Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Thrash metallin klassikkobändi Stone syntyi ja kasvoi Keravalla – "Ensimmäiset keikat oli mun ja broidin makuuhuoneessa"

Treenikämppä Lapilan kartanolla oli Janne Joutsenniemen mukaan Stonen uran keskeinen kulmakivi.

Janne Joutsenniemen luotsaama Stone sai alkunsa Keravalla.
Janne Joutsenniemen luotsaama Stone sai alkunsa Keravalla. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen legendaarisimpiin metallibändeihin kuuluvan Stonen debyyttilevyn julkaisusta tulee maaliskuun lopussa kuluneeksi 30 vuotta.

Bändiä pidetään etenkin thrash metallin pioneerina. Ensilevynsä julkaisun aikaan bändi oli teknisesti kitaranvarren verran aikalaisiaan edellä, ja tyylillisesti samoilla viivoilla Metallican ja Anthraxin kaltaisten megaluokan bändien kanssa.

Alkuvuodesta 2018 ilmestyneessä toimittaja Ari Väntäsen Stone-kirjassa kitarasankari Alexi Laiho hehkuttaa Stonen olevan tärkein asia, joka suomalaiselle metallille on koskaan tapahtunut.

Stonen ensimmäinen albumi julkaistiin myös Yhdysvalloissa, jossa bändi ehti ennen hajoamistaan tehdä myös kiertueen.

Stonen Janne Joutsenniemi, Roope Latvala, Pekka Kasari ja Jiri Jalkanen Yölinja-ohjelman haastattelussa vuonna 1988.

Nyt ollaan kuitenkin paikassa, josta kaikki sai alkunsa yli 30 vuotta sitten. Stonen basisti-laulaja Janne Joutsenniemi seisoo keravalaisen pientaloalueen pihalla ja osoittaa vanhaa kotitaloaan.

– Latvalan Roope asui tuossa naapurissa, ja tässä talossa mun ja broidin huoneessa me aloiteltiin bändihommia, ja pidettiin myös ensimmäisiä keikkoja. Kaverit tulivat katsomaan, meillä oli kerrossänky johon pääsi alasänkyyn markalla ja yläsänkyyn kahdella.

Treenikämpällä tekniikka hioutui huippuunsa

Joitain vuosia myöhemmin bändi asettui treenaamaan Lapilan kartanoon. Keltainen puurakennus seisoo edelleen paikallaan, vaikka tuhoutui osin tulipalossa 90-luvun alussa.

Joutsenniemen mukaan Lapila oli paikka, jossa bändin koko keskeinen osaaminen syntyi ja kiteytyi.

– Se koko oikea ura tapahtui täällä. Meidän mieletön kehitys, mikä tapahtui parissa vuodessa, on paljon tämä talon ansiota.

Bändillä oli kaksi kertaa viikossa vakiovuoro, ja lisäksi Joutsenniemi kertoo treenanneensa rumpali Pekka Kasarin kanssa kahdestaan aina kun oli mahdollista.

Stonen levynkansia koristava bändin logo on Janne Joutsenniemen piirtämä.
Stonen levynkansia koristava bändin logo on Janne Joutsenniemen piirtämä. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Myös muut samalla treenikämpällä harjoitelleet bändit tulivat tutuiksi. Lapilassa bändi tutustui esimerkiksi Mikko Karmilaan, joka sittemmin tuotti yhtyeen levyt.

Kuuluisa logo on puoliksi lainattu

Stonen keskeisiin ulkomusiikillisiin perintöihin kuuluu logo, jonka moni 80- ja 90-luvulla nuoruusvuosiaan viettänyt osaa edelleen piirtää ulkomuistista. Janne Joutsenniemi kertoo logon olevan puoliksi laina hänen kaveriltaan Stindeltä, joka oli samaan aikaan kielikurssilla Englannin Brightonissa.

– Stindellä oli S- ja T-kirjaimet vähän samalla tyylillä tehtynä, ja siitä mä olen sen napannut ja piirtänyt yksinkertaisen graafisen version.

Stonen taival jäi neljän pitkäsoiton mittaiseksi, mutta yhtyeen jäsenet ovat menestyneet tahoillaan Stone-vuosien jälkeen.

Joutsenniemi perusti pian Stonen jälkeen Suburban Triben, rumpali Pekka Kasari siirtyi Amorphisiin ja Roope Latvalan tunnetuin kokoonpano on Children of Bodom. Toinen alkuperäiskitaristi Jiri Jalkanen soitti pitkään isänsä Kari Tapion yhtyeessä.

Radio Suomen Helsingin lauantailähetys kävi Janne Joutsenniemen kanssa Keravalla.

Lue lisää: Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

Suosittelemme sinulle