Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Nykymatkailija haluaa kokea paikallisten arkea – "Kukaan ei halua olla turisti"

Uusin matkailutrendi välttelee turistirysiä. Live like a local -suuntaus on tutkijan mielestä selvä, mutta perinteistä turismia se ei ole korvaamassa.

Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa.
Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa. Katalonia on Espanjan suosituinta matkailualuetta. Kuva: Julian Martin / EPA
Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aidon arkiset, paikalliset elämykset kiinnostavat nykymatkailijaa enemmän kuin perinteiset kiertoajelut turistipyydykseltä toiselle.

Tästä on vakuuttunut ainakin turkulaisen Doerz-yrityksen toimitusjohtaja Tomi Virtanen – yhtiön liikeidea kun rakentuu juuri tämän ajatuksen varaan.

– Meidän lähtökohtamme on, että kukaan ei halua olla turisti. Kaikki haluavat kokea kaupungin paikallisten silmin ja nähdä niitä asioita, joita ihmiset oikeasti siellä tekevät, kuvaa Virtanen.

Nouseva trendi on nyt, että ihmiset haluavat paikallisten kanssa tehdä ihan tavallisia asioita.

Tomi Virtanen

Kaupunkikierroksen voisi tehdä Vespalla paikallisen oppaan kanssa. Tai sitten voisi lähteä paikallisoppaan kanssa marjametsään tai talvella saunomaan ja uimaan avannossa.

– Ja tämä on huikeaa: mennään tekemään Johannan ja Johannan äidin kanssa isoäidin reseptillä karjalanpiirakoita heidän kotiinsa, Virtanen hehkuttaa.

Turisteista väliaikaisesti paikallisiksi

Tomi Virtasen yritys tarjoaa elämyspalveluja paikallisille ja matkailijoille. Se on reilussa vuodessa ponnistanut Turun seudulta Lappiin, Helsinkiin ja Tallinnaan. Alkavalle kesälle on ladattu paljon odotuksia, ja pidemmällä jänteellä tavoitteena ovat maailmanlaajuiset markkinat.

Toimitusjohtaja Tomi Virtanen, Doerz.
Tomi Virtasella on suuret odotukset alkavalle kesälle. Kuva: Kalle Talonen / Yle

– Nouseva trendi on nyt, että ihmiset haluavat paikallisten kanssa tehdä ihan tavallisia asioita, vakuuttaa Tomi Virtanen.

Elämysmatkailuun perehtynyt tutkijatohtori Juulia Räikkönen Turun kauppakorkeakoulusta vahvistaa, että innostus on huomioitu matkailun trendiraporteissa. Hän ei kuitenkaan usko perinteisen turismin kuihtuvan pois.

Kööpenhamina ei ilmeisesti enää edes puhu matkailijoista, vaan kaikki ovat temporary locals, väliaikaisia paikallisia.

Juulia Räikkönen

– Tällainen Live like a local -trendi on aika pitkään ollut matkailualalla kasvussa kansainvälisestikin. Etenkin maailman isoissa matkailukaupungeissa, sanoo Räikkönen.

Tanskassa ajatus on Juulia Räikkösen mukaan viety ehkä pisimmälle.

Nyhavn on matkailijoiden suosima ajanviettopaikka Kööpenhaminassa.
Nyhavn on matkailijoiden suosima ajanviettopaikka Kööpenhaminassa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

– Kööpenhamina ei ilmeisesti enää edes puhu matkailijoista, vaan kaikki ovat temporary locals, väliaikaisia paikallisia. Kun paikallisten on hyvä olla kaupungissa, niin yleensä matkailijoidenkin on hyvä olla.

Matkailija ei tyydy lavastettuihin kokemuksiin

Tutkijatohtori Juulia Räikkösen mukaan kehityksen taustalla on autenttisuuden kaipuu. Disneylandin satulinnat tai Karibian risteilijän keinoparatiisit sopivat monen lomasuunnitelmiin, mutta kaikkien tarpeita ne eivät täytä.

– Ei haluta lavastettuja kokemuksia tai elämyksiä, vaan halutaan päästä näkemään oikeaa elämää ja paikallista arkea, sanoo Räikkönen.

Travellerit nimenomaan etsivät kokemuksia, joilla rakennetaan omakuvaa, itsetuntoa ja statustakin.

Juulia Räikkönen

Yksilöllisyyttä korostavana aikana monet haluavat välttää leimautumista massaturistiksi.

Juulia Räikkösen mukaan pohjalla on traveller-ajatus. Matkailija-termiin ei liity samanlaista negatiivista arvolatausta kuin turistiin.

– Travellerit nimenomaan etsivät kokemuksia, joilla rakennetaan omakuvaa, itsetuntoa ja statustakin. Tällaiset paikalliset kokemukset antavat erilaisen kuvan itsestä kuin jos tyytyy massamatkailuteollisuuden tuotteisiin ja epäaitoihin, lavastettuihin kokemuksiin.

Kalifornian Disneyland
Disneyn teemapuistot ovat malliesimerkkejä huippuunsa viritetyistä matkailutuotteista. Kuva: EPA

Samaan hengenvetoon Räikkönen haluaa painottaa, että nykypäivän suomalaismatkailijatkin ovat niin kokeneita, että he osaavat arvioida kohteen aitoutta. Ja toisinaan vannoutuneimmankin travellerin lomatarpeet voivat täyttyä kaikkein kliseisimmissä turistirysissä.

Perhetilannekin vaikuttaa: nuoret aikuiset kokeilevat mielellään uuden ajan matkailupalveluita, mutta lapsikatraan karttuessa tilanne voikin jo olla toinen.

Hyvä lisä tarjontaan, kun kaikki toimii

Matkailuala kasvaa maailmanlaajuisesti kovaa kyytiä, viime vuonna Juulia Räikkösen mukaan seitsemän prosenttia. Esimerkiksi Airbnb:llä on huima suosio, mutta siitä huolimatta perinteiset matkailupalvelut eivät ole häviämässä.

– Toivottavasti eivät. Paikallisten tuottamat kokemukset ovat todella hyvä lisä tarjontaan, mutta ei voida ajatella, että matkailuteollisuuden kehittäminen heitettäisiin paikallisten harteille. En haluaisi korostaa vastakkainasettelua, sillä oma käyttäjäkuntansa on varmasti molemmille, sanoo Räikkönen.

Toivotan kyllä tervetulleeksi intohimoisesti harrastavat ihmiset, jotka haluavat jakaa omaa osaamistaan.

Juulia Räikkönen

Suomessakin matkailu on jo pitkään ollut taloudellisesti merkittävää teollisuutta. Juulia Räikkösen mielestä nykyisin ei millään teollisuudenalalla pärjää ilman koulutusta, vaikka matkailualan yhteydessä perinteisesti puhutaankin elämäntapayrittäjyydestä.

Intohimolla pärjää pitkälle, mutta eteen voi tulla yllättäviä vastuu- ja turvallisuuskysymyksiä.

– Matka- ja eräoppaiden koulutuksessa annetaan aika paljon painoarvoa turvallisuuskysymyksille. Pitää miettiä, mitä sitten jos palvelu epäonnistuu. Voi olla, että niin käy harvoin, mutta siihenkin täytyy varautua. On sitten toinen asia, kuinka yksittäiset ja intohimoisetkin harrastajat osaavat siihen varautua, miettii Räikkönen.

Matkailijoita Kolilla.
Moni pohjoiskarjalainen peruskoulun päättävä nuori tuntee paremmin kaukana sijaitsevia turistikohteita kuin vaikkapa oman maakunnan kansallispuistoja. Kuva Ukko-Kolin huipulta Lieksassa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Pohdinnallaan Juulia Räikkönen ei silti halua tyrmätä innokkaiden harrastajien pyrkimistä markkinoille. Heille on varmasti kysyntää.

– Elämyksissä ja niiden luomisessa vuorovaikutus ja intohimo ovat todella tärkeässä roolissa. Aitous on tärkeää, sillä matkailijat aika helposti huomaavat, jos intohimo on päälle liimattua. Siinä mielessä toivotan kyllä tervetulleeksi intohimoisesti harrastavat ihmiset, jotka haluavat jakaa omaa osaamistaan ja tuoda elämyksiä matkailijoiden tai paikallisten ulottuville.

Elämystehtailu ei ole helppoa

Tutkijatohtori Juulia Räikkönen Turun kauppakorkeakoulusta on pohtinut, että suomalaisessa elämäntavassa on yhä hyödyntämättömiä osa-alueita kaupallistettavaksi. Hänen omasta lähipiiristään löytyy harrastusta kansantansseihin, joiden kokeileminen voisi tuottaa elämyksiä kansainvälisille matkailijoille.

– Harrastuksista, jotka ylläpitävät ja uudistavat perinteistä elämäntapaa ja kulttuuria, voisi löytyä matkailupotentiaalia. Harrastusseurojen kevätnäytösten aikaan matkailusesonki ei ole vilkkaimmillaan, mutta kilpailevaa tarjontaakin on vähemmän. Matkailijat voitaisiin ottaa osaksi elämäntapaa, johon liittyvät erilaiset harrastukset ja kädentaidot.

Asiakkaiden kehon liikuttaminen on helppoa, mutta paljon vaikeampaa on, kun pitäisi liikuttaa sielua tai mieltä.

Juulia Räikkönen

Juulia Räikkönen muistuttaa, että elämys on lopultakin aina hyvin subjektiivinen tuntemus. Yrittäjät ja toimijat voivat tehdä parhaansa, mutta kokijasta riippuu, jääkö kokemuksesta vuosienkin jälkeen muistettava tunnejälki.

– Elämysten tuottaminen ei ole helppoa. Se voi onnistua hyvinkin, mutta myös epäonnistua katastrofaalisesti. Asiakkaiden kehon liikuttaminen on helppoa, mutta paljon vaikeampaa on, kun pitäisi liikuttaa sielua tai mieltä.

Lue lisää:

Väitös: Hyvä matkailuelämys voi syntyä ikävistäkin tapahtumista

Suosittelemme