Hyppää sisältöön

Liki 70-vuotias taiteilija levittää persoonallisia Helsinki-kuviaan somessa – apurahoja ei tipu, galleriavuokrista on velkaa ja yleisöä pitää saada

Palkittu kuvataiteilija Martti Matilainen hakee uusia yleisöjä sosiaalisesta mediasta. "On asennekysymys, heittäytyykö ihminen vanhaksi vai ei", hän sanoo.

Punavuori, Kruununhaka ja Kallio näyttäytyvät Martti Matilaisen kollaaseissa totutusta poikkeavalla tavalla. Kuva: Martti Matilainen

Raikkaalla visuaalisella ilmeellä toteutetut Helsingin kaupunginosia esittelevät kuvat voisivat tyylin perusteella olla punavuorelaisen mainostoimistohipsterin tekosia, mutta totuus on yllättävämpi.

Helsingin kaupunginosia käsittelevään Facebook-ryhmään (siirryt toiseen palveluun) postatut, paljon huomiota osakseen saaneet valokuvat on ottanut 69-vuotias Martti Matilainen.

Matilainen on Etelä-Savossa asuva ammattikuvataitelija, joka hakee töilleen yleisöä sosiaalisen median kautta. Perimmäinen syy uusien yleisöjen tavoittelulle on raha.

– Pidin viimeksi syksyllä Helsingissä näyttelyn, ja gallerian vuokrasta ja muista kuluista on edelleen muutama tonni velkaa, Matilainen kertoo.

Hän ei ole kahteen vuoteen saanut taitelija-apurahoja, vaikka kertoo hakeneensa niitä ahkerasti. Kielteisiä vastauksia on tullut lyhyen ajan sisällä parisenkymmentä. Taiteilija ja taide tarvitsevat kuitenkin yleisöä, ja siksi Matilainen on varttuneella iällä opetellut somen kommervenkkejä.

– Ajattelin, että jossain näitä töitä täytyy levittää, kun ei ole nyt varaa pitää näyttelyjä.

Matilaisen Mun Stadi -kuvasarjan töitä on ollut aiemmin esillä useissa gallerioissa ja kuvasarja oli myös Fotofinlandia-kilpailun finaalissa vuonna 2016.

Taiteilija Martti Matilainen lapsuutensa maisemissa Helsingin Ullanlinnassa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Helsinki pysyy mielessä maallakin

Martti Matilainen on syntynyt ja kasvanut Helsingissä. Joskus kolmenkymmenen ikävuoden korvilla hän koki saaneensa kaupungin viihde-elämästä tarpeekseen.

– Kaipasin elämänmuutosta. Sitten sattui sellainen tilanne, että lähdin käymään Savonlinnassa enkä sitten koskaan siltä reissulta palannut Helsinkiin.

Vuosien varrella hän on asunut muun muassa Juvalla, Salon Suomusjärvellä ja nyt viimeisimpänä Pieksämäen Virtasalmella. Helsinki on kuitenkin koko ajan pysynyt mielessä ja sydämessä – sekä taiteen aiheena.

– Tyypillisesti kun tulee vanhaksi, alkaa entiset ajat palautua mieleen, mies virnuilee.

Hän ei kuitenkaan tunnusta olevansa vanha.

– Se on asennekysymys, heittäytyykö ihminen vanhaksi vai ei. Itse en ole vielä heittäytynyt, enkä aio heittäytyä vielä pitkään aikaan.

Rakennus lapsuuden koulumatkan varrelta

Martti Matilainen seisoo Ullanlinnassa Kapteeninkadulla, KOM-teatterin lipan alla pitelemässä sadetta. Samassa paikassa toimi aikoinaan elokuvateatteri Joukola, jossa Matilainen kävi pikkupoikana veljensä kanssa katsomassa elokuvan Davy Crockett – Rajaseudun kuningas.

Juuri näitä kulmia Matilainen on vuosikymmeniä myöhemmin taltioinut Mun Stadi -kuvasarjaansa.

– Esimerkiksi tuo Kapteeninkadun ja Tehtaankadun kulmassa olevan rakennus liittyi koulumatkaani. Tavallisesti valitsen mukaan paikkoja, joista on jotain muistoja tai ne muuten vaan miellyttävät silmää.

Yhden kuvan tekeminen kollaasitekniikalla kestää Matilaisen metodeilla muutaman päivän. Ensin hän jalkautuu haluamaansa kaupunginosaan ja kulkee alueella ristiin rastiin koko päivän ajan kameransa kanssa.

Kotona hän käsittelee, rajaa ja yhdistelee kuvat Photoshopin avulla. Valmiiseen työhön voi päätyä yksityiskohtia kymmenistä eri kuvista.

– Uskon että kuvasarjan tekeminen jatkuu vielä aika pitkään. Materiaaliahan on vaikka loppuelämäksi, Matilainen toteaaa.

Suosittelemme sinulle