Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Uutuuskirja valottaa: Ranskalainen vie naiselle kukkia ja riitelee räiskyvästi

Aiheesta kirjan kirjoittanut Helena Liikanen-Renger sanoo, että ranskalaiseen parisuhteeseen kuuluu myös tiivis yhdessäolo.

Ylen Aamu-tv: Ranskalaisen parisuhteen salat
Tiina Salumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskalaisuuteen liittyy voimakas käsitys romantiikasta, aina ranskan kieltä myöten. Lisäksi elokuvista saattaa välittyä mielikuva ranskalaisista hyvin romanttisena kansana.

– Se on vahva mielikuva, joka meillä on. Todellakaan kaikki ranskalaiset eivät ole samanlaisia, mutta stereotypiat tietyllä tavalla myös ohjaavat sitä, miten me käyttäydymme, sanoo vapaa toimittaja Helena Liikanen-Renger Aamu-tv:n haastattelussa.

Hän on kirjoittanut kirjan ranskalaisesta parisuhteesta. Liikanen-Rengerin mukaan kahden kulttuurin parisuhde vaatii enemmän opiskelua ja selvitystä kuin samasta kulttuurista tulevien suhde.

– Meidän ei tarvitse olla täysin samanlaisia. Parisuhteessa voi olla välillä ihan hyvä pyrkiä täydentämään toisiaan. Voidaan nojata toiseen ja se luo luottamusta.

Estetiikka tärkeää

Liikanen-Renger painottaa, että ranskalaisessa kulttuurissa estetiikka on tärkeää.

– Se on kulttuurisesti tärkeä asia, että kiinnitetään huomiota ulkonäköön.

Lisäksi tietyt sukupuoliset, ulkonäköön liittyvät roolit ovat vahvempia kuin mihin esimerkiksi suomalaiset ovat tottuneet.

– Täytyy kuitenkin huomioida, että Ranskassa pidetään tärkeänä, että nainen käy töissä. Työnteko ja siinä mielessä tasa-arvoisuus on tosi tärkeää.

Liikanen-Renger sanoo, että keskustelua arvostetaan todella paljon ranskalaisessa kulttuurissa. Ranskassa puhutaan paljon ja vietetään myös runsaasti aikaa yhdessä.

– Kun perustetaan perhe tai parisuhde niin se tarkoittaa, että ollaan yhdessä aina. Lapset kulkevat mukana.

Pojille jo oppia

Liikanen-Rengerin mukaan kaikenlainen huomion osoittaminen naiselle on ranskalaisessa kulttuurissa tärkeää. On hyvin tavallista, että mies vie naiselle kukkia.

– Tämä opitaan jo tosi varhaisessa vaiheessa. Se tehdään hyvin selväksi pojille jo hyvin varhaisessa vaiheessa, että näin kuuluu toimia.

Riitely sen sijaan riippuu jokaisen parisuhteesta, mutta tunteet saavat Ranskassa näkyä.

Liikanen-Renger sanoo, että ranskalainen suhtautuu pettämiseen osana elämää. Pettämisestä puhutaan avoimesti. Ranskassa avioerot ovat Liikanen-Rengerin mukaan yleisiä.

– Ranskassa on jopa tällainen äärettömän suosittu nettipalvelu, treffipalvelu vain varatuille ihmisille.

Suosittelemme sinulle