Kaveri houkutteli pari vuotta sitten muusikko Jukka Nousiaisen Kanarian saarille. Rahapula yllätti kesken matkan, eikä Nousiaisella ollut rahaa lippuun.
Hän laittoi Huonoa seuraa -biisin nettiin. Tätä tilattiin ennakkoon sen verran, että Nousiainen sai ostettua paluulipun ja pääsi kotiin.
Suosio räjähti ja matkan jälkeen syntynyttä albumia sekä kehuttiin että ostettiin. Nousiainen julkaisi albumin C-kasetille niin kuin on tottunut tekemään nuoresta asti.
– En koskaan tottunut äänittämään musiikkia tietokoneella. Äänitin musiikkia lapsesta asti kasetille, hän kertoo.
Nousiainen alkoi julkaista musiikkiaan kasetilla jo 2000-luvun puolivälissä Jyväskylässä, kun hän oli katusoittajana.
C-kasetti oli suosittu Nousiaisen lapsuudessa 1980-luvulla. Vaikka sen käyttö on ehtinyt romahtaa, se on noussut uuteen suosioon etenkin vaihtoehtomusiikissa ja pienillä levymerkeillä.
Jotkut Nousiaisen julkaisuista ovat myyneet C-kasetteina 1 500–2 000 kappaletta, mikä on täysin poikkeuksellista Suomessa.
Nousiaisen mielestä C-kasetti on nimensä mukaisesti kompakti.
– Kierrätyskeskuksesta voi saada hyväkuntoisia kasetteja edullisesti.
Edullisuus vetää
Tamperelaisen Sammakka-POP-musiikkikaupan toinen omistaja Olli Oravirta sanoo, että joka viikko joku tarjoaa heille uutta C-kasettia myyntiin.
– Vuosittain julkaistaan Suomessa varmaan satoja C-kasetteja. Yleensä on kyse punk-musiikista tai vaihtoehtoisesta rock-musiikista.
Uusille bändeille on kätevää tarjota kasetilla promoamismielessä, koska se on usein halpaa.
– C-kasetilla musiikkia saa usein 5 eurolla, kun cd maksaa usein 10 euroa ja vinyylit yli 20 euroa, Oravirta vertaa.
Ilmiö on vetänyt puoleensa myös koko kansan tuntemia muusikoita. Esimerkiksi Paula Vesala julkaisi musiikkia C-kasetilla.
Osan C-kaseteista hinnat ovat nousseet harrastajien keskuudessa.
– Tiedän, että Suomessa on myyty C-kasetteja 50–150 eurolla. Kallein vastaan tullut on Dj Kridlokk & Lommon Liito-oravan villejä, Oravirta sanoo.
Pieniä painoksia
Levymerkki Joteskii groteskiin kauppias Nike Sarapohja sanoo, että C-kasetin elpynyt menekki on ollut iloinen yllätys viime vuosina.
– Parikymppiset nuoret ja nelikymppiset ovat olleet niistä kiinnostuneita, Sarapohja sanoo.
C-kasetin etu on, että sille on edullista tehdä pieniä, muutaman kymmenen painoksia.
– Vinyyleissä sata kappaletta on liian vähän, hinta nousee usein liian kovaksi.
Monilta löytyy kotoa kasettinauhuri, jolla musiikkia kuunnellaan.
– Uudet laitteet ovat enemmän erikoistuotteita, mutta vanhoja soittimia löytyy ihmisiltä. Niissä vain hihnat alkavat vedellä viimeisiään, Oravirta sanoo.
Tunnistavatko nykylapset C-kasetin? Katso jutun alussa oleva video, jossa Pirkkalan Toivion koulun eskarilaiset Julia, Emilia, Veeti, Jonttu, Aada ja Lumi näkevät C-kasetin. Video: Jani Aarnio / Yle.