Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Työkuntouttaja Kevama hakeutuu konkurssiin

Kuopiolainen työkuntoutustuottaja Kevama on päättänyt lopettaa toimintansa. Toimintojen jatkumista selvitetään.

Mies työstää puulelua.
Kuva: Yle
Jukka Eskanen,
Markku Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiossa työkuntoutus- ja valmennuspalveluja tuottava Kevama hakeutuu konkurssiin. Kaupungin omistaman osakeyhtiön toiminta on ollut tappiollista. Yhtiön hallitus päätti konkurssiin hakeutumisesta viime viikolla.

Konkurssin keskeisenä syynä pidetään toimintaympäristön muutosta. Yhtiön asiakasmäärä on vähentynyt radikaalisti.

Toimitusjohtaja Vesa Saramäen mukaan yhtiön tilanteeseen on vaikuttanut muun muassa se, että kuntouttava työtoiminta jäi Kevamalta kokonaan pois elokuussa 2017. Tuolloin alkoi alueellinen työllisyyyskokeilu Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä.

Kevama on tukityöllistänyt vuosittain enimmillään noin 400 henkilöä. Nykyään työkuntoutujia on ollut vuosittain noin 270.

Tällä hetkellä yhtiöllä on ollut noin 70 työkuntoutujaa. Henkilöstöä on 51. Vuonna 1965 perustetun Kevaman liikevaihto oli viime vuonna runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Itkonniemellä toimiva Kevama on valmistanut muun muassa puutöitä sekä kalusteita. Yhtiöllä on ollut myös paino- ja puhtaanapitopalveluja sekä ruokala. Kevamalla on tuotanto- ja toimistotiloja 2 700 neliömetriä.

Toimitusjohtaja olisi toivonut hallitumpaa alasajoa, kaupunki näki toisin

Toimitusjohtaja Vesa Saramäen mukaan on vielä arvoitus, mitä työkuntoutujille tapahtuu. Saramäki olisi toivonut Kevamalle konkurssipäätöksen sijaan hallittua saneerausta.

– Se olisi tullut kaupungille kalliimmaksi. Konkurssimenettely on nopea, tehokas, aggressiivinen ja edullisin tapa ajaa firma alas. Kun mietitään arvokysymystä, niin tämä on todella raju liike. Olen äärimmäisen surullinen työkuntoutujien ja henkilöstön puolesta tästä ratkaisusta.

Kaupungin omistajaohjausjaoston puheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) muistuttaa, että kaupunki pääomitti yhtiötä viime vuoden lopulla 300 000 eurolla pikaisen konkurssin välttämiseksi. Yhtiö oli kuitenkin arvioinut, että tämän vuoden tilikausi painuu yli puoli miljoonaa euroa tappiolliseksi.

– Se on todella iso summa. Vaikka olisi lähdetty pehmeämmillä keinoilla, palkkakulut olisivat vieneet yhtiön likviditeettikonkurssiin (eli yrityksen käyttöpääoma loppuu) ennen kuin pehmeämmät toimet olisi saatu loppuun, Kantanen arvioi.

Kantanen sanoo, että toiminta osakeyhtiömuotoisena tulee nyt tiensä päähän, mutta monia palveluja pyritään jatkamaan.

– Kaupunki ryhtyy pikaisesti selvittämään konkurssipesän hoitajan kanssa, mitä töitä voidaan jatkaa ja mitä tehdään ihmisille, jotka jäävät ilman töitä ja työkuntoutuspaikkoja. Tämä (konkurssi) ei välttämättä ole kaiken loppu vaan toiminnan uudelleen suuntautumista, Kantanen sanoo.

Uutista täydennetty ja lisätty toimitusjohtaja Vesa Saramäen kommentti kello 10.46 ja kaupungin omistajaohjausjaoston puheenjohtajan Pekka Kantasen kommentti kello 12.17.

Suosittelemme