Hyppää sisältöön

Turun, Tampereen ja Porin pomot liputtavat ratahankkeiden puolesta – tärkeysjärjestyksestä on vielä kiistaa

Turun Minna Arve, Tampereen Lauri Lyly ja Porin Aino-Maija Luukkonen painottavat kasvukeskuksien välisten yhteyksien tärkeyttä. Jokaisella on oma, itselle tärkeä ratahanke.

Uutisvideot: Turun, Tampereen ja Porin pomot liputtavat ratahankkeiden puolesta – tärkeysjärjestyksestä on vielä kinaa
Uutisvideot: Turun, Tampereen ja Porin pomot liputtavat ratahankkeiden puolesta – tärkeysjärjestyksestä on vielä kinaa
Ari Welling

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve katsoo, että Turun ja Helsingin välille toivotun Tunnin juna -hankkeen ja muiden ratahankkeiden myötä Suomessa on vihdoin alettu puhua oikeista asioista. Hän sanoo, että kasvukeskusten välisillä nopeilla yhteyksillä on valtava merkitys koko maan kasvun kannalta.

– Pitää korostaa, että kasvukeskuksissa on valtaisat määrät työpaikkoja ja työllistäviä yrityksiä. Ei se ole pois keneltäkään muulta, jos kasvukeskuksiin ja liikenneyhteyksiin panostetaan, hän sanoo.

Tärkeätä on se, että Pori–Tampere -yhteyttä pystytään myös parantamaan.

Aino-Maija Luukkonen, Porin kaupunginjohtaja

Turun johdossa oleva Arve puhuu ymmärrettävästi Tunnin junan puolesta. Hänen mukaansa tutkimukset osoittavat, että suurimmat hyödyt Tunnin junasta keräisi itse asiassa pääkaupunkiseutu.

– Osaavia työntekijöitä liikkuu ja se jos joku on arvokas asia. Tätä inhimillisen pääoman määrää ei meillä perinteisesti ole osattu arvostaa hankkeiden kannattavuuksia laskettaessa.

Porilaiset haluaisivat tunnissa junalla Tampereelle – tamperelaiset Helsinki-Vantaalle

Ajatus Tunnin junasta on myös Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mieleen. Sillä pääsisi nykyistä nopeammin Porista Tampereelle.

– Tärkeätä on se, että Pori–Tampere -yhteyttä pystytään myös parantamaan. Samalla päästään nopeammin myös Helsinkiin ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Tunneli Keravalta lentoaseman kautta Helsinkiin olisi todella tärkeä ratahanke koko Suomen kannalta.

Lauri Lyly, Tampereen pormestari

Tampereen pormestari Lauri Lyly on monien ratahankkeiden mies. Hänen mielestään Sisä-Suomeen tulisi saada oma Allegro-juna, jolla pääsisi kätevästi suoraan Pietariin asti. Innokkaimmin Lyly puhuu kuitenkin Lentoradan puolesta. Kolmosradan myötä Tampereelta pääsisi näppärästi suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Tunneli Keravalta lentoaseman kautta Helsinkiin olisi todella tärkeä ratahanke koko Suomen kannalta. Lahdesta pääsisi 40 minuutissa Helsinkiin. Kuulin myös, että koko Itä-Suomi on tämän Lentorata-hankkeen takana, koska sieltäkin pääsisi suoraan lentoasemalle.

Todellinen arvo voikin syntyä siitä, että meille syntyy aito oikea kasvukäytäväverkosto tänne Etelä-Suomeen.

Jenni Airaksinen, Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja

Ylen Helsingin Kuntatalolla järjestämässä keskustelussa oli mukana sparraajana Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen. Hän katsoo, että vireillä olevat ratahankkeet tekevät hyvää ennen kaikkea kaupunkien väliselle yhteistyölle. Airaksinen sanoo, että aidon yhteistyön syveneminen voi lopulta olla jopa toteutuneita ratoja arvokkaampaa.

– Vaikka junayhteydet paranisivatkin dramaattisesti, niin se todellinen arvo voikin syntyä siitä, että meille syntyy aito oikea kasvukäytäväverkosto tänne Etelä-Suomeen. Sen vuoksi kannustan kaikkia tämäntyyppisiä infrahankkeita silloin kun puhutaan yhteistyöstä, Airaksinen sanoo.

Lue lisää:

Tyssääkö Turun tunnin juna, jos Lentorata nousee siivilleen? Ratahankkeiden marssijärjestys huolestuttaa Varsinais-Suomessa

Lentoradan suunnitelmia päivitetään jo, taustalla hallituksen päätös satsata päärataan

Pormestarit, VR ja Finnair: Lentoradan rakentaminen täytyy aloittaa pian – "Matkustajat odottavat nopeita yhteyksiä"

Suosittelemme sinulle