Sukkapuikot juoksevat nopeaan tahtiin 30-vuotiaan Maria Nordlingin käsissä. Valkoisesta ja mustasta langasta hahmottuu villasukkaan suositun rap-artisti Cheekin kasvot.
– Usein teen sukan tai lapasen valmiiksi ja iloitsen valmista työtä ja onnistumistani ja sitten puran sen. Luulen, että jos tekisin bändineuleita muuhun käyttöön, joutuisin aikamoisiin ongelmiin, kun eihän minulla näihin mitään lisenssejä ole.
Nuoret hakevat vaikutteita käsitöihin etenkin sosiaalisesta mediasta ja ulkomailta. Tämän on huomannut käsityönopettaja Mari Hanni, joka työskentelee Helsingissä Latokartanon peruskoulussa. Hanni uskoo, että 2000-luvun alku oli käännekohta nuorten käsityökulttuurissa.
– Silloin lumilautailijat alkoivat virkata pipoja itselleen, ja tuntuu, että sitä kautta nuoret pojat innostuivat virkkaamisesta.
– Nyt aika pitkälläkin ikähaarukalla nuoret ovat innostuneet itse tekemään esimerkiksi harrastukseen liittyviä käsitöitä ja vaatteiden tuunaus on myös kova juttu, Hanni sanoo.
Nuoret löysivät kirjoneuleen
Myös bändisukkia neulova Maria Nordling sai idean sukkiinsa sosiaalisen median villasukkaryhmässä näkemästään valokuvasta.
Nyt hän on neulonut sukkia ja lapasia muun muassa Kaija Koon, Haloo Helsingin! keulakuva Elli Haloon, Robinin, Staminan ja Metallican kuvilla.
– Apulanta oli ensimmäinen yhtye, jonka neuloin. Mallista tuli suosittu somessa, ja pyysin Toni Wirtaselta lupaa, että saanko myydä tekemäni Apulanta-villasukkaohjeen eteenpäin. Sain luvan sillä ehdolla, että lähetän Tonille yhdet sukat, jotta hän saa laittaa ne esille Apulandia-museoon.
Nordlingin mukaan virkkaaminen ja neulominen innostavat nyt nuoria ja nuoria aikuisia. Nordling on jäsenenä monissa Facebookin villasukkaryhmissä, joista yksi suosituimmista on yli 70 000 jäsenen Voihan villasukka! -ryhmä.
– Koko ajan näkyy enemmän nuoria aktiivisten jäsenten joukossa, vaikka keski-ikä on varmaankin jossain 40-60 vuoden välillä. Nuorten keskuudessa kirjoneuleet ovat selkeästi suosittuja.
– Tuntuu, että innostus käsitöihin hyppäsi yhden sukupolven yli, ja nyt nuorista taas kumpuaa innostus, Nordling pohtii.
Craftivismi rantautuu Suomeen
Kirjoneuleiden suosiota saattaa selittää Suomeenkin rantautunut ilmiö craftivismi eli käsityöaktivismi.
– Craftivismi on kevyt kannanotto yhteiskunnallisiin asioihin käsityön keinoin. Se voi olla esimerkiksi ristipistokirjonnalla tehty mietelause vaatteessa, laukussa tai katukuvaan jätetyssä käsityössä, kertoo Helsingin Latokartanon peruskoulussa käsityönopettajana työskentelevä Mari Hanni.
Hanni on tutustunut craftivismiin opintojen kautta. Käsityöaktivismi on Hannin mukaan tullut Suomeen Englannista.
Joku oli neulonut jääkarhukuvioiset villasukat kiinnittääkseen huomiota ilmaston lämpenemiseen.
Maria Nordling
– Englannissa voi löytää neulegraffitin tapaan kirjaillun käsityön julkiselta paikalta. Aina niissä ei tarvitse olla tiukkaa poliittisesti kantaaottavaa viestiä, vaikka usein näin onkin. Craftivismilla voi myös piristää toisen päivää ja jättää jonkin kivan viestin käsityössä toisen ihmisen löydettäväksi.
Myös aktiivisesti Facebookin villasukkaryhmiä seuraava käsityöharrastaja Maria Nordling on huomannut, että villasukalla voi ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin.
– Joku oli neulonut jääkarhukuvioiset villasukat kiinnittääkseen ihmisten huomion ilmaston lämpenemiseen.
Rasmus virkkaa perinteisiä pitsiliinoja ja haluaa oppia kirjontaa
Yksi käsitöistä innostuneista nuorista on liperiläinen 13-vuotias Rasmus Karjalainen.
Karjalaisen käsitöistä löytyy viitteitä craftivismista. Harmaaseen pipoon on kirjailtu teksti Vaikka läpi harmaan kiven.
– Olisi kiva oppia kirjontaa siten, ettei tarvitsisi lisätä tekstiä neuleeseen jälkeenpäin, Karjalainen pohtii.
Tähän mennessä hän on kirjaillut vain muutamia töitään. Isän punaisessa pipossa loistavat Rasmuksen suosikkijalkapallojoukkueen L.F.C:n eli Liverpool Football Clubin tunnuskirjaimet.
Pipojen lisäksi Karjalaisen näppärissä käsissä syntyvät myös perinteiset pitsiliinat.
– Näin kerran ohjeen yhdessä käsityölehdessä ja päätin kokeilla. Sitten kun ensimmäinen pitsiliina tuli valmiiksi, aloin soveltaa ohjetta omalla tyylillä.
Kipinän käsitöihin Karjalainen sai koulusta.
– Käsityönopettaja kertoi pojasta, joka alkoi virkata ja tehdä käsitöitä ja sai siitä hyvän bisneksen, joten ajattelin itsekin kokeilla.
– En usko, että tekstiilikäsityöt ovat poikien keskuudessa kovin yleinen harrastus täällä, mutta eihän sitä kukaan määritä, että tämä olisi vain tyttöjen tai poikien hommaa.
Lue lisää: