Hyppää sisältöön

Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"

Ruotsin akatemia on jakautunut kahteen leiriin, ja jäsenten enemmistö on nyt vanhoillisia. Akatemiasta on viikon sisällä eronnut viisi jäsentä.

Sara Danius kommentoi medialle.
Ruotsin akatemian pysyvä sihteeri Sara Danius kertoi erostaan huhtikuussa. Kuva: Jonas Ekströmer / TT / EPA
Päivi Kerola

Lukuisat ruotsalaiset poliitikot ja lähes kaikki tärkeimmät sanomalehdet ovat perjantaina osoittaneet tukeaan Sara Daniukselle, joka ilmoitti torstaina eroavansa Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin tehtävästä.

Ero on nähty Ruotsin akatemian vanhoillisten jäsenten voittona ja osoituksena siitä, että Akatemia ei suhtaudu riittävällä vakavuudella seksuaaliseen ahdisteluun.

Ruotsin akatemiassa on kuohunut viime syksystä lähtien. Kymmenet naiset kertoivat #metoo-kampanjan yhteydessä Akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puolison Jean-Claude Arnault'n häirinneen työntekijöitään, taiteilijoita ja jopa Ruotsin akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä seksuaalisesti.

Häirinnästä epäiltyä Arnault'ta on kutsuttu ruotsalaismediassa Kulttuuriprofiiliksi.

Torstai-illan kokouksessaan Ruotsin akatemia päätyi kompromissiin, jossa Danius eroaa ja Kulttuuriprofiilin puoliso Frostenson pidättäytyy jatkossa osallistumasta Akatemian työhön. Ruotsin akatemian tunnetuin tehtävä on Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan valitseminen.

"Kieltäydymme perääntymästä"

Danius on ensimmäinen nainen, joka on toiminut Akatemian pysyvänä sihteerinä.

Hän ilmoitti torstai-iltana erostaan yllään paitapusero, jonka kauluksen nauhat oli solmittu rusetille. Perjantaina lukuisat ruotsalaispoliitikot ja tunnetut kulttuurielämän edustajat – niin naiset kuin miehetkin – julkaisivat tuen osoituksena itsestään kuvia rusettipaitoihin pukeutuneina.

Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke
Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke. Kuva: Pelle T Nilsson / AOP

–Nyt riittää. Kieltäydymme perääntymästä, Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke kommentoi perjantaina uutistoimisto TT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Myös suurimpien ruotsalaisten sanomalehtien kulttuuritoimitusten päälliköt olivat lähes yksimielisesti Daniuksen puolella.

Iltapäivälehti Aftonbladet otsikoi kannanottonsa (siirryt toiseen palveluun) "Näin Ruotsin akatemiasta tulee kauhea akatemia" ja Dagens Nyheterin kulttuuritoimituksen päällikkö arvioi (siirryt toiseen palveluun), että "Ruotsin akatemia ei ole enää muun yhteiskunnan tasolla tai sen yläpuolella. Se on ehdottomasti alimmalla tasolla, kaukana sen alapuolella."

Göteborgs-Postenin kulttuuritoimituksen päällikkö (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan oli sitä mieltä, että Daniuksen ero oli oikeutettu ja Kulttuuriprofiilin puolison Frostensonin ero valitettava.

Lue myös:

Ruotsin akatemian salamyhkäinen skandaali sai jatkoa – Nobelin kirjallisuuspalkinnon julistaja joutui eroamaan

Ruotsin Nobel-akatemiasta tehty rikosilmoitus – Kriisit nakertavat Akatemian uskottavuutta

Metoo-kampanjan laineet lyövät Nobelista päättävässä akatemiassa: Peter Englund ja kaksi muuta jäsentä eroavat Ruotsin Akatemiasta

Suosittelemme sinulle