Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

OPCW vahvistaa hermomyrkyn käytön, muttei sen alkuperää

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö ei odotetusti löytänyt verinäytteistä tietoa myrkyn lähteestä.

Rikospaikkatutkijoita Salisburyssa
Entinen venäläisvakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia Skripal joutuivat myrkytyksen uhriksi maaliskuun alussa Saliburyssa. Rikospaikkatutkijat myrkytyspaikalla 10. maaliskuuta. Kuva: Daniel Leal-Olivas / AFP
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen kemiallisten aseiden kieltojärjestö (OPCW) on vahvistanut, että Salisburyssä reilu kuukausi sitten tehdyssä iskussa käytettiin hermomyrkkyä.

Järjestö sanoo vahvistavansa Britannian tulkinnan siitä, minkä laatuisesta hermomyrkystä on kyse. OPCW ei sen sijaan julkisuuteen toimitetussa materiaalissa nimeä myrkkyä tai vahvista sitä, että myrkky olisi nimenomaan venäläistä alkuperää.

Järjestö sanoo raportissaan, että tarkat tiedot hermomyrkystä ovat siinä osassa raporttia, joka on julkistettu salaiseksi.

OPCW otti omat näytteet myrkystä Salisburyssa ja tutki ne useassa eri laboratoriossa. Myrkky tutkittiin muun muassa myrkytyksen uhrien verestä.

Salisburyssa tehdyssä iskussa entinen venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä saivat vakavia myrkytysoireita.

Tytär on jo päässyt pois sairaalahoidosta, muitta Sergei Skripalia hoidetaan edelleen salisburylaisessa sairaalassa.

Britannia syyttää iskusta Venäjää. Venäjä on kiistänyt toistuvasti osallisuutensa myrkkyiskuun.

Suosittelemme sinulle