Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Jyväskylän yliopisto: Laura Huhtasaaren gradussa plagiointia, mutta vain vähän

Kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava.

Laura Huhtasaari
Kuva: Derrick Frilund / Yle
Laura Tolonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän yliopiston rehtori teki tänään maanantaina päätöksen liittyen perussuomalaisten kansanedustajan ja varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren pro gradu -tutkielman plagiointiepäilyihin.

Päätöksessä todetaan, että pro gradussa ei kaikilta osin ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä.

– Tutkielman kirjallisuusosiossa on sellaisia osioita, joissa olisi tullut olla selkeästi merkintä sitaatista ja mistä teoksesta se on otettu. Näiden plagioitujen kohtien osuus kyseisestä osiosta on noin 10 prosenttia. Uutta tietoa tuovan empiirisen aineiston puolella ei ole havaittu merkkejä, jotka saisivat epäilemään aineiston autenttisuutta, sanoo yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen.

Kokonaisuutena kyseessä on siis hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava.

Yliopiston tekemän esiselvityksen tulokset liitetään Huhtasaaren pro gradun yhteyteen. Muita seuraamuksia asiasta ei tule, ja asia on loppuunkäsitelty yliopiston puolelta.

– Vaatisi erityisen painavia syitä, että aiemmin tehty päätös voitaisiin purkaa. Tässä tapauksessa sellaisia syitä ei ole, Anttilainen toteaa.

Huhtasaari on saanut tiedon rehtorin päätöksestä.

Jyväskylän yliopistossa on ilmennyt vuosien 2013–18 aikana 14 hyvän tieteellisen käytännön epäilyä. Näistä kuusi on ollut plagiointiepäilyä.

Tapaus tuli esiin tammikuussa

Huhtasaaren gradun mahdolliset plagioidut osuudet nousivat esiin tammikuun puolessa välissä, kun Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen kirjoitti asiasta blogissaan.

Tiainen julkaisi kirjoituksessaan Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneesta tutkielmasta kolme kohtaa, jotka ovat hänen mielestään lähes suoria kopioita muiden tuottamista teksteistä.

Huhtasaari kiisti plagiointiväitteet tuoreeltaan pikaviestipalvelu Twitterissä ja blogissaan.

Jyväskylän yliopisto käynnisti nopeasti esiselvityksen Huhtasaaren gradusta, selvityksessä mukana oli myös ulkopuolinen asiantuntija.

Huhtasaari: Epäoikeudenmukaista

Huhtasaari kiistää edelleen plagioinnin. Hän sanoo toimineensa yliopistosta aikoinaan saamiensa ohjeiden perusteella.

– Minusta on hyvin epäoikeudenmukaista, että 15 vuotta vanhaa gradua arvioidaan nykyvaatimusten perusteella. Olen noudattanut silloin saamiani ohjeita lähteiden merkitsemisestä. En ole esittänyt mitään omanani. Ainoa mitä olen tehnyt on se, että olen jättänyt käännöksen tekijän nimen pois.

Huhtasaari pitää plagiointikohua vain lokakampanjana itseään vastaan.

– Minusta on hyvin erikoista, että Jyväskylän yliopiston rehtori otti plagiointiepäilyn käsittelyyn hyvin kevyin perustein.

Lisätty Huhtasaaren kommentti 16.4. klo 18:34

Suosittelemme sinulle