Hyppää sisältöön

Kotipuutarhuri, vaihda nurmikaistale muinaistulokkaisiin – saat silmäniloa ja torjut ikäviä vieraita

Biologi ja ympäristötoimittaja Riku Cajander kehottaa harkitsemaan esimerkiksi ketoneilikkaa, päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia.

Riku Cajander
Jättipalsamit, jättiputket ja muut haitalliset vieraslajit leviävät nopeasti Suomen luonnossa. Suomalaiset ovat niistä hyvin tietoisia, ja moni on ottanut niiden poistamisen työmaakseen. Biologi Riku Cajander kertoo, että vieraslajien poistaminen vaatii sitkeyttä ja varovaisuutta.
Jaakko Mannermaa

Vaihtaisitko palan nurmikkoa muinaistulokkaiden (siirryt toiseen palveluun) niittyyn?

Monet vanhat niittykasvit ovat vähentyneet Suomen luonnossa viime vuosikymmeninä tehomaatalouden ja rikkakasvimyrkkyjen myötä. Ylen aamu-tv:ssä tiistaina vieraillut biologi ja ympäristötoimittaja Riku Cajander kannustaa erityiseen ekotekoon omassa puutarhassa.

– Kannattaa miettiä, jos osan nurmikosta kuorisi pois ja tekisi siitä kukkaniityn. Siellä voi käyttää näitä upeita muinaistulokaslajeja.

Cajander mainitsee erikseen ketoneilikan, päivänkakkaran ja ruiskaunokin: ne miellyttävät silmää ja tuovat eloa puutarhaan.

– Niitty houkuttelee hyönteisiä; sinne tulee mehiläisiä, koppakuoriaisia ja kukkakärpäsiä. Linnut tulevat puolestaan syömään näitä tai kasvien tuottamia marjoja.

Cajander on juuri julkaissut kirjan Vanhat tutut ja hankalat vieraat, jossa tarkastellaan tulokaskasveja ja vieraslajeja erityisesti kotipuutarhurin näkökulmasta. Kirja opastaa, miten ei-toivottuja tulokkaita vastaan voi taistella hyviksi havaittujen tulokkaiden ja perinnekasvien voimin.

Ylen aamu-tv:ssä Cajander muistutti myös siitä, miten puutarhaan jo päässeistä ei-toivotuista kasveista hankkiudutaan eroon.

– Kaivetaan kasvi maasta juurineen tai katkaistaan kukkavarsi ennen kuin siemenet leviävät ympäristöön. Vieraslajeja sisältävä puutarhajäte on syytä kompostoida tai muuten käsitellä kunnolla, sitä ei siis vain heitetä pihan ulkopuolelle metsään.

Suosittelemme sinulle