Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Yhden hengen potilashuoneet käyttöön tehohoidossa Seinäjoella – Uusi huippuyksikkö on ainutlaatuinen koko Suomessa

Seinäjoen keskussairaalassa otetaan ensi viikolla käyttöön tehohoitoyksikkö, jossa jokainen hoidettava saa oman huoneen. Samalla kaikkien erikoisalojen tehohoito ja -valvonta yhdistetään yhteen yksikköön.

Seinäjoen keskussairaalan tehohoitoyksikkö
Tehohoitohuoneen dynaaminen valaistus mukailee luonnonvaloa ja tukee hoidettavan luontaista vuorokausirytmiä. Luonnonvalolla ja luontonäkymillä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia toipumiseen. Tässä huoneessa toipumista edesauttaa eteläpohjalainen latomaisema. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoen keskussairaala ottaa käyttöön ensimmäisenä Suomessa yhden hengen huoneet tehohoidossa. Samalla kaikken erikoisalojen tehohoito ja -valvonta yhdistetään yhteen yksikköön.

Yksityishuoneiden ansiosta esimerkiksi hoidettavan yksityisyys säilyy eri toimenpiteissä ja hän pystyy myös nukkumaan paremmin. Lisäksi omaiset voivat olla potilaan lähellä riippumatta siitä, mikä muiden potilaiden tilanne tehohoidossa on.

Erillisissä potilashuoneissa myös infektioiden leviäminen ja mahdolliset hoitovirheet voidaan tehokkaasti estää. Tähän saakka tehohoidon potilaspaikat on erotettu toisistaan pelkästään verhoilla.

Suunnittelussa on hyödynnetty tutkimustietoa potilaan toipumiseen vaikuttavista tekijöistä.

– Yhtenä lähtökohtana oli saada potilashuoneisiin luonnonvalo. Tietenkään ihan joka huoneeseen se ei onnistunut, mutta luonnonvalon puutetta ja maisemanäkymiä on korvattu sillä, että huoneisiin on saatu eteläpohjalainen maisemaseinä, sanoo tehostetun hoidon apulaisosastonhoitaja Heikki Ruohomäki.

Luonnonvalo tai vuorokausirytmissä vaihtuva dynaaminen valaistus tukee potilaan sopeutumista ja auttaa lievittämään pelkoa ja stressiä. Tarvittaessa huoneiden välisiä ikkunapintoja voidaan opalisoida eli himmentää niin, että näkymä viereiseen huoneeseen tai käytävälle peittyy.

Myös lämpötilaa voidaan säätää huonekohtaisesti.

Tiedonvaihto ja työ helpottuu

Erikoisalojen tehohoidon ja -valvonnan yhdistäminen samaan yksikköön on ainutlaatuista Suomessa. Yhdistämisellä saadaan monenlaisia hyötyjä sekä potilaalle että hoitajille, sanovat ammattilaiset.

Käytännössä esimerkiksi hoitohenkilökunnan työ ja tiedonvaihto helpottuvat monin tavoin, Ruohomäki sanoo.

– Osaaminen on nopeasti käytettävissä, esimerkiksi lääkärin konsultaatiot eri erikoisalojen välillä. Toiminta on saumatonta ja nopeaa. Säästetään aikaa eikä tarvitse siirtää potilasta eri yksiköiden välillä.

Esimerkiksi akuuteissa kriittisissä tilanteissa lääkärin mielipide saadaan kasvokkain ja paperityöt voidaan hoitaa kun siihen on aikaa.

Tilojen ansiosta työtä voidaan myös järjestellä joustavasti, mikä on kustannustehokasta.

– Myös henkilökunta viihtyy paremmin, mikä lisää työhyvinvointia. Lisäksi hoitopäivät lyhenevät, Heikki Ruohomäki luettelee.

Taustalla käytännön tieto

Uusi hoitoyksikkö otetaan käyttöön ensi viikolla 10. huhtikuuta. Yhteensä siinä on 30 potilaspaikkaa.

Uusissa tiloissa on lisäksi kaksi huonetta, angiosalia, joissa voidaan tehdä varjoainekuvauksia, sepelvaltimoiden pallolaajennuksia, tahdistimen asennuksia sekä muita sydämen toimenpiteitä.

Tilojen suunnittelu ja rakentaminen ovat pohjautuneet suurelta osin käytännöstä saattuun tietoon. Suunnitteluun ovat osallistuneet koko sairaalan henkilöstö, johto ja potilaat.

Teho-osaston tiloja suunniteltiin ja mallinnettiin etukäteen myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun virtuaalitekniikan laboratoriossa, jossa kehittelyyn osallistui 250 henkilöä.

Kaikkiaan tilojen rakentaminen laitteineen tuli maksamaan 12 miljoonaa euroa.

Suosittelemme