keskustelemaan siitä, että tarjotaanko kaikille kansalaisille yhdenvertaista kriittistä ensihoitopalvelua, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kyse on ensihoidon ilmapalvelusta, joka on koko ensihoidon kriittisin ja kiireellisin osa. Tällä hetkellä ensihoitolääkärin pääsy potilaan luo kestää Seinäjoen seudulla ja Kaakkois-Suomessa yli puoli tuntia, mikä voi olla esimerkiksi monivammapotilaan selviytymisen kannalta liian pitkä aika.

Suomen kaksi seuraavaa lääkärihelikopteria aloittavat näillä näkymin noin kolmen vuoden kuluttua. Toinen Kaakkois-Suomessa, toinen Pohjanmaalla. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Käytännössä uudet helikopteritukikohdat voisivat aloittaa toimintansa vuoden 2022 alusta.

– Kilpailutamme lento-operaattorit tänä syksynä ja päätöksiä voidaan tehdä kesällä 2019, sanoo FinnHEMSin toimitusjohtaja Jyri Örri.

Tukikohtiin tulevat lääkärihelikopterit on tarkoitus hankkia miehistöineen kymmenen vuoden leasing-sopimuksella. Koptereiden hankinta ja tukikohtien perustaminen vievät pari vuotta.

Kaakkois-Suomessa vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja ovat Utin ja Lappeenrannan lentoasemat.

– Jos toimimme lentoasemalta käsin, sinne täytyy rakentaa oma kiinteistö tukikohdalle, jatkaa toimitusjohtaja Jyri Örri.

Maakunnat maksavat lääkärihelikoptereiden ylläpidon

Sosiaali- ja terveysministeriön esityksen mukaan vastuu lääkäri- ja lääkintähelikopterioiminnasta siirtyisi sote- ja maakuntauudistyksen yhteydessä Pirkanmaan maakunnalle, joka laskuttaisi muita maakuntia palvelujen käytöstä. Vuoteen 2020 asti toiminta rahoitetaan suoraan valtion budjetista.

Uuden helikopteritukikohdan vuotuiset kustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa.

Suosittelemme sinulle