Ruotsin akatemiasta on tehty rikosilmoitus, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 1786 perustetun Akatemian kriisi syvenee näin entisestään. Ruotsin media kuvailee sitä kaikkien aikojen pahimmaksi.
Akatemian toiminta joutui luupin alle sen jälkeen, kun 18 naista syytti (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa Akatemiaa lähellä olevaa henkilöä seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta. Ruotsin media kutsuu miestä "Kulttuuriprofiiliksi".
Suhtautuminen Kulttuuriprofiilia koskeviin paljastuksiin on saanut Akatemian natisemaan liitoksissaan. Kolme sen jäsentä ilmoitti perjantaina (siirryt toiseen palveluun), ettei aio enää osallistua Akatemian työskentelyyn. Akatemia on enää nippa nappa päätösvaltainen.
Kulttuuriprofiililla tiiviit yhteydet Akatemiaan
Kulttuuriprofiili kytkeytyy Akatemiaan avioliiton ja muiden henkilökohtaisten suhteiden kautta. Hän on naimisissa Akatemian naispuolisen jäsenen kanssa.
Useat väitetyistä seksuaalisista häirinnöistä ovat tapahtuneet Akatemian omistamissa asunnoissa Tukholmassa ja Pariisissa.
Lisäksi mies omistaa yhdessä vaimonsa kanssa tukholmalaisen kulttuurinäyttämön, "Klubin", jolla järjestetään kirjallisuusiltoja, akateemisia luentoja, konsertteja ja teatteria.
Dagens Nyheter on paljastanut, että Klubin palkat on järjestelmällisesti maksettu pimeästi (siirryt toiseen palveluun).
Selvitys suositteli pesäeroa Kulttuuriprofiiliin
Ruotsin akatemia palkkasi häirintäsyytösten julkitultua asianajotoimiston selvittämään Kulttuuriprofiilin ja Akatemian jäsenten välisiä yhteyksiä ja yhteistyötä. Selvityksen tuloksena asianajotoimisto suositteli (siirryt toiseen palveluun) Akatemiaa tekemään rikosilmoituksen Klubin toiminnasta.
Akatemian jäsenten enemmistö äänesti kuitenkin ehdotusta vastaan, ja se sai kolme kirjailijaa ilmoittamaan erostaan perjantaina.
Akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius huomautti eilen Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun), että kuka tahansa voi halutessaan tehdä Klubista rikosilmoituksen. Nyt joku Akatemian ulkopuolelta on tehnyt rikosilmoituksen – Akatemiasta. Poliisi ei kuitenkaan kerro, mitä rikosepäilyä ilmoitus koskee.
Rikosepäilyt pahentavat Ruotsin akatemian kriisiä entisestään. Ruotsin media kuvaili jo perjantain eroaaltoa katastrofiksi (siirryt toiseen palveluun). Niiden on katsottu myös vaurioittavan Ruotsin brändiä (siirryt toiseen palveluun).
Akatemia tunnetaan maailmanlaajuisesti, sillä se valitsee vuosittain Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan.
Sääntömuutos taannee toiminnan
Akatemian jäsenyys on elinikäinen, eikä siitä ole perinteisesti voinut erota. Akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius kertoi kuitenkin perjantaina (siirryt toiseen palveluun), että tekeillä on sääntömuutos eroamisen mahdollistamiseksi.
Sääntömuutos voi pelastaa Akatemian toiminnan jatkumisen muodollisesti.
Kaksi naiskirjailijaa on jättänyt tehtävänsä Akatemiassa jo vuosia sitten, ja perjantain erojen jälkeen tehtäviään hoitavien jäsenten määrä on pudonnut 18:sta 13:een. (siirryt toiseen palveluun) Uusien jäsenten valinta tai vanhojen erottaminen edellyttää 12 Akatemian jäsenen päätöstä.
Kuningas Kustaa III perusti Ruotsin akatemian vuonna 1786, ja Ruotsin kuninkaat ovat Akatemian suojelijoita. Kuningas Kaarle XVI Kustaa on kutsunut (siirryt toiseen palveluun) Akatemian pysyvän sihteerin tapaamiseen Kulttuuriprofiilin aiheuttaman kriisin vuoksi.
Lue myös:
Toimittajalta: Ruotsin ylpeys Nobel-juhla ei ole tänä vuonna entisensä #metoo-kampanjan vuoksi