Hyppää sisältöön

"Harrastusyhteisö ukkoutuu kovaa vauhtia ja uudet harrastajat otetaan avosylin vastaan" – Lintutorneihin kipuavat nyt myös teinit

Teinit yhdistävät perinteiseen lintuharrastukseen YouTube-videoiden kuvaamisen.

Olli Keskikallio kädessään rengastettava hippiäinen.
Olli Keskikallio kädessään rengastettava hippiäinen. Kuva: Paula Tiainen / Yle
Paula Tiainen

Espoolainen Olli Keskikallio, 14, tähyilee taivasta kiikareilla Hankoniemen ja koko Suomen eteläisimmässä kärjessä. Käynnissä on Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan viikonloppuleiri nuorille.

– Vesilintuja liikkuu nyt paljon, ne etsivät pesimäpaikkoja. Peippo on myös tyypillinen muuttaja, västäräkkejä, ja ensimmäiset rautiaisetkin on jo nähty, Keskikallio luettelee havaintojaan asiantuntevasti.

Leirillä on yhteensä kahdeksan teini-ikäistä poikaa pääkaupunkiseudulta. Yksi pojista toivoisi erityisesti saavansa "käsipinnan" järripeiposta.

Pinnat tarkoittavat lintumaailmassa lajikohtaisia havaintoja. Käsipinnojen hankkiminen lienee mahdotonta, ellei lintuja pyydystä verkoilla rengastettavaksi, kuten Hangon lintuasemalla Haliaksella parhaillaan tehdään.

Tällä kertaa verkkoon lentänyt lintu ei kuitenkaan ole toivottu järripeippo, vaan peippo. Se ei himmennä harrastajien intoa pätkääkään.

Sinitiainen on yksi äkäisimmistä pikkulinnuista: se saattaa nokkia rengastajansa sormet verille.
Sinitiainen on yksi äkäisimmistä pikkulinnuista: se saattaa nokkia rengastajansa sormet verille. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Poikajoukko seuraa hievahtamatta ja hipihiljaa, kun Markus Lampinen kiinnittää renkaan linnun jalkaan, määrittää siivekkään sukupuolen ja iän sekä mittaa siiven pituuden. Sen jälkeen hän puhaltaa linnun vatsahöyheniin arvioidakseen peipon lihaskunnon ja rasvakerroksen.

– Eipä ole rasvaa ja lihasmassakin on melko olematon pitkän muuttomatkan jälkeen, Lampinen toteaa, päästää linnun jatkamaan matkaansa ja kirjaa havainnot vihkoon ylös.

Samaan aikaan niemen yli kaartaa viisi joutsenta siivet kahisten. Lintujen kevätmuutto on kiivaimmillaan, kiikarit kohoavat kohti taivasta ja kamerat laulavat.

Valokuvia kotiarkistoon ja videoita YouTubeen

Hangon lintuasemalla Haliaksella lintuja tarkkaillaan betonibunkkerin päältä. Bunkkerin viereisellä tasolla on toinen toistaan järeämpiä järjestelmäkameroita, kaukoputkia ja kiikareita. Valokuvaaminen kuuluu olennaisena osana monien harrastajien linturetkiin.

Olli Keskikalliota harrastuksessa viehättää nimenomaan sen monipuolisuus.

– Koskaan ei voi osata kaikkea, aina on jotain oppimista, ja aina myös oppii jotain uutta.

Keskikallio toivoo viikonloppuleirin aikana "pinnoja" erityisesti petolinnuista.

– Ampuhaukka olisi kiva, mutta se on niin pieni ja nopea, että se voi olla vähän vaikea nähdä, Keskikallio miettii.

Lintujen tarkkailun ja valokuvaamisen lisäksi pojat (siirryt toiseen palveluun) ja toinen leirin vetäjistä (siirryt toiseen palveluun) kuvaavat viikonlopun aikana videot YouTubeen.

100 lintulajia -haaste toi jäsenryntäyksen

Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa panostaa nyt tosissaan nuorisotoimintaan muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.

– Kyllä nyt näyttää siltä, että luonto kiinnostaa ihan kaikenikäisiä harrastajia, myös nuoria, Tringan toiminnanjohtaja Johannes Silvonen arvioi.

Haliaksella on nähty tänä keväänä yksi lintuaseman historian vilkkaimmista haahkamuutoista.
Haliaksella on nähty tänä keväänä yksi lintuaseman historian vilkkaimmista haahkamuutoista. Kuva: Jonne von Hertzen

Erityisesti Hangon viikonloppuleirin tapaiset retket täyttyvät nopeasti, ja yhdistys pyrkii järjestämään nimenomaan lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia entistä säännöllisemmin.

– Pyrimme siihen, että toiminta olisi nuorten itsensä näköistä. Heidän ehdotuksiaan ja ideoitaan toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Silvonen kiittelee erityisesti viime vuonna ensimmäistä kertaa käynnistynyttä 100 lintulajia -haastetta (siirryt toiseen palveluun) harrastuksen saamasta nosteesta.

– Kouluissa ei enää kai ole mitään luontokerhoja, ehkä sekin kasvattaa kiinnostusta yhdistystoimintaan, Tringan lasten ja nuorten toimikunnan puheenjohtaja Merja Talvela-Hyde pohtii.

Ikääntyvä lintuharrastajayhteisö tarvitsee uutta verta

Helsinkiläinen Markus Lampinen viettää keväisin miltei kaiken vapaa-aikansa Hangon lintuasemalla. Parikymmentä vuotta jatkuneen harrastuksen tenhoa on vaikea selittää.

– Kai se on tämä monipuolisuus, yllätyksellisyys ja haasteellisuus, kaikki nämä yhdistettynä tekevät tästä mahtavan harrastuksen.

Kanninen iloitsee nuorten miesten hiljalleen kohenevasta lintuharrastusinnosta vilpittömästi.

– Harrastusyhteisö ukkoutuu kovaa vauhtia ja kaikki uudet harrastajat otetaan avosylin vastaan. Esimerkiksi tämä rengastaminen on yksi lintututkimuksen muoto ja toimii täysin vapaaehtoispohjalta. Rengastajien ikärakenne on sekin hyvin yläpainotteinen.

Lintujen rengastaminen tuottaa tietoa muun muassa lintujen kantamuutoksista, pesimämenestyksestä, muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista.

Hangon lintuaseman leiriläiset hakkaavat itse polttopuunsa iltasaunaan.
Hangon lintuaseman leiriläiset hakkaavat itse polttopuunsa iltasaunaan. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Suosittelemme sinulle