Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Suomalaiset ovat huolissaan Facebook-tietojensa väärinkäytöstä – "Sitä miettii kahdesti, mitä sinne laittaa"

Taloustutkimus selvitti Yleisradion pyynnöstä suomalaisten sosiaalisen median käyttöä. Omien tietojen ei haluta leviävän kenelle ja minne tahansa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Minna Rinta-Tassi

Omien Facebook-tietojen väärinkäyttö huolestuttaa suomalaisia. Vähiten asia mietityttää alle 25-vuotiaita ja eniten huolissaan ovat heitä vanhemmat Facebookin käyttäjät.

Tämä selviää Ylen Taloustutkimukselta tilaamasta sosiaalisen median käyttöä selvittäneestä tutkimuksesta.

Sen mukaan yli puolet suomalaisista mainosrahoitteisen yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjistä on erittäin tai melko huolestunut siitä, että heidän sinne laittamiaan tietoja voidaan käyttää vahingollisesti.

Helsingin Kalliossa sijaitsevassa kahvilassa suurimmalla osalla asiakkaista on edessään pöydällä kannettava tietokone tai kännykkä. Kahvittelun ohessa hoituu työnteko sekä sosiaalisen median seuraaminen.

– Kyllä minä olen jonkun verran omien tietojeni vahingollisesta käytöstä huolissani, Minna Pessa-Makkonen myöntää.

Thomas Kinnaird kertoo, että hänen Facebook-käyttönsä on vähentynyt viime vuosina.

– Sitä miettii kahdesti, mitä sinne laittaa ja millaiseen jakeluun se saattaa mennä.

Facebookilla on Suomessa kuukausittain yli kaksi miljoonaa käyttäjää. (siirryt toiseen palveluun)

– Facebookissa on paljon muiden laittamaa tavaraa, tai muut ovat tägänneet kuviinsa. Siellä on sellaista, mihin itsellä ei ole vaikutusvaltaa. En yöunia menetä, mutta kyllä sitä ajattelee, Riku Rahikainen toteaa.

Facebookin käyttäjien yksityisyyden suoja koki kolauksen maaliskuussa, kun ilmeni, että yli 50 miljoonan amerikkalaisen tietoja päätyi poliittiseen vaikuttamiseen erikoistuneelle, Cambridge Analytica (siirryt toiseen palveluun) -yhtiölle.

Se herätti kysymyksen käyttäjätietojen suojaamisesta ja siitä, voiko yhteisöpalveluun luottaa ja missä määrin.

Vaikka suomalaiset ovat huolissaan, silti kaksi kolmesta ilmoittaa, ettei kohu tietojen leviämisestä ole vaikuttanut heidän Facebookin käyttöönsä.

Joka viides kertoo käyttävänsä palvelua kuten ennenkin, mutta olevansa varovaisempi siinä, mitä tietoja laittaa päivityksiinsä.

Tapauksen takia kukaan ei myönnä kokonaan lopettaneensa Facebook-tilinsä käyttöä.

– Olen ollut aika varovainen jo aikaisemminkin siinä, mitä tietoja itsestäni laitan, Minna Pessa-Makkonen sanoo.

Thomas Kinnaird arvelee, että käyttäjätietojen päätymisellä Cambridge Analyticalle on ollut vaikutusta.

– Varmasti on vaikuttanut moniin. Se, että niin helposti, niin suuri tietomäärä pääsee uuteen jakeluun, totta kai se pistää miettimään näitä asioita.

Samaa tuumii Riku Rahikainen.

– Kohu laittaa ajattelemaan ylipäätään sitä, että kuinka paljon meistä on tietoa Internetissä.

Thomas Kinnaird Kuva: Janne Lindroos / Yle

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on pyytänyt anteeksi luottamuksen rikkomista. (siirryt toiseen palveluun)Sosiaalinen viestintäsivusto on myös ilmoittanut parantavansa käyttäjien yksityisyydensuojaa ja helpottavansa omien tietojen poistamista.

– Facebook ei häviä mihinkään, mutta varmasti siellä vähenee henkilökohtaisten asioiden postaus, Minna Pessa-Makkonen pohtii.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen 1089:ää henkilöä eri puolilta Suomea. Heistä Facebookin käyttäjiä oli 746.

Puolet haastatteluista tehtiin puhelimitse ja puolet Internet-paneelissa. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä eli 15 vuotta täyttäneitä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

Huolestuttaako Facebookin tiedonkeruu? Asiantuntija: tee nämä neljä säätöä heti omalle tilillesi

Analyysi: Facebookin 50 miljoonan ihmisen tietoja käytettiin Trumpin presidenttikampanjan hyväksi – Pitääkö Facebookin käyttö nyt viimeistään lopettaa?

Suosittelemme sinulle