Hyppää sisältöön

Kambodzhan metsäkadon seuraus – suuria hämähäkkejä ei riitä syötäväksi

Ympäristöjärjestön mukaan hämähäkkejä myös pyydystetään liikaa, mikä aiheuttaa niiden harvinaistumisen.

Turisti syö paistettua tarantulaa Skun kaupungissa Kambodzhassa. Kuva: Tang Chhin Sothy / AFP
Yrjö Kokkonen

Lukuisat Kambodzhassa matkailevat turistit keräävät rohkeutta ja kokeilevat, miltä maistuu paistettu iso, karvainen hämähäkki.

Paikalliset asukkaat ovat jo sukupolvien ajan käyttäneet metsistä löytyviä lintuhämähäkkejä, eli tarantula-hämähäkkejä ruuakseen. Hämähäkkien kysyntä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti maan vilkastuneen turismin ansiosta.

Kambodzhan hämähäkkimatkailun keskus on Skunin kaupunki, joka on saanut lempinimen "Spiderville". Kaupunkiin tulee bussilasteittain turisteja kokeilemaan hämähäkkien syömistä. Hämähäkit maustetaan suolalla ja valkosipulilla ja paistetaan öljyssä. Maku muistuttaa rapua.

Kaupungissa on kauppiaita, jotka myyvät monenlaisia syötäviä pikkuotuksia, kuten torakoita ja skorpioneja. Valikoimaan kuuluu myös kämmenen kokoisia lintuhämähäkkejä, joita yksi kauppias voi myydä päivässä satoja.

Hämähäkkejä on aiemmin pyydetty läheisistä metsistä, missä niitä kaivetaan esiin maahan kaivamistaan koloista. Skunin lähiseudun metsät on kuitenkin hakattu ja muutettu suurelta osin kumipuu- ja cashewpähkinäviljelmiksi. Niissä hämähäkit eivät elä. Saaliit pitää tuoda kauempaa Kambodzhan syrjäseuduilta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema hyönteiskauppias Chea Voeun kertoo, että kymmenessä vuodessa lintuhämähäkkien hinta on kymmenkertaistunut. Yhdestä hämähäkistä maksetaan noin yksi dollari.

Luonnonsuojelujärjestö Fauna and Flora International (FFI) kertoo, että hämähäkkien kadon takana on paitsi metsien väheneminen myös liian suuri metsästys.

Hakkuukiellosta huolimatta raivattua metsää Kambodzhan Ratanakirin maakunnassa. Kuva: Heng Sinith / EPA

– Kaikkialla Kaakkois-Aasiassa kestämättömällä tasolla oleva metsästys aiheuttaa vielä suuremmat tuhot eliöstön monimuotoisuudelle kuin elinympäristöjen katoaminen.

Kambodzhan metsätuho on yksi maailman nopeimpia. Maa on menettänyt vuoden 1990 jälkeen viidenneksen metsäpeitteestään.

Aiheesta muualla:

In Cambodia, fears tarantula may go off the menu due to deforestation (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle