Hyppää sisältöön

Kiina vahvisti vihdoin huhut: Pohjois-Korean johtaja vieraili maassa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saapui Kiinaan sunnuntaina yhdessä vaimonsa kanssa.

Kiinalaisen tv-yhtiö CCTV:n välittämä kuva Kim Jong-unin ja Xi Jinpingin tapaamisesta Pekingissä tiistaina. Kuva: CCTV / AFP

Sekä Kiina että Etelä-Korea ovat vahvistaneet Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vierailun Kiinassa.

Xinhuan mukaan Kim Jong-un ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat tavanneet. Kyseessä oli Kimin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun hän nousi valtaan vuonna 2011.

Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoo, että Kim ja hänen vaimonsa Ri Sol Ju vierailivat Kiinassa sunnuntaista keskiviikkoon. Vierailu oli epäviralllinen ja se järjestettiin Kiinan presidentin aloitteesta. Mukana vierailulla oli myös Pohjois-Korean korkea-arvoinen sotilasviranomainen Choe Ryong-hae. Yonhapin tiedot perustuvat Pohjois-Korean median ilmoitukseen.

Kansainvälisen politiikan tarkkailijat havaitsivat maanantaina, että Pohjois-Koreasta saapui Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin erikoisvarusteinen matkustajajuna. Havainnot nostattivat huhuja, joiden mukaan Kim Jong-un olisi saapunut Pekingiin yllätysvierailulle.

Kiina ei ole aiemmin vahvistanut vierailua.

Lämminhenkinen vierailu

Xinhuan mukaan presidentti Xi toivotti Kimin lämpimästi tervetulleeksi maahan. Xin kerrotaan myös todenneen maiden välisten suhteiden olevan rikkaus kummallekin osapuolelle.

Kim puolestaan kiitteli vuolaasti keskustelujen onnistumista, ja esitti näkemyksensä Korean niemimaan äärimmilleen kiristyneestä tilanteesta.

– Kysymys Korean niemimaan ydinaseriisunnasta voidaan ratkaista, jos Etelä-Korea ja Yhdysvallat vastaavat hyvän tahdon eleisiimme sekä luovat rauhan ja vakauden ilmapiirin samalla, kun ryhtyvät edistyksellisiin ja yhtäaikaisiin toimiin rauhan saavuttamiseksi, Kim sanoi Xinhuan mukaan.

Vierailukutsu Pohjois-Koreaan

Pohjois-Korean johtaja Kim esitti Kiinan presidentille vastavuoroisen vierailukutsun, jonka presidentti XI hyväksyi.

– Kim kutsui Xin viralliselle vierailulle Korean demokraattiseen kansantasavaltaan sopivana ajankohtana ja kutsu hyväksyttiin ilolla, Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA ilmoitti.

Lue myös:

Analyysi: Kiina ja Pohjois-Korea löysivät taas toisensa

Huhut Pohjois-Korean johtajan vierailusta Pekingiin kiihtyvät – oliko Kim Jong-un tässä autossa?

Suosittelemme sinulle