Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Pitävätkö väitteet naisten jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden häirintäkulttuurista paikkansa? Kuuntele lähetys seksuaalisesta häirinnästä urheilussa

Urheiluhullut-ohjelmassa selvitetään, onko naisten jalkapallossa ja jääkiekossa tapahtunut laajamittaista häirintää ja kiusaamista. Vastauksia etsitään myös siihen, miten erilaisiin häirintätapauksiin pitää jatkossa puuttua.

Urheiluhullut
Jussi Paasi juontaa Urheiluhullut-ohjelmaa maanantaisin Radio Suomessa. Kuva: Yle
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuuntele maanantain Urheiluhullut-lähetys seksuaalisesta häirinnästä täältä.

MTV:n Tulosruutu nosti esiin reilut kaksi viikkoa sitten häirintätapauksia, jotka olivat nimettöminä pysyvien pelaajien mukaan tapahtuneet naisten jalkapallojoukkueissa. Tulosruudun mukaan ilmiö on ”nykypäivänäkin arkitodellisuutta”, ja koskettaa ainakin jalkapalloa ja jääkiekkoa.

Tapahtuuko naisjoukkueissa todella laajamittaista häirintää vai onko kyse vuosikymmeniä sitten tapahtuneista yksittäistapauksista? Yle Urheilu kysyi tätä entisiltä ja nykyisiltä naisten sarjoissa pelanneilta urheilijoilta. He tuomitsivat jyrkin sanoin kaikenlaisen epäasiallisen käytöksen, mutta yksikään heistä ei tunnistanut ongelmaa. Mistä siis oikein on kyse?

Urheiluhullut-ohjelmassa vieraina ovat 11 kautta naisten pääsarjassa pelannut, nykyisin HJK:n valmentajana toimiva Heidi Pihlaja sekä Olympiakomitean projektipäällikkö, Valon tasa-arvovastaavana toiminut Sari Kuosmanen.

Suorassa lähetyksessä käsitellään myös Väestöliiton ja suomalaisen urheilun uutta yhteishanketta, jolla pyritään ennaltaehkäisemään ja vähentämään epäasiallista käyttäytymistä ja seksuaalista häirintää urheiluharrastusten parissa. Väestöliitto ja suuret suomalaiset lajiliitot kertoivat palvelusta maanantaina.

Seksuaalinen häirintä suomalaisessa urheilussa: karmaisevia yksittäistapauksia vai laajempi ilmiö?

Urheiluhullut maanantaisin suorana lähetyksenä Radio Suomessa kello 18.02 ja podcastina Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle