Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kuluttajien epäluulot purivat – lahtelaisten kakka ei enää kelpaa lannoitteeksi

Lahtelainen jätteenkäsittelylaitos on muuttanut toimintaansa, koska elintarviketeollisuus alkoi karsastaa puhdistamolietteellä viljeltyjä kasveja.

Kaasuvarastopallo
Labion biokaasulaitoksella Lahden Kujalassa varastoidaan jätteestä saatua metaania. Kuva: Markku Lähdetluoma
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Biokaasua lahtelaisten jätteistä tuottava laitos on muokannut tuotantoaan, koska viljaa ei enää haluta lannoittaa puhdistamolietteellä.

Lain mukaan jätevesistä erotettavaa puhdistamolietettä saa käyttää elintarvikkeiden tuottamiseen, mutta useat yritykset, kuten Fazer Mylly, ovat kieltäneet viljantuottajia hyödyntämästä sitä. Kielto johtuu siitä, että ihmisten jätösten mukana tulee haitallisia aineita, ja elintarviketeollisuus varjelee imagoaan.

Kaupungin vesiyhtiön ja maakunnan jätehuoltoyhtiön omistama Labio jakoi alkuvuodesta tuotantoprosessinsa kahteen osaan niin, että se valmistaa lannoitetta vain biojätteestä. Puhdistamolietteestä tehdään multaa, jota ei käytetä ruoantuotannossa.

Labion toimitusjohtajan Ari Savolaisen mukaan muutoksen tekeminen vaati työtä, mutta kustannukset olivat kohtuulliset.

Muutos on aiheuttanut Suomessa paikoin ongelmia, koska jätevedenpuhdistamoilta tulevaa lietettä ei välttämättä pystytä hyödyntämään samaan tapaan kuin Labiolla nyt.

Yle kertoi elintarviketeollisuuden rajoituksista huhtikuun alussa. Tämän jälkeen Luonnonvarakeskus tiedotti tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan jätevedenpuhdistamoilta tuleva liete näyttää olevan pelättyä turvallisempi lannoite.

Suosittelemme