Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Venäjä sulkee Yhdysvaltain pääkonsulaatin Pietarissa ja karkottaa länsidiplomaatteja – USA: Ei ole oikeutettua

Venäjä on karkoittamassa yli 150 diplomaattia yli 20 maasta.

Etualalla kuvan vasemmassa laidassa on vakavailmeinen Sergei Lavrov tummassa puvussa. Taustalla näkyy sinisellä pohjalla Venäjän ulkoministeriön logo, johon on kuvattu ministeriön rakennus.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä aikoo sulkea Yhdysvaltain pääkonsulaatin Pietarissa, kertoo ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäjä aikoo myös karkottaa länsimaisia diplomaatteja Venäjältä vastatoimena venäläisdiplomaattien karkotuksille, Lavrov sanoo.

Diplomaatteja karkotetaan vastavuoroisesti, eli jokaista karkotettua venäläisdiplomaattia kohden karkotetaan yksi länsidiplomaatti.

Yhdysvallat karkottaa 60 venäläisdiplomaattia, joten vastaavasti 60 Yhdysvaltojen diplomaattia joutuu lähtemään Venäjältä. Heistä 58 työskentelee Moskovassa ja kaksi Jekaterinburgissa, Venäjän ulkoministeriö kertoo.

Uutistoimisto Rian mukaan yhdysvaltalaisten diplomaattien on lähdettävä 5. huhtikuuta mennessä.

Yhdysvaltain Pietarin pääkonsulaatin on suljettava ovensa maaliskuun loppuun mennessä, kertovat uutistoimistot Interfax ja Tass. Konsulaatin sulkeminen on vastatoimenpide sille, että Yhdysvallat määräsi Venäjän konsulaatin Seattlessa suljettavaksi.

Yhdysvallat saattaa vastata karkotuksiin

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi, etteivät Venäjän määräämät karkotukset ole oikeutettuja. Yhdysvallat varaakin itselleen oikeuden vastata karkotuksiin ja punnitsee nyt vaihtoehtoja.

Yhdysvaltain mukaan kyse ei ole vastavuoroisesta diplomaattisesta kiistasta, koska Venäjä on sen mukaan rikkonut kemiallisten aseiden kieltosopimusta.

Suomi on ilmoittanut yhden Venäjän diplomaatin karkottamisesta, joten myös Suomea uhannee yhden diplomaatin karkotus. Yli 20 läntistä maata on karkottamassa yli 150 venäläisdiplomaattia.

Maat päättivät Venäjän diplomaattien karkotuksista, koska Britannian mukaan Venäjä on vastuussa entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytyksestä Salisburyssa.

Lue myös:

Diplomaattikohu kuivahti, mitä hyötyä tai haittaa karkotuksista oli – Kymmenen vastausta

Julia Skripal toipumassa hermomyrkkyiskusta – ei ole enää kriittisessä tilassa

Analyysi: "Uutta kylmää sotaa" pelataan ilman selviä sääntöjä

Lisää venäläisdiplomaattien karkotuksia – nyt mukana myös Australia

Korjattu 29.3. klo 20.31: Venäjältä lähtee yhteensä 60 yhdysvaltalaista diplomaattia, ei länsidiplomaattia.

Suosittelemme