Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Ranska auttaa Saudi-Arabiaa perustamaan oopperan – kruununprinssi brändää maataan liittolaisvierailullaan

Kruununprinssi Mohammed bin Salmanin Ranskan-vierailun aikana sovittiin myös Saudi-Arabian osallistumisesta ensimmäistä kertaa Cannesin elokuvajuhlille.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on kolmen päivän vierailulla Ranskassa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on kolmen päivän vierailulla Ranskassa. Kuva: Yoan Valat / EPA
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabia aikoo hyödyntää Ranskan asiantuntemusta kansallisoopperan ja orkesterin perustamisessa. Asiasta sovittiin kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kolme päivää kestävällä Ranskan-vierailulla.

Kruununprinssi tapasi maanantaina Ranskassa pääministeri Edouard Philippen ja presidentti Emmanuel Macronin. Myöhemmin ohjelmassa oli tapaaminen puolustusministeri Florence Parlyn kanssa.

Ranskan uskotaan haluavan pitää kiinni aseviennistään Saudi-Arabiaan. Uusia painavia sopimuksia vierailulla tuskin allekirjoitetaan.

Ranskassa esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on arvostellut vierailun aikana Ranskan tukea Saudi-Arabian sotatoimille. Ihmisoikeusjärjestö vetosi Macroniin, jotta tämä yrittäisi diplomaattisin keinoin vaikuttaa Jemenin tilanteen helpottamiseksi.

Saudi-Arabian johtama liittouma pommittaa Jemeniä, jonka kolme vuotta kestäneen sisällissodan aikana on kuollut noin 8 700 ihmistä. Noin 5 000 lasta on kuollut tai haavoittunut.

YouGov-tutkimuslaitoksen mukaan kolme neljästä ranskalaisesta ei hyväksy Ranskan asekauppoja Saudi-Arabian kanssa. Kysely oli tehty viime kuussa.

Saudi-Arabian prinssi on parhaillaan kiertomatkalla, joka on suuntautunut muun muassa Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Egyptiin. Kauppasopimusten lisäksi hänen katsotaan yrittävän lujittavan maansa suhteita vanhoihin liittolaisiinsa Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Ranskaan, jotta siirtyminen kuninkaaksi sujuisi tulevaisuudessa helpommin.

Prinssin katsotaan yrittävän brändätä maataan modernimmaksi, joten vierailun yllätys oli, että prinssi perui yllättäen kasvuyritysvierailun. Hänen oli määrä osallistua kasvuyritysesittelyyn maanantaina pääministeri Edouard Philippen kanssa.

Cannes ja Venetsia kutsuvat

Maanantaina kerrottiin myös, että Saudi-Arabia osallistuu myös ensi kertaa Cannesin elokuvajuhlille. Maa lähettää ensi kuussa pidettäville elokuvajuhlille lyhytelokuvia, kertoi Saudi-Arabian kulttuuriministeri Awwad Alawwad tavattuaan ranskalaiskollegansa Pariisissa.

Saudi-Arabiassa päätettiin avata viime vuoden lopussa elokuvateatterit yleisölle 35 vuoden jälkeen.

Lisäksi aiemmin on ilmoitettu, että Saudi Arabia osallistuu tänä vuonna omalla paviljongilla ensimmäistä kertaa Italian The Biennale Architettura 2018 – Venetsian arkkitehtuurin biennaleen.

Ranskassa tehtyjä sopimuksia oopperasta ja elokuvajuhlista on pidetty uutena merkkinä Saudi-Arabiassa meneillään olevista kulttuurisista muutoksista, joita Mohammed bin Salman on ajanut.

Suosittelemme sinulle