Hyppää sisältöön

Televisio ja autoilu mahdollisesti haitaksi myös muistille

Fyysinen passiivisuus on aiemmin yhdistetty moniin muihinkin terveysongelmiin, muun muassa diabetekseen ja vyötärölihavuuteen.

Nainen kaukosäädin kädessä television edessä.
Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle
Yle

Paljon televisiota katsovat ja runsaasti autoilevat pärjäävät muistitesteissä ikätovereitaan huonommin, tuore brittitutkimus osoittaa.

Tutkimuksen alussa osallistujat saivat muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä sitä huonompia tuloksia mitä enemmän he autoilivat ja katsoivat televisiota. Paljon televisiota katsovien ja paljon autoilevien testitulokset myös heikkenivät todennäköisemmin viisivuotisen seurannan aikana.

Tietokonetta paljon vapaa-ajallaan käyttävät puolestaan menestyivät testeissä muita paremmin tutkimuksen alussa, mutta heidän testituloksensa eivät myöskään heikentyneet yhtä todennäköisesti kuin muiden, tutkijat havaitsivat.

Brittien havainnot olisi hyvä vahvistaa lisätutkimuksissa, mutta television katselu ja muut fyysisesti passiiviset ajanvietto- ja elintavat on aiemmin yhdistetty myös diabetekseen, lihavuuteen ja sydänsairauksiin.

Television ääressä vietetty aika tuntuu tutkimusten perusteella olevan erityisen haitallista, haitallisempaa kuin muut fyysisesti passiiviset ajanvietteet, mikä ainakin osittain selittynee napostelulla. Löhöilyn terveyshaittoja voi pienentää lisäämällä liikuntaa, mutta sekään ei täysin kumoa vaikutuksia. Parasta olisikin sekä lisätä liikuntaa että vähentää löhöilyä.

Tutkimuksessa oli käytössä runsaan 500 000 brittiaikuisen terveystietoja ja muistitestien tuloksia. Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle