Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on tyrmistynyt VR:n toiminnasta – Konepajakiinteistön tulevaisuus on nyt avoinna

Oreck on havitellut Vallilan konepajaa viime kesästä saakka, mutta hinta aiheuttaa eripuraa. VR:n mukaan neuvotteluissa ei ole mitään epäselvää.

Bruce Oreck
Kuva: Antti Kolppo / Yle
Ulla Malminen

Yhdysvaltain entisen suurlähettilään Bruce Oreckin ja VR:n neuvottelut Vallilan Konepajakiinteistön kaupasta ovat jännittävässä vaiheessa. Tällä hetkellä on epäselvää, päätyykö Konepajakompleksi sitä kauan havitelleen Oreckin käsiin vai toiselle ostajalle.

Oreck aloitti loppukesällä 2017 neuvottelut Vallilan Konepajakokonaisuuden ostamisesta VR:ltä.

Oreck on suunnitellut alueelle Train Factory -projektia, johon sisältyisi muun muassa ravintola-, liike- ja toimistotiloja. Hänen mukaansa alue tukisi koko naapurustoa ja kaupunkia.

Oreck on saanut kilpailijan

VR on kuitenkin saanut kilpailevan ostotarjouksen toiselta ehdokkaalta. Yhtiö ei paljasta, millaiseen käyttöön alue valjastetaan, jos se päätyy Oreckin kilpailijalle.

Tänään keskiviikkona Oreck on lähestynyt mediaa dramaattisella tiedotteella, jossa hän kertoo, että neuvottelujen kulku VR:n kanssa on aiheuttanut hänelle karvaan pettymyksen.

Oreckin mukaan hän oli valmis ottamaan täyden vastuun kiinteistöstä ja sen ympäristöstä. Oreck oli myös hyväksynyt VR:n korottaman hinnan. Kauppaneuvottelut oli määrä saada päätökseen 9.4.2018. Oreck kertoo, että kaikki on ollut hänen puolestaan valmista kaupan viimeistelylle.

Oreck: "VR:n hallitus menee ja tekee jotain täysin epäsuomalaista"

Edelleen Oreck kertoo tiedotteessaan, että VR kuitenkin ilmoitti 26.3.2018, että yhtiö haluaa löytää ostajan, joka tarjoaa paremman hinnan. Eilen tiistaina VR ilmoitti jälleen Oreckille, että hänellä on 48 tuntia aikaa esittää parempi tarjous, tai kiinteistö myydään toiselle ostajalle.

– Olen päätynyt tilanteeseen, jossa kaupanteon loppumetreillä valtion omistaman yksikön, VR:n hallitus menee ja tekee jotain täysin epäsuomalaista. VR asetti ehdot sekä hinnan, sallivat kaiken työn, kustannukset ja ajan, jotta sijoitus olisi mahdollinen. Tämän jälkeen he eivät pitäneet sanaansa, Oreck sanoo.

VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen ei kerro, kuinka konta kertaa yhtiö on pyytänyt Oreckia korottamaan tarjoustaan.

Tuomisen mukaan VR on käynyt Oreckin kanssa pitkään neuvotteluja. Yhtiö on halunnut vielä tarjota Oreckille mahdollisuutta kaupantekoon.

– Olemme halunneet kunnioittaa hänen tekemäänsä työtä ja varmistua siitä, haluaako hän vielä korottaa omaa tarjoustaan. Tilanne on ollu täysin auki.

VR: "Ei tässä ole mitään epäselvää"

Tuominen ei paljasta Oreckin tai kilpailevan ostajan hintatarjouksia, mutta kertoo, että niissä on sellainen ero, että vastuullisen omistajan tulee huomioida se.

– Mitään tarjousta ei ole VR:n hallituksessa missään vaiheessa hyväksytty. VR:n kaikki kiinteistö- ja myyntiprosessit ovat ehdollisia hallituksen hyväksynnälle, ei tässä ole mitään epäselvää.

New Yorkista kotoisin oleva Bruce Oreck aloitti suurlähettiläänä Helsingissä 2009 ja jatkoi pestissään poikkeuksellisen kauan heinäkuuhun 2015 asti. Suomeen ihastunut Oreck hankki suurlähettiläskautensa jälkeen asunnon Helsingin keskustasta ja alkoi opettaa Aalto-yliopistossa.

Lue myös:

Vallilan konepajan kohtalo edelleen avoin – VR: Ex-suurlähettiläällä pari kuukautta aikaa miettiä, syntyykö kauppa vai ei

Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Bruce Oreck: "Vallilan Konepajan ostaminen on tapani kiittää suomalaisia"

Yhdysvaltojen ex-suurlähettiläs Oreck aikoo ostaa Vallilan Konepaja-kompleksin

Suosittelemme sinulle