Hyppää sisältöön

"Suurin osa entisistä urheilijoistani joko vihaa tai rakastaa minua" Pikaluistelun uusi päävalmentaja lupasi menestystä vuodessa ja kuittasi seksuaalisen häirinnän lyhyellä lausunnolla

Peter Mueller on valmentanut lukuisia olympiavoittajia. Norjassa päävalmentajan pesti päättyi ristiriitaisissa tunnelmissa.

Peter Mueller
Kuva: Lehtikuva
Jaakko Parkkinen

Leppoisa esittelyrupattelu päättyy pikaluisteluliiton tiedotustilaisuudessa, kun kahden vuoden sopimuksella palkattu päävalmentaja Peter Mueller kaivaa taskustaan paperin ja asettaa lukulasit nenälleen.

– Yhdeksän vuotta sitten esitin (Norjan maajoukkueen) joukkueillallisella kommentteja, jotka olivat asiattomia. Niitä on kuitenkin suurenneltu ja vääristelty julkisuudessa.

– Kohtasimme urheilijan kanssa valtakunnan tv:ssä, pyysin kommenttiani anteeksi ja hän hyväksyi anteeksipyyntöni. Viisi päivää myöhemmin minut irtisanottiin. Muuta sanottavaa minulla ei tästä asiasta ole.

Muellerin pesti Norjan maajoukkueen päävalmentajana päättyi muutamaa kuukautta ennen Vancouverin olympialaisia syksyllä 2009. Maan lajiliiton johto katsoi, että Maren Hauglille esitetty letkautus suuseksistä ylitti seksuaalisen häirinnän rajan.

Nyt 63-vuotias valmentaja hymyilee tuttavallisesti kameran edessä, mutta ei kommentoi asiaa enempää. Liiton urheilutoimenjohtaja ja entinen päävalmentaja Janne Hänninen vetää samaa linjaa, lyhyet kommentit annetaan pöydän takaa.

Yksi maailman menestyneimmistä pikaluisteluvalmentajista on saatu Suomeen ja keskustelu halutaan ohjata kohti lajin tulevaisuutta.

"Poutala pystyy voittamaan pari olympiamitalia"

Hännisen mukaan Mueller oli yksi kymmenestä kandidaatista, joita tammikuusta alkaen on pestiin kaavailtu.

Yhdysvalloista maailmalle lähteneen, entisen olympiavoittajan ansioluettelo hakee vertaistaan. Muellerin valmentamiin urheilijoihin kuuluu muun muassa viisi olympiavoittajaa.

Hän tulee maahan, jonka kärkiluistelijat ovat rakentaneet huippu-uran olosuhteista huolimatta.

– Suomen perinteikäs pikaluistelumaa ja haluan palauttaa menestyksen. Pidän altavastaajan asemasta ja siinä me tällä hetkellä olemme, Mueller sanoo.

Pekka Koskela lopettaa uransa kuluvaan kauteen ja Mika Poutalan jatko on vielä epäselvä. Unelma olympiamitalista jäi toteutumatta myös Etelä-Koreassa.

Mueller sanoo, että Poutala voisi nousta vuodessa maailmanmestariksi. Vertailukohtana hän käyttää Etelä-Koreassa 500 metrin olympiakultaa juhlinutta Haavard Lorentzenia.

– Mikään ei estä häntä pääsemästä siihen, missä Lorentzen menee. Hän on 500 metrillä hieman nopeampi kuin Haavard, ei paljon, mutta kuitenkin. Uskon, että 1000 metrillä Mika on tasavahva, kunhan tekee töitä oikealla tavalla, Mueller sanoo.

– Yhdeksän kuukauden hyvällä harjoittelulla hän voi olla aivan kärjessä.

Päävalmentajalla ei ollut kertoa uutisia Poutalan mahdollisesta jatkosta.

– Uskon, että hän haluaa olympiamitalin ja uskon, että hän pystyy voittamaan parikin. Jos hän jatkaa vuoden ja menestyy, niin toisena ollaankin vain kahden vuoden päässä olympialaisista, Mueller sanoi.

– Kehotin häntä harkitsemaan rauhassa, en aio pakottaa ketään mihinkään. Jos hän jatkaa, odotan 100 prosenttia ja tiedän, että tuloksia tulee.

Nuorista suomalaisluistelijoista Mueller mainitsee nimeltä Samuli Suomalaisen.

– Olen nähnyt Samulin luistelevan edelliset kuusi viikkoa ja hän on kuin Haavard Bökko, jota valmensin Norjassa. Hän nopea ja hyvässä kunnossa.

Bökko ylsi urallaan 1 500 metrin olympiapronssille ja matkakohtaisen kilpailun maailmanmestaruuteen, joiden lisäksi uralta kertyi kahmalokaupalla arvokisamitaleja.

Jos Poutala päättää lopettaa, Mueller sanoo hankkivansa maajoukkueeseen johtajuutta ulkomailta.

– Tarvittaessa tuomme luistelijan tai kaksi muista maajoukkueista auttamaan. Olemme avoimia sille mahdollisuudelle. Tämä riippuu siitä, mitä Mika päättää tehdä. Emme voi odottaa, meillä on nuoria ja lahjakkaita urheilijoita. Tällaisella lahjakkuudella voi tehdä jotain erityistä.

"Liiketoimintaa eikä urheilua"

Mueller sanoo odottavansa tuloksia urheilijoiltaan saman tien. Poutalan menestyksen lisäksi hän povaa nuoria suomalaisia maailmancupin A-ryhmään jo seuraavalla kaudella.

Puheet tuntuvat kovilta, sillä Suomesta puuttuvat niin huippuolosuhteet kuin harrastajamassat.

Muellerin mielestä pikaluisteluhalli on tärkeysjärjestyksen kärjessä, kun lajia viedään Suomessa eteenpäin. Päävalmentajan lisäksi urheilutoimenjohtaja Hänninen vihjailee jo positiivisista näkymistä, mutta pitää suun toistaiseksi soukemmalla.

Lähitulevaisuudessa jääharjoittelun keskus on Saksassa.

– Olemme menossa Inzelliin jo kesällä ja syksyllä, kuten aiemminkin. Harjoitteluohjelmassani on rullaluistelua viisi kertaa viikossa, mutta jäätä ei voi korvata mitenkään.

Harjoittelussa tarjolla on vanhan liiton meininkiä. Ohjelmat tarjotaan paperille kirjoitettuna ja lepopäiviä pidetään vähän.

– Tämä on liiketoimintaa eikä urheilua. Jos haluaa olla alansa paras, pitää olla täysin sitoutunut. Fyysisesti ja henkisesti, koko ajan. Uskon, että pojat tulevat näkemään hyvin erilaisen ohjelman kuin aiemmin. Joillakin on vaikeampaa kuin toisilla, kaikki eivät tule olemaan tyytyväisiä, Mueller sanoo.

– Sanoin urheilijoille eilen, että toivon heidän pitävän minusta edes vähän. Suurin osa entisistä urheilijoistani joko vihaa tai rakastaa minua. Henkilönä en ole koskaan keskiviivalla, vaan joko huipulla tai maton alla. Jos on sijalla 15 tai 16, se ei tarkoita mitään. Pitää olla palkintokorokkeella tai harjoitella niin, että pystyy nousemaan sinne.

Lue myös:

Pikaluistelijoille yhdysvaltalainen päävalmentaja

Suosittelemme sinulle