Hyppää sisältöön

Opiskelijat koulukirjarahasta: oikea askel, mutta ei kata kuluja – Katso, ketkä saavat 46 euron tuet

Pienituloiset ammattikoulu- ja lukio-opiskelijat saavat lisätuen koulukirjoihin ja varusteisiin. Arviolta 40 000 nuorta on oikeutettu tukeen.

Kuva: Matti Myller / Yle

Noin 46 euron oppimateriaalilisä on askel oikeaan suuntaan, arvioivat Suomen Lukiolaisten liitto (siirryt toiseen palveluun) SLL:n ja ammattiin opiskelevien SAKKI (siirryt toiseen palveluun).

– Se ei todellakaan kata kaikkia kuluja, mutta tärkein pointti on, että tilanne on ymmärretty, sanoo SLL:n puheenjohtaja Alvar Euro.

Ammattiin opiskeleville lasku tulee usein könttäsummana opintojen tai lukuvuoden alussa.

– Positiivinen signaali silti. Kuitenkin esimerkiksi kokin työvälineet tai audiovisuaalisella alalla kamera, tietokone ja ohjelmisto voivat maksaa kerralla yli 500 euroa, sanoo SAKKI:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal.

Opetushallituksen mukaan lukion kokonaiskustannukset ovat tietokone mukaan lukien noin 2500 euroa. Oppikirja voi maksaa 30 euroa, ja ylioppilaskirjoituksissa on käytettävä tietokonetta.

Kuka saa? Vanhempien tulot ratkaisevat

Oppimateriaalilisää eivät saa kaikki. Sitä tullaan opetusministeriön mukaan maksamaan yksin asuville 16- ja 17-vuotiaille sekä vanhempiensa luona asuville alle 20-vuotiaille, mikäli heidän vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat alle 40 950 euroa vuodessa.

Tuloraja on sama, jonka perusteella maksetaan vähävaraisuuskorotusta, se nousee noin 2000 euroa. Opiskelijan omat työtulot eivät vaikuta oppimateriaalilisään.

Lisäksi luvassa voi olla on toinenkin helpotus yksinasuville 16- ja 17-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Hallitus harkitsee, että vanhempien korkeat tulot eivät toisaalta vähentäisi 17-vuotiaan opintotukea. Opetusministeriön mukaan päätös tehdään viimeistään kesällä.

Kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä

Toisen asteen opiskelijajärjestöjen ykköstavoite on muuttaa toisen asteen koulutus aidosti maksuttomaksi. Kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun) toisen asteen maksuttomuudesta on jo kerännyt eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Lukiolaisten tavoitteena on, että opiskelijat pääsevät irti koulukirjojen ja muun materiaalin ostamisrumbasta.

– Perustetaan esimerkiksi sähköisiä oppimateriaalipankkeja, joihin materiaalit on koottu yhteen paikkaan, ja voidaan jakaa, Euro sanoo.

Ammattiin opiskeleville sähköinen ratkaisu ei toimi.

– Miten digitalisoit vasaran, se onkin tässä se kysymys. Pitääkin tehdä perusteelliset selvitykset siitä, mitkä ammattiin opiskelemisen hintahaitari ja todelliset kustannukset ovat, Khabbal sanoo.

Lue mikä muu lukioissa muuttuu: Näin lukiolaisten opiskelu uudistuu – 5 tärkeintä muutosta

Suosittelemme sinulle