Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa takavarikoitiin feikkimeikkejä – huulipuna sisälsi ulostetta

Meikit jäljittelivät suosittuja tavaramerkkejä, kuten Urban Decay, NARS ja Kylie Cosmetics by Kylie Jenner. Myös Suomen tullin haaviin jää meikkiväärennöksiä.

Kylie Cosmetics by Kylie Jenner Kuva: AOP
Paula Tapiola

Los Angelesin poliisilaitos on takavarikoinut 700 000 dollarin arvosta väärennettyjä meikkejä. Testeissä meikeistä löytyi bakteereja, ihmisen virtsaa ja eläimen ulostetta.

– Paras hinta ei ole tae parhaasta kaupasta, Los Angelesin poliisipäällikkö Marc Reina toteaa Twitterissä.

Los Angelesin poliisi takavarikoi meikkejä 21 kaupasta Santee Alleyssä, Los Angelesin keskustan ostosalueella. Ne jäljittelivät suosittuja tavaramerkkejä, kuten Urban Decay, NARS ja Kylie Cosmetics by Kylie Jenner.

Kylie Jennerin sisko Kim Kardashian West kertoo Twitterissä, että poliisin takavarikoimista väärennetyistä Kylie Cosmeticsin huulimeikkiseteistä oli löytynyt ulostetta.

– Tosi kuvottavaa. Älkää ikinä ostako väärennettyjä tuotteita! Kim Kardashian West kehotti.

Los Angelesin poliisi pidätti kuusi ratsattujen yritysten omistajasta. Loput saivat myyntikiellon.

Asiakkaat saivat ihottumaa ja kyhmyjä

Meikkiväärennökset paljastuivat, kun asiakkaat alkoivat soitella kosmetiikkayhtiöihin ja valittaa tuotteiden aiheuttamasta ihottumasta ja kyhmyistä. Poliisin piraattikopioiden vastainen yksikkö osti tuotteita Santee Alleystä salaa ja testasi niitä.

– Testit osoittivat, että ne sisälsivät suuria määriä bakteereja ja eläimen ulostetta, etsivä Rick Ishtani kertoo KABC-kanavalle (siirryt toiseen palveluun)..

Piraattimeikkituotteiden pakkauksia on vaikea erottaa aidoista. Hinnasta voi kuitenkin päätellä, ovatko tuotteet väärennettyjä vai aitoja.

– Jos saat jotakin 50:n tai 75:n prosentin alennuksella, se ei ole hyvää, Ishtani sanoo

Kosmetiikkayhtiöt noudattavat tuotannossaan viranomaisten asettamia terveyttä ja turvallisuutta koskevia vaatimuksia, mikä on kallista. Väärennettyjen meikkien valmistajat sen sijaan tekevät sekoituksiaan autotalleissa ja kylpyhuoneissa, ja niihin päätyy helposti epäpuhtauksia.

Suomen tulli: Mieti, mistä ostat

Meikkiväärennöksiä jää myös Suomen tullin haaviin.

– Ihmisethän tilaavat aika surutta meikkejä nettikaupoista ulkomailta. Väärennösten käyttämisestä voi olla dramaattisia vaikutuksia: huulet turpoavat, niihin puhkeaa vesikelloja, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen kertoo puhelimitse.

Suomeen saapuu vuosittain noin 40 miljoonaa yli kahden kilon painoista postilähetystä ulkomailta. Kevyempiä lähetyksiä ei tilastoida, joten joukossa voi olla lukuisia huulipunia ja ripsivärejä.

Tulli pystyy tarkastamaan lähetyksistä vain pienen osan. EU-komissio arvioi, että Euroopan tullit löytävät prosentin tai kaksi kaikista tuoteväärennöksistä.

– Kuluttajan kannattaa miettiä, mistä ostaa kosmetiikkansa. Jos brändituote on hullun halpa, niin hälytyskellojen pitäisi soida päässä, Pakkanen huomauttaa

Suomen tulli ei testaa todettuja meikkiväärennöksiä, vaan ne tuhotaan. Tuotemerkkien omistajat kuitenkin tekevät testejä.

Pakkanen muistaa syövyttävää ainetta sisältäneen kosteusvoiteen ja hevosen virtsaa sisältäneen hajuveden. Kosteusvoide aiheutti käyttäjilleen palovammoja, hajuveden tuoksua Pakkanen kuvaa järkyttäväksi.

Los Angelesin meikkitakavarikosta kertovat muun muassa televisiokanavat CNN (siirryt toiseen palveluun), CBS (siirryt toiseen palveluun) ja KTLA (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle