Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kun Ruotsi pukeutui rusettipuseroon – julkkikset osoittavat tukeaan Nobel-akatemian Sara Daniukselle

Rusettipusero on kannanotto Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin Sara Daniuksen puolesta. Hän ilmoitti erostaan eilen.

Danius julisti Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan, Bob Dylanin, lokakuussa 2010.
Ruotsin akatemiaan palaamassa oleva Sara Danius nähtiin akatemian pysyvänä sihteerinä usein rusettipuserossa. Kuva: Jonas Ekströmer / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kulttuuriministeri veti aamulla päälleen rusettipuseron. Niin teki myös elinkeinoministeri ja koko joukko muita poliitikkoja.

Kulttuuriväki kaivoi rusettipuserot kaapeistaan. Mark Levengoodin ja Kenneth Kvarströminkin kaapista se löytyi.

Tavalliset svenssonit panivat päälleen rusettipuserot tai sitoivat kravattinsa rusetiksi. Myös lemmikkejä koristeltiin rusetein.

Rusettipusero on kannanotto Ruotsin akatemian pysyvän sihteerin Sara Daniuksen puolesta. Hänet on usein nähty rusettipuserossa. Myös eilen torstaina, kun hän ilmoitti eroavansa Ruotsin akatemiasta.

Ruotsalaiset uskovat, että Danius pakotettiin eroamaan. Akatemian kohun keskiössä ollut Katarina Frostenson suostui eroamaan vain, mikäli Daniuskin eroaisi.

Frostenson on naimisissa niin kutsutun kulttuuriprofiilin, Jean-Claude Arnault'n kanssa. Lähes 20 naista on syyttänyt Arnault'ta seksuaalisesta häirinnästä, ja pariskuntaa epäillään talousrikoksista. Poliisitutkinta on käynnissä.

Hakusanalla #knytblus on julkaistu tänään perjantaina tuhansia Twitter- ja Instagram-viestejä.

– Uusi päivä valkenee, toteaa kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke twiitissään.

– Feministinen taistelu on käynnissä joka päivä, tiedämme sen. Bussissa, koulukäytävällä, työpaikan kokoushuoneessa. Askel taaksepäin eilen, mutta kaksi askelta eteenpäin tänään. Otamme ne yhdessä.

– Koko tiimi pukeutuu tänään rusettipuseroon, kirjoittaa elinkeinoministeri Mikael Damberg. Valtiopäiväedustaja Tomas Eneroth työtovereineen seurasi esimerkkiä.

– Työn tasa-arvon hyväksi on jatkuttava, twiittasi keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.

– Hyvää huomenta, Ruotsi. Vuonna 2018 elämme edelleen patriarkaatissa. Voimme muuttaa sen, totesivat Feministit-puolueen puheenjohtajat Gita Nabavi ja Gudrun Schyman.

Laulaja Eva Dahlgren, oopperalaulaja Rickard Sjöberg, juontaja-kirjailija Mark Levengood ja tanssija-koreografi Kenneth Kvarström julkaisivat myös kuvia itsestään rusettipaidoissa.

– Akatemian herrat luulivat kaiketi voittaneensa taistelun, kun he antoivat Daniukselle potkut, oopperalaulaja Rickard Sjöberg kirjoitti.

– Well. He eivät ole ikinä aiemmin olleet näin väärässä , sillä vanhaa seksismiä vastustava vallankumous on juuri saanut uutta voimaa sivistyksestä.

SVT:n meteorologi pukeutui myös rusettipuseroon

Lue myös:

Ruotsalaiset pöyristyivät Nobel-akatemian Sara Daniuksen erosta – "Nyt riittää", "Kauhea akatemia"

Ruotsin akatemian salamyhkäinen skandaali sai jatkoa – Nobelin kirjallisuuspalkinnon julistaja joutui eroamaan

Ruotsin Nobel-akatemiasta tehty rikosilmoitus – Kriisit nakertavat Akatemian uskottavuutta

Suosittelemme sinulle