Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kymmeniä venäläisdiplomaatteja karkotetaan useista maista – Yhdysvallat määrää 60 venäläistä poistumaan ja sulkee Seattlen konsulaatin

Myös Suomi karkottaa yhden venäläisen. Venäjä uhkailee vastatoimilla.

Venäjän lippu liehuu rautakaltereiden takana.
Useat maat ovat ilmoittaneet karkottavansa Venäjän diplomaatteja. Kuva: Brendan Smialowski / AFP
Yrjö Kokkonen,
Johanna Pohjola
Avaa Yle-sovelluksessa

Useat maat ovat ilmoittaneet karkottavansa Venäjän diplomaatteja. Karkotukset ovat myötätunnon osoitus Britannialle, joka on syyttänyt Venäjää maaperällään tapahtuneesta, hermokaasulla tehdystä murhayrityksestä.

Eniten diplomaatteja joutuu lähtemään Yhdysvalloista, joka määrää 60 venäläistä poistumaan. Samalla Yhdysvallat määrää Venäjää sulkemaan Seattlessa sijaitsevan konsulaattinsa.

Ainakin 14 EU-maata karkottaa venäläisiä, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Myös Suomi on ilmoittanut karkottavansa yhden venäläisdiplomaatin.

EU-maista diplomaatteja karkottavat ainakin Saksa (4), Tšekki (3), Liettua (3), Latvia (1), Ranska (4), Puola (4), Hollanti (2), Tanska (2), Ruotsi (1), Romania (1) ja Viro (1). Lisäksi Unkari ilmoitti myöhään maanantai-iltana, että se karkottaa yhden venäläisdiplomaatin.

Lisäksi Ukraina on ilmoittanut karkottavansa 13, Albania kaksi ja Kanada neljä venäläistä.

Kanadan mukaan karkotettavat ovat tiedustelu-upseereja, jotka ovat käyttäneet diplomaattistatustaan väärin. He ovat vaarantaneet Kanadan turvallisuuden ja häirinneet valtion demokratiaa, maan hallitus ilmoitti.

Venäjä: Vastaamme samalla mitalla

Britannia syyttää Venäjää entisen vakoilijan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksestä Salisburyn kaupungissa. Venäjä on kiistänyt asian.

Venäjän ulkoministeriön mukaan karkotuksissa on kyse "provokaatiosta" ja "epäystävällisestä askeleesta". Maa sanoo vastaavansa karkotuksiin samalla mitalla. Kremlin tiedottajan mukaan lopullisista vastatoimista päättää presidentti Vladimir Putin.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs toteaa, että karkotuspäätös tuhoaa loputkin maiden välisistä suhteista, kertoo venäläinen RIA-uutistoimisto.

Venäjän mukaan jäljelle jäävien diplomaattien työ kuitenkin jatkuu normaalisti.

Britannia: Historian suurin venäläiskarkotus

Neljä diplomaattia karkottavan Saksan hallituksen mukaan kyse on solidaarisuuden osoituksesta Britannialle. Saksa ei jätä vastaamatta läheistä kumppania ja liittolaista vastaan tehtyyn hyökkäykseen, hallitus kommentoi.

Saksan ulkoministeriö lisää, että karkotukset ovat vastatoimi myös Saksan hallituksen tietoverkkoja vastaan tehtyyn kyberhyökkäykseen, jonka taustalla on Saksan tiedustelutietojen mukaan todennäköisesti venäläisiä tahoja.

Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin mukaan venäläisdiplomaattien yhteiskarkotus on suurin laatuaan historiassa. Se auttaa "puolustamaan yhteistä turvallisuutta", Johnson kommentoi viestipalvelu Twitterissä.

Lisää aiheesta:

"En tiedä, mihin lasten on turvallista koskea" – Uinuva Salisbury joutui keskelle vakoojadraamaa ja asukkaat miettivät, voiko hermomyrkkyä vielä löytyä

Suosittelemme