Hyppää sisältöön

Meikkivoide voi suojata ihoa talven tuhoilta – aurinkoa vastaan pärjää vain vaatteilla tai suojavoiteella

Kuiva talvi-ilma on iholle julma. Kosmetologin mukaan meikkaamisesta voi olla hyötyä taistelussa talvea vastaan.

Mies pilkillä
Kirkas kevätaurinko voi poltaa ihon nopeasti, sillä lumi ja jää tehostavat auringon vaikutusta. Kuva: Mari Pekkanen / Yle
Sanna Pirkkalainen

Kuiva pakkasilma saa ihon tuntumaan kireältä ja kuivalta. Kun siihen yhdistetään aurinko ja kylmä viima, joutuu iho koville. Ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen Päijät-Hämeen keskussairaalasta sanoo, että pakkasjaksot näkyvät vastaanotolla. Hoidettavaksi tulee paljon potilaita, joilla on erittäin kuiva ja kutiava iho.

– Iho haihduttaa pakkaskaudella moninkertaisesti vettä, vaikka olisikin ihan normaali, terve iho. Puhumattakaan sitten atoopikoista, joilla jo on haihtumisongelma eli iho haihduttaa tavallisestikin liikaa vettä ja kuivuu.

Jos iho alkaa kutista ja kihistä, Saarinen suosittelee avuksi apteekin hajusteettomia perusvoiteita. Ne on hänen mukaansa rakennettu niin, että niitä voi laittaa turvallisesti jopa ihottumaiselle iholle.

– Suihkun jälkeen iho painellaan kuivaksi. Ei hierota eikä hangata, vaan jätetään vähän vettä ihon pinnalle. Ja sitten heti perusvoide päälle.

Suojakertoimella 50 varustettu voide, jota laitetaan niin runsaasti, että se näkyy iholla.

Kari Saarinen

Ennen lasten poskille oli tapana sipaista Vitalis-voidetta kylmää karkottamaan, mutta Kari Saarisen mukaan paras suoja pakkasella on joko tekstiili tai ihon oma rasva.

– Suomessa on etenkin armeijan piirissä tutkittu ihon kylmäjohtavuutta aika tarkastikin ja tulos on selkeä. Paras pakkassuoja on se, ettei laiteta mitään. Mutta ei myöskään aamulla herätessä pestä kasvoja. Lähdetään sillä omalla talilla liikkeelle, ei mitään pakkasvoiteita.

Kevätaurinko ja hohtava hanki ovat petollinen yhdistelmä

Keväisessä auringonpaisteessa piilee vaara talven kelmentämälle iholle. UV-säteily yhdistettynä kimmeltävään hankeen voi polttaa ihon yllättävän nopeasti.

Kari Saarisen mukaan kevätaurinko ei ole yhtä vaarallinen kuin keskikesän hellepäivän paiste, mutta jo maaliskuussa UV-säteilyä voi olla runsaasti.

– UV-indeksi voi hyvinkin olla yli kolme, jolloin ihmisen kannattaa ryhtyä suojaamaan ihoa. Varsinkin, kun hangella liikutaan ja lumesta heijastuu oikeastaan toinen mokoma, niin kyllä suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Pelkkä sipaisu aurinkovoidetta ei kuitenkaan riitä.

Henkilö katsoo järvelle aurinkolasit päässä.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Voidetta niin paksusti, että se näkyy

Paras suoja UV-säteilyä vastaan on vaatetus. Harva kuitenkaan haluaa hiihtää sokkona naama hupun sisällä, joten aurinkosuojavoide on kätevin vaihtoehto. Kari Saarinen muistuttaa, että suojakerrointa pitää olla tarpeeksi. Voidetta pitää myös laittaa riittävästi.

– Suojakertoimella 50 varustettu voide, jota laitetaan niin runsaasti, että se näkyy iholla. Suojakerroin on laskettu niin suurella määrällä, että suurin osa ihmisistä ei niin paljon voidetta laita. Siksi kannattaa valita vahvin kerroin, että siitä on jotain hyötyä.

Jos iho palaa, on vahinko Saarisen mukaan jo tapahtunut. Tärkeintä on suojata palanut iho enemmältä UV-säteilyltä. Kuumotusta ja kutinaa voi lievittää kosteusvoiteilla.

Ahavoitunut iho kihisee ja kutisee

Sen lisäksi, että kevätaurinko voi polttaa varomattoman ulkoilijan kasvot, se voi aiheuttaa myös monimuotoisen valoihottuman. Siitä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä joka viides suomalainen. Ihottuma kutisee ikävästi, mutta yleensä oireet häviävät parissa päivässä.

Naisen käsivartta rasvataan.
Paksu kerros perusvoidetta on hyvä lääke kuivalle iholle. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Ahavoituminen on myös tyypillinen kasvojen kevätongelma. Kylmän ilman, tuulen ja auringon yhdistelmä saa ihon turpoamaan, punoittamaan ja hilseilemään. Iholle voi myös nousta selkeää ihottumaa tai patteja. Oireita voivat olla myös sietämätön kutina ja kasvojen polttelu.

– Iho paleltuu ja sitten UV-säteilyn myötä se ihan tulehtuu. Kylmä ilma voi aiheuttaa myös kylmän kyhmyjä eli ihonalainen rasva tavallaan tulehtuu, kun se on alttiina liian kovalle kylmyydelle.

Terve ja hoidettu iho kestää enemmän

Talven napakat pakkaset näkyvät myös kosmetologin työssä. Kosmetologiyrittäjä Heli Nieminen sanoo, että kiristävä kuivuuden tunne on keväisin yleisin ongelma, johon asiakkaat hakevat helpotusta.

– Monet tuntuvat ajattelevan, että voide riittää. Mutta kuorinta olisi todella hyvä, sillä iho uudistuu pinnan kautta. Sen jälkeen voiteetkin imeytyvät paremmin.

Kuorinnan jälkeen Nieminen suosittelee kasvoille tehoseerumia tai öljyhoitoa. Esimerkiksi luonnollinen argan-öljy tekee hänen mukaansa iholle hyvää ja pehmittää sitä. Hoidon viimeistelee ihotyypin mukaan valittu oikea voide.

– On tärkeää tietää oma ihotyyppi. Monesti on niin, että jos on teininä kärsinyt aknesta, niin käytetään aikuisenakin rasvaisen ihon tuotteita. Ja se on ihan liian kuivattavaa.

Kosteus on kaiken a ja o

Talvi-ihon hoidossa on Niemisen mukaan tärkeintä, että iho saa kosteutta. Näin keväällä hän neuvoo käyttämään voidetta, jossa on suojakerroin auringon UV-säteitä vastaan.

– Illalla hellävarainen pesu ja yöksi sopiva voide. Päiväksi suosittelen meikkivoidetta ja puuteria, ne suojaavat ihoa samaan tapaan kuin vaatteet suojaavat kehoa.

Ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa myös ihonhoidossa. Terve ja hoidettu iho ei ole niin altis ulkoisille ärsykkeille kuin valmiiksi ärtynyt ja kuiva iho. Heli Niemisen mukaan elämäntavat näkyvät myös iholla.

– Kaikki lähtee siitä, mitä suuhunsa laittaa ja miten yleensä elää. Säännöllinen ihonhoito on myös tärkeää ja se on suh't simppeliä. Kyse on ennen kaikkea kokonaisuudesta.

Suosittelemme sinulle