Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Erityistarkastuksessa ei löydetty Brother Christmasin taloudenpidosta väärinkäytöksiä – Ari Koponen: "Hallitus menee uusiksi, itse eroan"

Hyväntekeväisyysyhdistyksestä on tehty poikkeava erityistarkastus väärinkäytösepäilyjen takia.

Kuva: Yle
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin tilinpidossa ei havaittu väärinkäytöksiä.

Tilintarkastusyhteisö RSM Finland on käynyt läpi hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin tilit ja pankkisiirrot eikä ole löytänyt tutkituista materiaaleista epäselvyyksiä. Yhteisö on käynyt läpi tuhansia yhdistykseen liittyviä pankkitietoja.

Yhteisön edustaja Tytti Saarisen mukaan yhdistyksen toiminnassa ei ole havaittu, että yhdistyksen rahoja olisi käytetty oman edun tavoitteluun. Yhteisö on käynyt läpi viime vuoden ajalta lahjoitusvarojen käyttöä ja osittain sitä miten lahjoituksia on käytetty niiden saajille.

Saarisen mukaan tilintarkastusaineiston oikeudellisuuteen voidaan luottaa vaikka tutkittu aineisto ei ole aivan kattava. He ovat käyneet muun muassa läpi satoja lisätietoja yhdistyksen pankkitilitapahtumista.

Tarkastus on tehty lisäksi erikseen tileille, mistä ei löytynyt viitteitä muun muassa peitenimien käytöstä. Peitenimiä on voitu käyttää peittämään lahjoituksen rahojen oikeita saajia.

Ei viitteitä väärinkäytöksistä

Tilintarkastuksen jälkeen yhdistystä ei voi täysin vapauttaa epäillyistä väärinkäytöksistä. Saarisen mukaan todisteaineisto ei ole täydellinen, mutta kuitenkin kattava. Hän ei halunnut erityistarkastuksesta pidetyssä tiedotustilaisuudessa tarkemmin kertoa, mikä aineisto olisi muuttanut kuvaa tarkastuksesta.

– Meillä ei ole valtuutta antaa mustaa valkoisella ja puhtaita papereita, tilintarkastaja Tytti Saarinen korostaa.

Saarisen edustama yhteisö ei anna epätavallisesta erityistarkastuksesta täysin varmuutta.

Tarkastuksessa ei ole löytynyt tilisiirtoja Brother Christamas -yhdistyksen lähipiirille eli yhdistyksen nokkamiehelle Ari Koposelle ja yhdistyksen hallituksen jäsenille. Yksittäinen lahjoittajayritys on maksanut Koposelle palkkaa 15 500 euroa.

Yhdistyksen läpinäkyvyyttä lisätään

Yhteisö antaa tarkastuksen yhteydessä parannusehdotuksia yhdistykselle.

– Koko hallitus menee uusiksi. Itse eroan hallituksesta. Näin lisäämme läpinäkyvyyttä yhdistyksessä, kommentoi Ari Koponen parannusehdotuksia.

Ari Koponen on tehnyt tutkintapyynnön poliisille kunnianloukkauksesta Helsingin Sanomien uutisoinnista asiassa. Hän myös harkitsee vakavasti kunnialoukkaustutkintaa Seura-aikakausilehteä ja yksityishenkilöä vastaan.

Koposen mukaan uutisointi häntä kohtaan on ollut virheellistä ja se on vaikuttanut merkittävästi siihen, että hänen hyväntekeväisyystoimintaansa ei ole voitu jatkaa entisessä laajudessa.

Koposen mukaan on hyvä, että poliisi vielä tutkii yhdistyksen toiminnan, jotta hänet voidaan todeta rehelliseksi.

Helsingin Sanomat ei kommentoi tilintarkastuksessa esiin tulleista asioita eikä Koposen käynnistämää tutkintapyyntöä.

Korjaus 12.4. klo 22.35: Ensimmäisestä kappaleesta poistettu ilmaisu "Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmas on saanut erityistarkastuksesta puhtaat paperit". Korvattu lauseella "Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin tilinpidossa ei havaittu väärinkäytöksiä".

Korjaus: 12.4.2018 klo 15:30: Yksittäinen lahjoittajayritys on maksanut Koposelle palkkaa 15 500 euroa, ei 5 500 euroa, kuten jutussa aiemmin luki.

Korjaus: 12.4.2018 klo 13.20: Korjattu otsikkoa ja tekstiä, kun muutettu erityistilintarkastus erityistarkastukseksi. Sanoilla on eri oikeudellinen merkitys.

Suosittelemme