1
Tuorein käänne: Miestä syytetään, naiset lähtevät
Ruotsin akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius erosi tehtävästään torstaina. Päätös oli Akatemian. Omien sanojensa mukaan Danius olisi halunnut jatkaa (siirryt toiseen palveluun) työssään. Danius on ollut Nobelin kirjallisuuspalkinnon kasvot, se, joka ilmoittaa alan arvostetuimman tunnustuksen saajan. Hän oli myös ensimmäinen nainen tehtävässä, jossa hän ehti toimia vain kolme vuotta. Danius johti arvovaltaisen Akatemian työtä.
Torstaina myös runoilija Katarina Frostenson ilmoitti jättävänsä Akatemian. Uutista oli odotettu jo pitkään. Frostensonin aviomies, Kulttuuriprofiiliksi kutsuttu Jean-Claude Arnault, on Akatemia-skandaalin alkujuuri. Juuri Arnault’ta syytettiin viime marraskuussa muun muassa Akatemian jäsenten puolisoiden seksuaalisesta häirinnästä.
Ennen torstain käänteitä Akatemian 18:sta paikasta seitsemällä istui naisia. The New York Times otsikoi (siirryt toiseen palveluun) Daniuksen lähdöstä tuoreeltaan: Nobel-skandaalissa miestä syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja nainen kärsii seuraukset.
2
Päähenkilöt eli Dramatis Personae
Sara Danius: Ruotsin akatemian ensimmäinen naissihteeri. Jätti tehtävänsä vain kolmen vuoden jälkeen. Estetiikan ja kirjallisuustieteen professori. Häntä on luonnehdittu (siirryt toiseen palveluun) omapäiseksi naiseksi, joka yritti uudistaa Akatemiaa.
Katarina Frostenson: Ruotsin akatemian jäsen numero 18, runoilija, kriisin alulle panneen Jean-Claude Arnault’n vaimo. Osaomistaja miehensä kulttuuriklubissa, jolle Ruotsin akatemia on jakanut rahaa. Ollut Akatemian jäsen vuodesta 1992. Jätti pestinsä torstaina.
Jean-Claude Arnault: Ranskalais-ruotsalainen kulttuurivaikuttaja, joka omistaa puolisonsa, Katarina Frostensonin kanssa tukholmalaisen kulttuuriklubin. Kerhossa järjestetään kirjallisuusiltoja, luentoja, konsertteja ja teatteriesityksiä. Arnault’ta syytetään seksuaalisesta häirinnästä ja kirjallisuuden nobelistien nimien vuotamisesta julkisuuteen.
Horace Engdahl: Sara Daniuksen edeltäjä, Ruotsin akatemian entinen sihteeri, joka on julkisesti syyttänyt Sara Daniusta (siirryt toiseen palveluun) Akatemian historian huonoimmaksi sihteeriksi. Enghdalin väitetään sympatiseeraavan kriisin alkuun pannutta Jean-Claude Arnault’ta.
Kuningas Kaarle XVI Kustaa: Ruotsin akatemian suojelija. Puuttui huhtikuun alussa peliin ja tapasi sihteeri Sara Daniuksen. Kuninkaan mukaan tilanne oli käynyt vakavaksi ja hän halusi pysyä tapahtumien tasalla. Daniuksen eron jälkeen hovi kiirehti ilmoittamaan (siirryt toiseen palveluun), ettei kuninkaalla ollut osaa eikä arpaa päätökseen Akatemian sihteerin lähdöstä.
3
Juoniselostus: Tähän mennessä tapahtunut
1. Ruotsia ravisuttava Nobel-skandaali käynnistyi viime marraskuussa, kun Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoi, että 18 naista syyttää Ruotsin akatemian jäsenen aviomiestä seksuaalisesta häirinnästä. Syytteet koskivat muun muassa sopimattomia ehdotuksia, koskettelua, töiden menettämisellä uhkailua ja seksuaalista väkivaltaa.
Lehden mukaan häirintä oli jatkunut vuosia ja sitä oli tapahtunut myös Ruotsin akatemian omistamissa tiloissa ja Nobel-illallisilla. Miestä kutsuttiin aluksi Kulttuuriprofiiliksi ja nimettiin sittemmin Jean-Claude Arnault’iksi.
2. Joulukuussa Arnault’ta epäiltiin myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajien nimien vuotamisesta (siirryt toiseen palveluun) julkisuuteen. Miehen väitettiin kertoneen palkinnonsaajat etukäteen kolmeen otteeseen muun muassa vuosina, jolloin tunnustukset menivät Elfriede Jelinekille (2004), Harold Pinterille (2005) ja Patrick Modianolle (2014). Tämän viikon alussa vuotojen määrä täsmentyi seitsemäksi (siirryt toiseen palveluun).
3. Ruotsin akatemia tilasi asianajotoimistolta selvityksen (siirryt toiseen palveluun) Akatemian kytköksistä Jean-Claude Arnault’n omistamaan kulttuuriklubiin. Löytyi epäselvyyksiä rahanjaossa: Akatemia on tukenut taloudellisesti Aranault’n omistamaa klubia, jonka osaomistaja on Aranaultin puoliso Katarina Frostenson. Asianajotoimisto suositteli rikosilmoituksen tekemistä. Enemmistö Akatemiasta äänesti kuitenkin ilmoituksen tekemistä vastaan.
Arnault on kiistänyt kaikki häntä kohtaan esitetyt syytökset.
4. Huhtikuun alussa kolme kirjailijaa, Peter Englund, Klas Östergren ja Kjell Espmark, ilmoitti jättävänsä Akatemian. He perustelivat lähtöään sillä, että Akatemia toimii omia sääntöjään vastaan. Kirjailijat olivat vaitonaisia eron tarkemmista syistä. Lähdön arveltiin johtuvan siitä, että he olivat äänestäneet Arnault’n vaimon Akatemiasta poistamista, mutta hävinneet.
4
Draaman sankarit ja konnat
Vastakkainasettelu ja eri mieltä olevat osapuolet saavat draaman elämään. Ruotsin akatemiassa on selkeä jako kahteen eri leiriin. Valtakamppailun jakolinjat (siirryt toiseen palveluun) kulkevat Jean-Claude Arnault’n puolison Katarina Frostensonin ympärillä.
Kun Akatemia aiemmin äänesti Frostensonin erosta, sen kuusi jäsentä, muun muassa sihteeri Sara Danius ja sittemmin eronneet kirjailijat Peter Englund, Klas Östergren ja Kjell Espmark kannattivat Frostensonin lähtöä.
Frostensonin jäämisen puolella oli kahdeksan jäsentä, muun muassa aiempi sihteeri Horace Engdahl, joka on julkisesti syyttänyt (siirryt toiseen palveluun) Sara Daniusta historian huonoimmaksi Akatemia-sihteeriksi.
Dagens Nyheterin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Sara Daniuksen ja Katarina Frostensonin torstaisen eron takana olisi ollut diili: Frostenson jättää tehtävänsä, jos Danius lopettaa työnsä sihteerinä.
Kirjailija ja kirjallisuusprofessori Ebba Witt-Brattström kommentoi (siirryt toiseen palveluun) Daniuksen lähtöä traagiseksi.
Hänen mukaansa Akatemia menetti mahdollisuutensa uudistua, ja instituution valtaavat Daniuksen lähdön jälkeen vanhoilliset voimat.
– Akatemia palaa vanhaan ja se tarkoittaa, että Akatemiasta tulee puhdasoppinen herra- ja grogiklubi, hän sanoi.
5
Suspense tiivistyy: Miten käy seuraavan kirjallisuuden Nobel-palkinnon?
Lisämaustetta draamaan tuo Ruotsin akatemian erityispiirre. Akatemiassa on 18 jäsentä, joiden kausi on periaatteessa elinikäinen (siirryt toiseen palveluun). Akatemian jäsenyydestä ei toisin sanoen voi erota. Jos jäsen päättää lopettaa työnsä, hänen paikkansa jää tyhjäksi hänen kuolemaansa asti.
Kriisin aikana lähdöstään on ilmoittanut viisi jäsentä. Kun siihen lisätään aiempina vuosina tehtävänsä lopettaneet kirjailijat, Kerstin Ekman ja Lotta Lotass, päästään huolestuttavaan lopputulokseen. Akatemiassa on tällä hetkellä vain 11 aktiivista jäsentä. Jotta Akatemia voisi valita uusia jäseniä, Nobel-palkinnon voittajan tai uuden sihteerin, se tarvitsisi vähintään 12 aktiivista jäsentä (siirryt toiseen palveluun).
Yllättävä ongelma on saanut myös kuninkaan pohtimaan (siirryt toiseen palveluun), pitäisikö sääntöjä muuttaa niin, että paikkansa voi jättää aidosti ja eronneita jäseniä korvata uusilla.
Tilanne antaa aihetta miettiä jatkokäänteitä: Miten käy seuraavan kirjallisuuden Nobel-palkinnon?
6
Summa summarum: Mitä jää käteen?
Ruotsin akatemian kriisistä kasvoi jännitysnäytelmä, jota seurataan tiiviisti kansainvälisessä lehdistössä. Ruotsin oman median se on täyttänyt kiihtyvään tahtiin paljastuvilla käänteillä, jotka uhkaavat tahrata naapurin maineen. Miten tässä näin pääsi käymään?
Kriisi lähti keriytymään auki #metoo-kampanjan ansiosta. Se alkoi väitteillä seksuaalisesta häirinnästä, eteni tietovuotopaljastukseen ja rahanjaon epäselvyyksiin. Tämä kaikki kuulostaa etäiseltä instituutiolle, jonka jäsenet ovat arvostettuja akateemikoita ja jonka tehtävänä on vaalia ruotsin kieltä sekä kulttuuria ja valita siinä sivussa kirjallisuuden Nobelin saaja.
Ruotsilla on maine läpinäkyvänä demokratiana ja tasa-arvon mallimaana. Kuvaan istuvat huonosti paljastukset, jotka kertovat karua kieltä elitismistä, korruptiosta, kavereiden suosimisesta ja naisiin kohdistuvasta häirinnästä. Kaikki tämä suljettujen ovien takana instituutiossa, jota ei tunnu valvovan kukaan ja jonka jäsenet valitaan eliniäksi.
Kriisin sysäsi liikkeelle naisten oikeuksia puolustava kampanja. Siksi on surullista, että sama kriisi johti Ruotsin akatemian ensimmäisen naispuolisen sihteerin, Sara Daniuksen, eroon.
Seuraava kirjallisuuden Nobel-palkinto pitäisi jakaa lokakuussa. Kiire tulee, jos Akatemia aikoo saada rivinsä ojennukseen ja uskottavuutensa takaisin ennen sitä.
Juttua korjattu 16.4. klo 17.20. Otettu ensimmäisen kappaleen lauseesta "Hän oli myös ensimmäinen nainen elinikäisessä tehtävässä" pois sana "elinikäisessä". Akatemian jäsenyys on elinikäinen mutta sihteerin pesti ei.
Lue myös:
Kun Ruotsi pukeutui rusettipuseroon – julkkikset osoittavat tukeaan Nobel-akatemian Sara Daniukselle
Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"
Ruotsin Nobel-akatemiasta tehty rikosilmoitus – Kriisit nakertavat Akatemian uskottavuutta
Toimittajalta: Ruotsin ylpeys Nobel-juhla ei ole tänä vuonna entisensä #metoo-kampanjan vuoksi