Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Olisiko joulua aikaistettava? – Valtaosa veronpalautuksista maksetaan jo elokuussa vuonna 2019

Lakimuutos ja verottajan yhtenäistyvät tietojärjestelmät nopeuttavat verotuksen valmistumista ensi vuodesta alkaen. Viime vuoden verotuksessa mennään vielä vanhan aikataulun mukaan.

Jäännösverolasku, kolikoita ja laskin.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Verolakiin tehdyt muutokset sallivat tästä vuodesta alkaen verotuksen valmistumisen joustavasti pitkin vuotta. Muutokset koskevat vuoden 2018 verotusta ja siitä eteenpäin. Veronmaksajille ne näkyvät ensi vuoden veronpalautuksista alkaen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuodesta 2019 alkaen veronpalautusten ja mätkyjen maksatus aikaistuu valtaosalle verohallinnon henkilöasiakkaista.

Verottaja saa lähetettyä henkilöasiakkaiden veroehdotukset vuoden 2018 verotuksesta vanhaan tapaan ensi vuoden huhtikuussa.

Lakiuudistus ja tietojärjestelmien yhtenäistyminen nopeuttavat veroilmoitusten käsittelyä niin, että verotus päättyy jo kesäkuussa niiden osalta, jotka eivät tee korjauksia esitäytettyyn veroilmoitukseen. Heille palautukset tai jäännösverot eli mätkyt tulisivat maksuun jo elokuun alussa.

Jousto lisääntyy myös niille, jotka tekevät veroehdotukseen muutoksia. Ylitarkastaja Tarja Tapio Verohallinnosta kertoo, että tälle joukolle verotus päättyy kuukausittain kesäkuusta lähtien niin, että viimeisetkin päätökset valmistuvat lain edellyttämään lokakuun loppuun mennessä.

– Veronpalautuspäiviä tulee olemaan elo-, syys-, loka-, marras- ja joulukuussa, luettelee ylitarkastaja Tapio Ylelle puhelimitse.

Vastaavasti muutoksia veroehdotukseen esittäneiden jäännösverot tulevat maksuun kuukausittain sitä mukaa kuin päätöksiä tehdään.

Suurin osa palautuksista ja mätkyistä tulee jo elokuulle

Keväällä 2016 lähetettiin vuoden 2015 veroehdotus 5,3 miljoonalle verovelvolliselle. Heistä noin kolme neljäsosaa hyväksyi esitäytetyt tiedot sellaisinaan. Odotettavissa on siis, että ensi vuonna valtaosa palautuksista ja mätkyistä osuu elokuulle.

Arvioiden mukaan vuonna 2019 verotuksen henkilöasiakkaista 85 prosenttia kuuluu tähän joukkoon. Se tarkoittaa, että veronpalautusten noin 2,3 miljardin kokonaispotista 77 prosenttia eli noin 1,8 miljardia maksettaisiin elokuussa.

Kaupan ala odottaa vaikutuksia joulumyyntiin

Oletettavasti veronpalautuksia saavat ovat aikataulun nopeutumiseen tyytyväisiä. Kaupan ala on sen sijaan ollut huolissaan siitä, että veronpalautukset eivät jatkossa tuota joulumarkkinoille entiseen tapaan irtonaista rahaa.

Kauppa on tähän asti houkutellut kuluttajia käyttämään veronpalautukset jouluostoksiin. Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala uskoo veronpalautusten aikaistumisen heikentävän joulukauppaa jonkun verran, koska kyse on isoista rahasummista.

– Nyt täytyy olla luova ja keksiä jotain uutta, Pekkala toteaa Ylelle puhelimitse.

Suosittelemme