Hyppää sisältöön

Pandakaksikko rikkoo urakalla leluja – palloleikit ja herkkukätköt ovat Pyryn ja Lumin lempileikkejä

Tavalliset lelut eivät kestä kauaa pandojen käsittelyssä. Esimerkiksi hevosten virikepallot on jouduttu uusimaan jo moneen kertaan. Nyt kokeillaan puisia palloja.

Pandapallo on kontiolahtelaisen puusepänyrityksen yksi töistä. Kuva: Julia Reijonen/Puuartisti Oy
Hanne Leiwo

Jättiläispandat Pyry ja Lumi ovat olleet Suomessa kolme kuukautta.

Tänä aikana Ähtärin eläinpuistossa on huomattu, että leikkisä kaksikko sekä nauttii leikkimisestä että kuluttaa leluja. Kirjaimellisesti.

– Pandalla on ihan hirvittävä puruvoima. Lelujen remonttiin meno on aika yleistä, sanoo eläinpuiston eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Pandojen suosikkeja ovat olleet erilaiset kumipallot.

– Erityisesti Lumin ehdoton suosikki on tähän asti ollut hevosten isot virikepallot, joissa on kahva. Niitä se tykkää kovasti viedä mukanaan, kuljetella ja pitää sylissä, Niinimäki kertoo.

Hevosten virikepalloista on riittänyt Lumille iloa jo viikkojen ajan. Pallot on pitänyt myös uusia useampaan kertaan, sen verran rajua leikki on.

Heini Niinimäen mukaan pandat ovat varsin ”käteviä käsistään”. Leikeissä käytetään sekä suuta että tassuja.

Kun Pyry ja Lumi saavat uuden lelun, sen kestävyyttä tarkkaillaan tiiviisti ainakin aluksi, ja jos lelu ei kestä kulutusta, siitä pitää luopua. Joskus joku lelu taas kiinnostaa vain hetken tai ei motivoi ollenkaan.

Erilaisia leikkijöitä

Pandahoitajien mielikuvitus on kovilla, kun virikkeitä ja vaihtelua keksitään. Etenkin, kun kumpikin panda tykkää eri asioista.

– Pyry on Lumia enemmän ruoan perään. Pyry tykkää semmoisista leluista, joihin on jemmattu ruokaa jollain tavalla, Heini Niinimäki sanoo.

Pandoille on piiloteltu herkkuja esimerkiksi kiipeilypuihin tai kätketty vatiin heinien ja kutterin alle.

Myös luonnonmateriaalit kelpaavat leikkeihin. Puiset lelut tai puutukki on hyväksi havaittu, ajoittain.

Tiistaina Pyry ja Lumi saivat kokeiltavakseen männystä tehdyt puupallot.

Pohjoiskarjalalainen puualan yritys innostui kehittelemään pandankestäviä leluja, ja niin syntyi 36 puulohkosta tehty kokopuinen leikkipallo. Käsinsorvattu pallo painaa 12 kiloa.

Se, miten puupallo soveltuu leikkeihin, selviää vasta käytössä.

– Jos panda ei saa pallosta hampailla otetta, ne voivat hyvällä tuurilla kestää kauankin. Sen näkee vasta käytössä, Niinimäki sanoo.

Lumi tutkimassa pandapalloon porattuihin koloihin kätkettyjä leluja. Kuva: Lari Kotilainen/Puuartisti Oy

Virikkeistä terveyttä

Eläinpuisto-olosuhteissa virikkeiden merkitys korostuu. Leluista, hajuista, materiaaleista ja esimerkisi ruoan piilottelusta haetaan vaihtelua muuten luonto-olosuhteita yksipuolisempaan elinympäristöön.

– Eläin ei joudu käyttämään ongelmanratkaisutaitoa samalla tavalla kuin luonnossa eläessään joutuisi. Yksitoikkoisuus voi olla sille stressitekijä, joka voi haitata psyykkistä ja fyysistäkin hyvinvointia, Heini Niinimäki sanoo.

– Virikkeiden merkitys on tuoda vaihtelua arkipäivään ja antaa ongelmanratkaisun ja itsekeksimisen kokemusta. Se auttaa vähentämään stressiä ja sitä kautta parantamaan eläimen terveyttä.

Saa nähdä, miten varsinkin Lumi tottuu lumettomuuteen, koska se on selvästi nauttinut suunnattoman paljon lumihangessa leikkimisestä.

Heini Niinimäki

Niinimäen mukaan Lumissa ja Pyryssä ei ole havaittu suurempia merkkejä stressistä. Kaikki on mennyt hyvin, hän sanoo.

– Karanteeni oli ehkä se haastavin vaihe. Varsinkin Pyry oli sen loppuvaiheessa tylsistynyt. Ulkoilemaan pääseminen on lisännyt pandojen hyvinvointia merkittävästi.

Uusi tilanne – lumettomuus

Nyt lumien sulaessa pandojen ulkotarhat tarkistetaan kevään ja kesän varalta. Toiveissa on, että nurmikko ja muu kasvillisuus kasvaisi niihin mahdollisimman nopeasti, jotta eläimille olisi uutta tutkittavaa.

Kesän mittaan on tarkasteltava, miten kasvit tarhoissa selviävät ja mitkä lajit toimivat parhaiten. Mitä pitää korjata ja kehittää.

Yksi jännityksen aihe on pandojen sopeutuminen jälleen uuteen tilanteeseen.

– Saa nähdä, miten varsinkin Lumi tottuu lumettomuuteen, koska se on selvästi nauttinut suunnattoman paljon lumihangessa leikkimisestä. Täytyy toivoa, että se löytää uusia virikkeitä, Heini Niinimäki sanoo.

Panda Ähtärissä

Video: Etenkin Lumi on nauttinut lumileikeistä. Videolla sen leikkinäyte 17. helmikuuta 2018.

Suosittelemme sinulle