Hyppää sisältöön

Orbanin Fidesz-puolue voitti Unkarin vaalit

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on kertonut erostaan.

Unkarin pääministeri ja Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orban (oik.) ja varapääministeri, kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Zsolt Semjen juhlistivat vaalivoittoaan laulamalla Budapestissa 8. huhtikuuta 2018. Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Unkarin pääministeri Viktor Orban on julistanut Fidesz-puolueensa voittaneen parlamenttivaalit, kertoo Guardian (siirryt toiseen palveluun). Orban puhui puolueensa päämajalla. Guardianin mukaan puolue sai 49,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 69,1 prosenttia.

Myöhemmin Guardian kertoi, että kun äänistä oli laskettu 75 prosenttia, Orbanin Fidesz ja puolueen kanssa koalition muodostava kristillisdemokraattinen kansanpuolue olivat saamassa 134 paikkaa parlamenttiin. Äärioikeiston Jobbik oli saamassa 26 paikkaa ja sosialistit 20 paikkaa. Loput yhdeksän paikkaa olivat menossa pienemmille puolueille.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on puolestaan ilmoittanut eroavansa, Guardian kertoo. Samalla hän myönsi Orbanin Fidesz-puolueen voittaneen vaalit. Vona oli luvannut astua syrjään, jos puolue häviää vaalit.

Unkarin kansallisen vaalikomitean mukaan äänestysvilkkaus oli 68,8 prosenttia. Parlamenttivaalien tulosten saanti viivästyi, koska Budapestissa jonotettiin yhä äänestämään yli 2,5 tuntia äänestyspaikkojen virallisen sulkemisajan jälkeenkin.

Orban hoitanut pääministerin pestiä vuodesta 2010

EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Orban on ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia. Alkuvuonna maan tilaa käsittelevässä puheessa hän varoitti unkarilaisia Euroopasta, jonka muslimit ovat valloittaneet.

– Euroopan ylle kerääntyy synkkiä pilviä maahanmuuton takia. Valtiot lakkaavat olemasta, länsi luhistuu eikä Eurooppa edes ymmärrä, että se on valloitettu, Orban sanoi tuolloin.

Orbanin Unkari kuuluu samaan Brysselin valtaa vastustavaan rintamaan Puolan ja Tshekin kanssa.

Aiheesta muualla:

Orbán wins landslide to secure third straight term (siirryt toiseen palveluun)

Viktor Orban: Hungary PM re-elected for third term (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle