Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Toimittajamurhan ravistaman Slovakian uudelle hallitukselle tuki parlamentissa

Pääministeri Peter Pellegrini jatkaa samalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Väistynyt pääministeri Robert Fico jatkaa valtapuolueen johtajana.

Slovakian uusi pääministeri Peter Pellegrini  saa tehtäväksen palauttaa kansan luottamuksen järjestelmään.
Slovakian uusi pääministeri Peter Pellegrini saa tehtäväksen palauttaa kansan luottamuksen järjestelmään. Kuva: Vladimir Simicek / AFP
Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Slovakian parlamentti on hyväksynyt maan uuden hallituksen. Niukasti yli puolet parlamenttiedustajista antoi maanantai-illan luottamusäänestyksessä tukensa pääministeri Peter Pellegrinin johtamalle hallitukselle.

Slovakian presidentti Andrej Kiska nimitti Pellegrinin pääministeriksi torstaina.

Hallitus jatkaa samalla ohjelmalla, ja Pellegrini on luvannut EU- ja Nato-myönteistä politiikkaa. Myös ministerit ovat pääosin samoja kuin edellisen pääministerin Robert Ficon hallituksessa. Vuosia pääministerinä istunut Fico joutui väistymään, kun laajoissa mielenosoituksissa vaadittiin hallituksen eroa.

Entisellä pääministerillä Robert Ficolla lienee kuitenkin edelleen sananvaltaa hallituksessa, sillä hän johtaa Smer-SD-puoluetta. Pellegrini on puolueen varapuheenjohtaja. Hallituksessa on Smer-SD:n lisäksi kaksi pienempää puoluetta.

Toimittajan murha sai slovakialaiset kaduille

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun tutkiva toimittaja Jan Kuciak ja hänen puolisonsa löytyivät murhattuina kotoaan helmikuussa. Poliisin mukaan murhat liittyvät todennäköisesti Kuciakin työhön. Murhatutkinta on vielä kesken, mutta syyttäjä kertoi maanantaina, että kyseessä näyttää olleen palkkamurha.

Kuciak oli ennen kuolemaansa selvittänyt Slovakian poliitikkojen ja Italiassa toimivan 'Ndrangheta-mafiajärjestön väitettyjä kytköksiä.

Uusi pääministeri Pellegrini on tuominnut murhat ja kutsunut tekoa hyökkäykseksi sananvapautta vastaan. Hallituksen ja korruption vastaiset protestit ovat hieman laantuneet ministerivaihdosten jälkeen, mutta luottamusäänestyksen aikanakin sadat ihmiset osoittivat mieltään parlamenttitalon edustalla.

Lue lisää:

Slovakialaisten Jánin ja Martinan piti mennä toukokuussa naimisiin – sen sijaan heidät ammuttiin, ja nyt mielenosoittajat vaativat politiikkaa ilman korruptiota

Slovakia vaihtoi ministereitä toimittajamurhan nostattaman kuohunnan seurauksena

Suosittelemme